Đaci u školi   bez krova! Direktorka skuplja vodu u lavore i isključuje struju!

Đaci u školi   bez krova! Direktorka skuplja vodu u lavore i isključuje struju!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

Učenici  Osnovne škole “Triva Vitasović-Lebarnik“ u Laćarku kod Sremske Mitrovice već dva i po meseca pohađaju nastavu u neuslovnom i nebezbednom objektu bez krova,  u učionicama u kojima lije kiša, sa  vlažnim elektro instalacijama i plafonima koji otpadaju!

Drama  je počela 19.jula kada je usled olujnog nevremena škola ostala bez krova, a njeni zaposleni i 640 učenika, potpuno  prepušteni ćudima  prirode!

Sporni ugovor bez ograničenog roka izvođenja radova na krovnoj konstrukciji potpisao je  13. septembra  bivši direktor dva dana pred penziju, dok je izvođaču bez tendera i po hitnom postupku isplaćeno 29 miliona dinara, pri čemu je 26 miliona obezbedila Vlada AP Vojvodine, a tri  miliona DDOR!

-Moja uprava sa tim ugovorom nema nikakve veze! To je ugovarala neka druga uprava. Mada je ugovor potpisan pre dva meseca, izvođač nije na vreme krenuo sa radovima, izjavio je Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, ne želeći da precizira  koja druga gradska uprava je  učestovala u potpisivanju spornog ugovora.

Za  rubriku “verovali ili ne“ ostaće zabeleženo da  đaci nižih i viših razreda  i dalje, u potpuno neuslovnoj školi, uz  desetine lavora, krpa, najlona, pohađaju nastavu!

-Zvala sam sve nadležne i gradske i pokrajinske organe, obavestila i pisanim putem Školsku upravu u Novom Sadu. Čekali smo na rešenje, šta sam mogla u toj situaciji da uradim, a da zaštitim i decu i sve zaposlene?  Uzela sam i ja krpu u ruke, pa zajedno sa tetkicama sakupljala vodu  u lavore. Skratila sam časove, premestila đake u prizemlje, gde ne kisne toliko, išla sama po učionicama i isključivala struju, jer su električne instalacije vlažne i nebezbedne.  Razmišljali smo i da decu premestimo u dve seoske škole, mlađe u Kuzmin, starije u Martince, ali je to naišlo na negodovanje roditelja,   žali se  Milica Bjelić, direktorka  laćaračke škole.

Predstavnici medija, koji su danas zajedno sa okupljenim roditeljima,  išli u obilazak školskih prostorija, mogli su se na licu mesta uveriti u katastrofalnost situacije.

U  školskoj biblioteci oprokišnjavanjem plafona ozbiljno je ugrožen fond od  čak 12.000 knjiga! Mnoge su propale usled vlage, dok  preostale stoje na  gomili   pokrivene najlonom.

Nezaustavljivo propada i savremeno opremljeni kabinet ruskog jezika na drugom spratu, svečano otvoren početkom septembra u koji je kompanija NIS  uložila 10.000 evra!

Do  njega  kabinet hemije sa desetak  lavora u koje bukvalno  pljušti kiša sa plafona koji otpada!

-Kao  roditelj dvoje dece koja pohađaju ovu školu, jedno u prvom, drugo u četvrtom razredu, ogorčen sam, malo je reći! Ozbiljno, kao i drugi roditelji, razmišljam da decu više ne šaljem u školu, dok  za njih  ne  bude  bezbedno. Prošle nedelje bili smo  u obilasku škole i zaprepašćeni smo situacijom!  Krova nema skoro tri meseca, vode  na sve strane, otpada malter, iz rasvete curi voda,  ovo stanje treba da vidi cela Srbija!- ogorčen je Milan Jovanović, koji je sa još stotinak roditelja  danas došao na protestni skup ispred škole.

Okupljenim roditeljima i predstavnicima medija, nakon sastanka sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, načelnikom Zorano Đurićem i Savetom roditelja,  obratila se direktorka, navodeći da  je usvojeno privremeno rešenje.

-Nakon  kontrole firme zadužene za elektro instalacije donet   je zaključak da nastava  za sad  može da se održava u prizemlju.  Od  ponedeljka se organizujemo u tri smene, skraćeno u trajanju od 35 minuta. Kada bude napravljen raspored roditelji će biti obavešteni. Izvođač  nas  je obavestio da će krenuti sa radovima 23. ili 24. novembra, dok  se  kasnilo zbog podizvođača, koji  je zadužen za  izradu  krovne konstrukcije.  Radovi  će, kako nam je  rečeno,  trajati dve nedelje, obratila se  direktorka okupljenim roditeljima, koji su njene reči propratili negodovanjem i  pitanjem ko  njima garantuje bezbednost dece?

Medijima, ali ni direktorki škole, nije dostavljen   traženi  izveštaj građevinske inspekcije Grada Sremska Mitrovica, koja je juče bila na terenu.

Kako  nezvanično saznajemo, inspekcija je konstatovala  da  nije ugrožena statika objekta,  te da  nema razloga za   zatvaranje škole i  obustavu  nastave!?

Narcisa  Božić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts