Iz budžeta Mitrovice treći put se izdvajaju milioni za projekat rekonstrukcije bolnice

Iz budžeta Mitrovice treći put se izdvajaju milioni za projekat rekonstrukcije bolnice

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Javna nabavka za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zaključena je još 2019. godine kada su gradski čelnici potpisali ugovor s firmom iz Novog Sada za skoro 25 miliona dinara (24.940.000 dinara, bez PDV-a).

Projekat je trebalo da se završi za 180 dana od zaključivanja ugovora, 6.2.2019. godine.

– U 2020. muk, i ni reči o ovom projektnom planiranju, da bi se u Vodiču kroz budžet Grada za 2021.godinu ponovo pojavio. Tad je planirano izdvajanje za izradu (već urađene) projektne dokumentacije u visini 45 miliona dinara. Ukupno 110 miliona dinara samo za projektno planiranje – rezignirana je arhitekta Slavenka Lazarević Mitrović, koja ističe da nema početka radova, nema konkretnih aktivnosti, samo planiranje, odnosno izrada papira.

Apsurd se tu ne završava. Kako napominje naša sagovornica u Vodiču za nacrt budžeta za 2022. planirana je dodatna suma od 35,4 miliona dinara za istu stavku.

– Opravdano sumnjamo u iskrene namere ove vlasti da išta uradi konkretno, osim da izvlači novac na konto projekata koji se prepisuju iz godine u godinu i povećava im se vrednost – kaže Lazarevićka, pitajući se da li ovaj grad ima stručnjake arhitekte i građevinske inženjere koji bi sa rukovodstvom bolnice analizirali prvenstveno potrebe i realne mogućnosti kako rekonstrukcije, tako i energetske sanacije već postojećeg objekta bolnice, a potom novac građana, „šakom i kapom“ delili (više puta) na projektnu dokumentaciju.

Prema njenim rečima, prilikom ovih postupaka raspisivanja Javnih nabavki prekršene su odredbe Zakona o autorskim i srodnim pravima RS. Naime, novi deo mitrovačke bolnice, poznatiji kao Hirurški blok projektovao je, još uvek živ, arhitekta Milorad Mitrović.

– Autentični nacrti i projekti postoje u Ateljeu “Mitrović”. Zašto je netačno rečeno da projektna dokumentacija ne postoji – pita se Slavenka Mitrović Lazarević, kćer projektanta, navodeći da bi se građanima uštedela suma od najmanje 300.000 evra, kada bi izrada projektne dokumentacije bila poverena autorima ili naslednicima autorskog prava.

Ostaje nedoumica, ili nepoznanica, ako hoćete, ko i na koji način vrši procenu objekata i koji su kriterijumi postavljeni za izvođača radova i aplikanta za izradu tehničkih dokumentacija.

Izgleda da se konkursi nameštaju i prenebregavaju Zakoni ove države koji padaju u drugi plan ispred uskih interesnih krugova političkog vrha grada – smatra Mitrović Lazarević.

(SremOnline)

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts