Intervju sa načelnikom Zoranom Đurićem o aktuelnim temama vezanim za probleme u PU „Pčelica“

Intervju sa načelnikom Zoranom Đurićem o aktuelnim temama vezanim za probleme u PU „Pčelica“

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

1. Koliko dece je ostalo bez mogućnosti da pohađa objekte JU „Pčelica“ u Sremskoj Mitrovici, zbog nedovoljnog kapaciteta vrtića?

  • Na listi čekanja nakon upisa u PU „Pčelica“, bilo je 165-oro dece, od toga 95-oro dece jaslenog uzrasta.

2. Zašto se ne poštuju pravila da deca istih roditelja, a različitih uzrasta, pohađaju isti objekat?

  • Prilikom upisa se vodi računa o tome da deca istih roditelja pohađaju isti vrtić, međutim, nekad to nije moguće zbog broja dece u već postojećoj formiranoj grupi, tako da u tom slučaju decu upisujemo u drugi objekat u kome ima raspoloživih kapaciteta.Ukoliko se u međuvremenu stvore uslovi za upis u isti objekat (ispisivanjem nekog od dece iz grupe koju bi dete trebalo da pohađa), dete u tom slučaju može da se premesti u željeni objekat.

3. Zašto se remont grejanja u vrtiću „Maslačak“ u 29. novembru obavlja zimi, iako je još prošle grejne sezone bilo jasno da grejanje nije u redu, kako je zvanično saopšteno zbog pucanja cevi?

  • Objekat vrtića „Maslačak“ je imao problem sa grejanjem, jer je u toku grejne sezone došlo do kvara koji je bilo neophodno sanirati odmah, a sve u cilju neometanog funkcionisanja vrtića, tako da nema reči o remontu grejanja u grejnoj sezoni.

4. Zašto i pored obećanja nadležnih, još uvek nije završen i počeo sa radom vrtić u bivšoj školi „Jovan Popović“?

  • Očekujemo da vrtić počne sa radom u toku ove godine, kada će biti u potpunosti opremljen i ispunjavaće sve neophodne uslove za prijem i rad sa decom.

5. Zašto je ispred vrtića „Maslačak“ u 29. novembru blato i kontejner, pa se ne može prići? Zar ne može da se žrtvuje par kvadrata asfalta sa privatnih fruškogorskih voćnjaka „za našu decu“ kako ne bi išla kroz blato?

  • Vrtić „Maslačak“ ima zvanično svoj parking za roditelje u Bulevaru Konstantina Velikog.On je betoniran i postoje parking mesta, kao i staza za neometan prilaz objektu.Ispred ulaza su sprave za igru za decu.Sa druge strane objekta, na ekonomskom delu parcele se nalaze kontejneri i garaže, taj prostor nije predviđen kao parking za roditelje, niti kao ulaz u objekat vrtića.

6. Zbog toga što se nisu redovno presvlačile pelene u jaslicama, došlo je do pojave ešerihije koli i bakterijske zaraze?

  • Ovi navodi su apsolutno netačni. Sanitarni pregledi zaposlenih, kao i podaci koje dobijamo kao povratnu informaciju od roditelja o zdravstvenom stanju njihove dece isključuju ove navode.Ustanovu redovno posećuje i pedijatrijska služba Dispanzera za decu u Sremskoj Mitrovici. Svi zaposleni su, prvenstveno, u službi dece, vodeći brigu o njihovim potrebama.

7. Zašto gradska vlast daje saopštenja da je uvela besplatno obdanište za drugo i treće dete, kad je to odavno uvedeno i traje godinama?

  • Pravo na oslobađanje od troškova plaćanja vrtića ima treće, odnosno četvrto dete po redosledu rođenja u porodici.Odluku o tome je doneo osnivač, odnosno Grad Sremska Mitrovica.Za drugo dete u porodici troškove pohađanja vrtića snosi roditelj u onom delu i iznosu koji je određen Odlukom, te samim tim niko od zvaničnika Grada nije dao izjavu kako je boravak u vrtiću za drugo dete besplatan.

8. Sa koliko sredstava Grad dotira svako dete u javnoj ustanovi, a sa koliko u privatnim obdaništima?

  • Osnivač svake godine utvrđuje ekonomsku cenu programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskoj ustanovi, kao i učešće roditelja u istoj.Ove godine, osnivač u mesečnoj ekonomskoj ceni učestvuje u iznosu od 18.689,70 dinara za celodnevni boravak deteta na mesečnom nivou, odnosno u visini od 17.285,76 dinara za pripremni predškolski boravak deteta na mesečnom nivou.

9 .Zašto je u susednoj Rumi ili Novom Sadu obdanište besplatno, a u Sremskoj Mitrovici nije?

  • U Sremskoj Mitrovici roditelj plaća troškove boravka deteta u vrtiću za prvo, odnosno drugo dete po redosledu rođenja u porodici, dok je za treće, odnosno četvrto dete, oslobođen od plaćanja ovih troškova.Osnivač snosi veći deo troškova pohađanja vrtića, preko 80% utvrđene ekonomske cene programa obrazovanja i vaspitanja.Što se tiče gradova koje ste pomenuli, nismo kompetentni da damo odgovor na taj deo pitanja, jer ne ulazimo u principe funkcionisanja istih.

(SremOnline)

Share this article

About Author

SremOnline

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts