Fruškogorski vremeplov: Manastir Bešenovo

Fruškogorski vremeplov: Manastir Bešenovo

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read

Bešenovo je manastir Eparhije sremske Srpske pravoslavne crkve, jedan od 16 Fruškogorskih manastira u Vojvodini. Manastir, tačnije njegovi ostaci se nalaze na južnim padinama središnjeg dela Fruške gore. Uz nekadašnji manastir opstao je Prnjavor, koji danas čini zasebno naselje, Bešenovački Prnjavor.

Manastirska crkva je posvećen Sv. Arhanđelima Gavrilu i Mihajlu, u narodu poznatiji kao Sabor Svetih Arhanđela.

Na prostoru 50 km dužine i 10 km širine na sremskoj planini Fruška gora, smešteno je *osamnaest srpskih pravoslavnih manastira.

Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira. Od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko manastira je teško oštećeno i tokom NATO bombardovanja 1999.

Međutim, zahvaljujući veri i ljubavi prema pravoslavlju ovi manastiri žive i živeće za buduća pokolenja.

Bešenovski manastir se nalazio kod naselja Bešenovački Prnjavor, nekadašnjeg manastirskog prnjavora. Manastir se nalazi na mestu gde valoviti i brežuljkasti teren prelazi u brdoviti. Tu se manastir nalazi na početku doline između bregova Fruške gore.

Prema predanju manastir je osnovao srpski kralj Dragutin krajem 13. veka. Prvi zvanični podaci o postojanju manastira su turski i potiču iz 1545. godine. Po podacima sa kraja 18. veka zna se da je manastirska crkva već dugo bila ozidana od cigle. 1783. godine prvi put se spominje zvonik sa kapelom, posvećenoj svetim Kiriku i Juliti. Sledećih decenija podizani su konaci, da bi oni u završnoj fazi bili sa dva sprata i izgrađeni sa tri strane. Ulaz u manastir bio je zapadne, slobodne strane. 1909. godine oslikan je ikonostas od strane Stevana Aleksića.

U manastiru se nalazi grobnica pukovnika Aleksandra Raškovića iz 1773. godine.

Autor: Vanilica

Godine 1817. javljaju se kao pretplatnici zabavnog štiva, kaluđeri bešenovački: iguman Nestor Jovanović, te jeromonasi – Aleksandar Radonović, Avakum Živković i učitelj, Sava Andrejević namesnik i Josif Mihailović.

Tokom Drugog svetskog rata manastir je uništavan od strane ustaša, da bi bio bombardovan 1944. godine. Sačuvani su samo delovi ikonostasa. Pošto je Bešenovo do te mere stradalo u ovom ratu u decenijama posle nije obnavljano.

Današnje stanje

Do 2013. godine ovo je bio više lokalitet, nego naznaka bilo kakvog manastira. Podignut je drveni zvonik i najavljen početak rada na obnovi ovog najteže stradalog Fruškogorskog manastira. Kopanje temelja za novu manastirsku crkvu i građevinski radovi na obnovi manastira počeli su septembra 2013. godine, Zahvaljujući prilozima dobrotvora izliveni su temelji hrama i prva ploča a pored je izgrađen zvonik na kojeg su vraćena originalna manastirska zvona.Krst je postavljen 10. jula 2015. godine.

Iguman manastira je arhimandrit Arsenije Matić.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts