Basketaški klub „3X3 Laćarak“

Basketaški klub „3X3 Laćarak“

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

Basketaši kluba „3X3 Laćarak“ se polako ali sigurno penju na basket mapu Srbije. Posle osvajanja najjačeg juniorskog basket turnira Srbije u 2022.godini, u Kragujevcu, trebalo bi se malo vratiti na same početke ovog mladog basket kluba.

Glavni i odgovorni za osnivanje basket kluba je Miodrag Mića Mirčeta. „Pa prvenstveno postojala je samo želja za organizovanjem jednog basket turnira, posle mnogo godina, u našem Laćarku. Moje godišnje odmore i pauzu izmedju košarkaških sezona u inostranstvu koje provodim preko leta u Laćarku, nekako me čine tužnim jer nikog nema na našem košu/igralištu, ja sam moje detinjstvo tu proveo, kao i mnogi drugi iz našeg sela, i taj teren i igralište oko terena su, trenutno, u jako lošem stanju a i nikog nema na tom igralištu, to je ono što me je činilo tužnim, i hteo sam nešto da promenim.

Basket je nekako umirao, ne samo sad, nego basket kod nas umire godinama u Laćarku, nažalost. I eto uz neku priču sa mladim momcima iz našeg kraja došli smo na ideju da organizujemo turnir u basketu i nekako ponovo probudimo taj sport kod nas. Na našem turniru učestvovala je i naša Laćaračka ekipa „3 žara“, sastavljena od srednjoškolaca (Čajka, Mirković, Gligić i Đaković), koji su ostavili srce na tom terenu to veče.

Poraženi su u 1/4 finalu, ali se videlo da ovi momci mogu da budu taj „X-faktor“ koji će ponovo probuditi basket u našem Laćarku, samo im je trebao neko da ih usmeri na pravi put što se basketa tiče. Pre 10-ak godina imali smo basket ekipu koja je igrala na turnirima, „Talični Toma i braća Dalton“ u kojoj sam i ja igrao, pored braće Đurak i Tomić Dejana, ali nismo imali nekog starijeg da nas usmerava, a i finansijski nismo mogli izdržati turnire pa nismo mogli baš da učestvujemo na mnogo turnira, a upravo u ova „3 žara“ sam video obrise te naše stare ekipe i hteo sam da uradim nešto kako bi oni dobili sve potrebno da rade ono što najviše vole, a to je, trenutno, igranje basketa. I tako došli smo na ideju da osnujemo naš 3×3 Basket klub, iz ljubavi prema našem selu dali smo ime „3×3 Laćarak“.“ – osnivač kluba Miodrag Mića Mirčeta.

Basket klub „3×3 Laćarak“ osnovan je u julu 2022.godine, a do sad su učestvovali na 9 seniorskih turnira i 3 juniorska. Što se rezultata tiče, iako nisu u prvom planu, vredi istaći da su basketaši osvojili najjači FIBA 3×3 juniorski turnir Srbije u Kragujevcu, 30.decembra! Koliko je jak turnir bio govori i podatak da je nekoliko juniorskih reprezentativaca učestvovalo na njemu.

Na našem prvom FIBA 3×3 Juniorskom turniru, u Novom Sadu, uzeli smo bronzu. A već drugi juniorski turnir, u Rumi, smo osvojili. Što se seniorskih turnira tiče osvojili smo Voganj i Tovarnik, bili bronzani na izuzetno jakom turniru u Rumi, takođe u Drenovcu, Glušcima, Martincima. Stigli do 1/4 finala seniorskih FIBA 3×3 turnira u organizaciji Košarkaškog Saveza Srbije i Rode, u Zemunu i Kragujevcu.

Za 5 meseci postojanja kluba i više nego dovoljno. Što se planova za budućnost tiče bitno je samo da se momci kvalitetno druže i razvijaju kroz ovaj sport i da ugledajući se na njih neki novi klinci počnu sa bavljenjem ovim ili nekim drugim sportom. A rezultati će doći vremenom, za rezultate ćemo lako.

Basket klub „3×3 Laćarak“ ima dve ekipe, prva je sastavljena od momaka rodjenih 2004/05/06, što spada u juniore, a sastav čine: Gligić Nikola (kapiten), Đaković Uroš, Nedimović Jovan, Čajka Vladimir, Mirković Nemanja, Dostanić Vukašin i Marić Saša. A drugu ekipu, „3×3 Luđi Laćarak“ čine momci koji su odrasli na tom našem košu, oni su duša i telo našeg kluba: Pavlović Đorđe, Živanović Marko KaraŽe, Milaković Vukašin i Bojić Nebojša. Basket klub Laćarak radi/živi na principu samofinansiranja, i iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve koji žele i mogu da pomognu našem klubu da se jave na miodragmmirceta@gmail.com 🙂

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts