Fruškogorski vremeplov: Manastir Berkasovo

Fruškogorski vremeplov: Manastir Berkasovo

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

U blizini Berkasova na dva kilometra severozapadno u sastavu spomeničkog kompleksa parohijalne crkve, nalazi se Crkva Svete Paraskeve – Sv. Petka , smeštena u lepoj uvali na potezu Ašman, okružena šumom i vinogradima. Ispod samog temelja, na istočnoj strani crkve nalazi se uređen izvor, čija se voda u narodu smatra lekovitom i čudotvornom.

Manastir u Berkasovu, selu u opštini Šid, posvećen Svetoj Petki Trnovskoj, najzapadniji je fruškogorski manastir.

Hram Svete Petke proglašen je manastirom 8. avgusta 2008. godine, na dan crkvene slave. Manastir je ženski.

Današnja Crkva Svete Petke nastala je u drugoj polovini XIX veka. U krugu manastira se nalazi „lekoviti” izvor, kraj kojeg je svojevremeno podignuta crkva brvnara, vodica. Prema pisanom izvoru iz 1863. godine, oko brvnare, koja je kasnije izgorela, okupljao se narod pristigao iz raznih krajeva. Uklesani natpis na mramornoj ploči koji potiče od izvesnog Dubrovčanina izlečenog od teške bolesti jedan je od nekoliko natpisa zahvalnosti koji svedoči o lekovitosti ove vode. Utvrđeni grad Berkasovo bio je u posedu Vuka Grgurevića, a kasnije i despota Jovana Brankovića (1496), jednog od ktitora obližnje Privine glave.

Na prostoru 50 km dužine i 10 km širine na sremskoj planini Fruška gora, smešteno je *osamnaest srpskih pravoslavnih manastira.

Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira. Od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko manastira je teško oštećeno i tokom NATO bombardovanja 1999.

Međutim, zahvaljujući veri i ljubavi prema pravoslavlju ovi manastiri žive i živeće za buduća pokolenja.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts