Izložba o stradanju Sremaca u II svetskom ratu postavljena u Skupštini Srbije

Izložba o stradanju Sremaca u II svetskom ratu postavljena u Skupštini Srbije

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read

U prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije otvorena je izložba „Osamdeset godina od stradanja stanovništva Srema u akciji Viktora Tomića 1942.godine – Mesto stradanja Spomen groblje“ autora istoričarke Gorane Lemajić. Priređivač izložbe je SUBNOR Mesne zajednice Laćarak uz podršku Istorijskog arhiva „Srem“.

Nakon pesničko muzičkog prikaza prisutne je pozdravio zamenik predsednika SUBNOR-a Laćarak Dejan Umetić. Zamenik Predsednika SUBNOR-a istakao je važnost negovanja kulture sećanja, važnost pominjanja svih koji su svoje živote dali za slobodu Srbije i za sve nevine žrtve koje je podneo naš narod ne samo za našu slobodu već i za slobodu sveta.

Nešto više o izložbi i samoj akciji Viktora Tomića u Sremu je govorila autorka Gorana Lemajić. Autorka je napomenula da je po broju stradalih u drugom svetskom ratu u Srbiji, mali prkosni i ponosni Srem podneo najveće žrtve. Takođe ona je istakla i želju priređivača da ovu izložbu pogleda što veći broj ljudi jer bi se na ovaj nači i mlađi naraštaji više se upoznali sa tim tragičnim događajima te strašne, ratne 1942 u Sremu a pamćenjem i pominjanjem odali počast svim nevino stradalim.

Na kraju se prisutnima obratio Dejan Savić, izaslanik Predsednika Republike Srbije. On je istakao da je ovo jedinstveni primer kako jedna mala sredina poput sela Laćarak sa svojom organizacijom neguje kulturu sećanja na sve oslobodilačke ratove Srbije. Posebno je istakao potrebu da se stradanje stanovništva Srema leta 1942. u akciji Viktora Tomića, kao i kompleks mitrovačkog „Spomen groblja“ uvrsti u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

Skupu je prisustvovalo preko dvesta uvaženih gostiju, između ostalih: Izaslanik Načelnika generalštaba;  Državni sekretari i savetnici iz Ministarstva odbarane, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva kulture i Ministarstva unutrašnjih poslova; Narodni poslanici; Poslanici Skupštine APV; Episkop Šabački gospodin Jerotej; predstavnici diplomatskog kora sedam ambasada, potpredsednik SUBNOR-a Srbije i predsednik SUBNOR-a APV Jovo Baroševčić; Delegat u finansijskom komitetu Svetske federacije veterana Olga Stoiljković Trifunović; predsednik  Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Ivan Stratimirović; Predsednica SUBNOR-a Mesne zajednice Laćarak Savka Jovanović; predsednica Saveta Mesne zajednice Laćarak gospođa Vesna Skakun; Zamenik načelnika gradske uprave za kulturu i sport grada Sremske Mitrovice Zoran Miščević; članovi SUBNOR-a; borci ratova devedesetih; potomci boraca i žrtava terora i drugi.

U muzičkom delu programa učestvovao je hor „Irida“ pod rukovodstvom dirigenta Aleksandre Garunović, a program je pripremila i vodila Jasna Arbanas.

Izvor Mitrovica info

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts