Biblioteka „Gligorije Vozarović“: Predstavljena poezija Miroslava Aleksića

Biblioteka „Gligorije Vozarović“: Predstavljena poezija Miroslava Aleksića

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Jedan od najznačajnijih pesnika današnjice, Miroslav Aleksić, predstavio je svoje stvaralaštvo u četvrtak 16.11.2023. godine u Biblioteci „Gligorije Vozarović“.

Aleksić je u književnosti prisutan više od tri decenije i dobitnik je brojnih nagrada za svoje stihove među kojima je Lenkin prsten, Višnjićeva nagrada, nagrada Aleksije Vezilić, Zmajeva nagrada Matice srpske i nagrada Rade Drainac. Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, grčki, makedonski i rusinski jezik i zastupljen je u mnogim antologijama i izborima iz poezije. Objavio je zbirke poezije Zigurat (1986), Popik ili čug(1990), Nema voda(1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod(2018), Arapski kapričo (2020), Kafkino matursko odelo(2021), Travarev naslednik:izabrane i nove pesme(2021). Okarakterisan je kao samosvestan stvaralac, kao pesnik istine, lišen patetike i nepotrebnih ukrasa u izrazu. Njegova poezija je intelektualna poezija, koja predstavlja spoj učenosti i nadahnuća.

Mitrovačka publika je imala priliku da čuje stihove koje je čitao Miroslav Aleksić, kao i da pogleda kratak film „Čekaonica“ Biljane Mrmoš i Daniela Toadera, po stihovima istoimene Aleksićeve pesme.

U muzičkom delu programa nastupile su Nina Ilić i Dunja Lazanski, učenice Muzičke škole „Petar Krančević“, sa Ivanom Mirosavljević, profesorkom gitare. Moderator programa bila je Milijana Dmitrović Torma.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts