Danas je Svetski dan romskog jezika

Danas je Svetski dan romskog jezika

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read

Svetski dan romskog jezika obeležava se 5. novembra. Ustanovio ga je Unesko 2015. godine u Parizu, na predlog udruženja „Kali Sara” iz Zagreba. Toga dan se dodeljuju nagrade „Ferenc Stojka” i „Šaip Jusuf” za naučnoistraživačka dostignuća u oblasti romskog jezika.
Dijalekti romskog jezika

Prvi put je obeležen 5. novembra 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruženja za promociju romskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj „Kali Sara”. Kao datum obeležavanja izabran je 5. novembar u čast na dan na koji je 2008. godine objavljen prvi Romsko–hrvatski i hrvatsko–romski rečnik autora Veljka Kajtazija.

Romski jezik spada u indo-arijsku grupu indoevropskih jezika. Romski narod u svetu govori jezičnim dijasistemom koji čini 60-ak dijalekata, često potpuno različitih. Zbog činjenice da je romski jezik nestandardizovan i da njegova dijalektička fragmentacija sprečava viši nivo društveno-jezičke integracije i povezanosti romskih zajednica, može se govoriti i o ugroženosti romskog jezika. Najčešće, romske zajednice govore pomešanim jezikom koji je nastao na osnovu okolnih govora sa vokabularom zadržanim iz romskog jezika. U Srbiji najčešći dijalekti su gurbetski, arlijski i tamarski.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts