Doktor za pandlovanje! Sa 17 godina Đorđe Topić osvojio SREBRO na Republičkom takmičenju proizvodnje i prerade hrane

Doktor za pandlovanje! Sa 17 godina Đorđe Topić osvojio SREBRO na Republičkom takmičenju proizvodnje i prerade hrane

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read

Đorđe Topić učenik je Prehrambeno šumarske i hemijske škole u Sremskoj Mitrovici. Pohađa završnu treću godinu smera “Mesar”, a na Republičkom takmičenju proizvodnje i prerade hrane koje je održano u Požarevcu, Đorđe je u svoj grad doneo srebrnu medalju i pehar.

Đorđe je na takmičenju imao ispred sebe izazov u vidu teorijskog i praktičnog testa, gde je rešavao razna pitanja iz svoje oblasti školovanja.

U praktičnom delu takmičenja Đorđe je pokazao šta je naučio u školi, panglovanje na butu, plećki i rolovanoj plećki.

“Panglovao sam but, imao sam zadatak da odsečem nogicu, da ga ogulim, ispanglujem i razdvojim na delove. Ja sam svoj but ispanglovao za 10 minuta i 39 sekundi, zadržalo me je guljenje buta, imao sam tu tri zareza, ostatak takmičenja mi je bio okej. Za ljude koji to nikada nisu radili, potrebno je možda i sat ipo do dva vremena.” rekao je Đorđe.

Zanimljivo je da Đorđe iz Laćarka ispangluje but za dva ipo minuta, nešto čime se i dugogodišnji majstori ovog zanata ne mogu pohvaliti a samo mu je 17. godina.

Ovaj smer je upisao, kako kaže iz ljubavi prema ovom poslu. Đorđe voli da pomaže svojim prijateljima i komšijama i ne smeta mu kada ga neko pozove da mu pomogne, jer to je njegova struka i posao koji voli.

“Praksu imam u Šašincima u industriji mesa. U prvoj godini škole nismo uzimali noževe u ruke, nismo imali dovoljno znanja i bilo je opasno. U drugoj godini krenulo je pakovanje mesa u pakeraju, a kasnije i svi ostali radovi. Kada sam prvi put video majstora kako pangluje meso, uplašio sam se, mislio sam da neću moći da završim školu koliko mi je to komplikovano izgledalo.” priča Đorđe.

Sada straha više nema, a dokaz je srebrna medalja i pehar. Đorđe je primer mladog čoveka, koji se trudio, bez obzira na strah i nedoumice, da se izbori i bude među najboljima u poslu koji voli. A najvažnije je voleti ono što radiš.

Ovaj mladi momak, voli svoj posao, napreduje, takmiči se, ali njegov dan ima i one prave mladalačke aktivnosti. Đorđe je trenirao fudbal, igrao je u prvom timu Laćaračkog kluba “LSK” ali nažalost imao je prelom ključne kosti pa se sada fudbalom bavi samo rekreativno. U međuvremenu pronalazi vreme i zadevojku, polaže za automobil, a kako kaže sprema se i za ostala takmičenja i obaveze.

Život niže uspehe, ako stisneš zube i ideš napred. Treba voleti ono što radiš i svaki dan se truditi da budeš bolja verzija sebe od onoga što si bio juče, moto je ovog mladog momka.

Izvor-Ozon Media

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts