Ko je NOVICA NEDIĆ – čovek zbog kojeg su Mitrovčani ostali bez atraktivne lokacije za HITNU POMOĆ!

Ko je NOVICA NEDIĆ – čovek zbog kojeg su Mitrovčani ostali bez atraktivne lokacije za HITNU POMOĆ!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

U Srbiji postoji zanimljiva pojava da se osobe koje nisu čelnici vladajuće partije, niti učestvuju u njenim aktivnostima kao saradnici i simpatizeri, predstavljaju kao privatno bliske porodici Vučić, i na osnovu toga teže da ostvare lične interese. Neki od njih u pojedinim lokalnim sredinama u tome imaju popriilčno uspeha. Toga nije pošteđena ni Sremska Mitrovica.

U subotu 4. decembra, građani Sremske Mitrovice prošetali su gradom u znak protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i ekoloških tema. Za nešto veći odziv, lokalni SNS treba da zahvali poljuljanom poverenju građana, pre svega zbog lokalnih afera i pojave novokomponovanih biznismena, koji su vešto iskoristili talas njihove politike, puneći svoje džepove i evidenciju u katastru.

Svojevremeno je Lenjin rekao: “Drugovi, ako nam neko dođe glave, biće to mangupi u našim redovima.“ A nekoliko mangupa u Sremskoj Mitrovici je debelo na Lenjinovom putu. Jedan od njih posebno prednjači. Kratka i nesporna istorija njegovih poslovnih poduhvata na to ukazuje.

O čemu se radi?

Sremskomitrovačka opština je svojevremeno opredelila lokaciju za izgradnju nove hitne pomoći. Ta lokacija, pored sportskog centra Pinki u ulici Arsenija Čarnojevića zadovoljavala je sve uslove, od saobraćajnog pristupa iz svih pravaca, pa sve do blizine Opšte bolnice.

Onda je negde oko 2014. godine Grad promenio plan i rešio da promeni namenu ove lokacije i proda tamošnje gradsko zemljište. Ostalo je nejasno zašto nova i moderna Hitna pomoć tada nije izgrađena na ovoj izuzetnoj lokaciji, već je kasnije, u vreme pandemije, morala da bude premeštena u staru zgradu dispanzera na Savi.

Ubrzo posle odustajanja Grada od nove Hitne pomoći, pokazalo se da je to samo deo šireg scenarija koji je pripremila grupa lica. Na čelu se našao Novica Nedić iz sela Manđelos, koji se nametnuo opštinskim vlastima posle 2012, kao ključni igrač za razne operacije, tvrdeći da je direktno povezan sa porodicom Vučić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Scenario je bio sproveden na sledeći način:

Oglas za prodaju lokacije u ulici Arsenija Čarnojevića, po svemu sudeći, nije ni objavljen u novinama dostupnim u Sremskoj Mitrovici, već u lokalnim novinama u nekom drugom gradu. Uglavnom se navode Somborske novine. Na oglas se formalno javio otac Branislave Nedić, supruge pomenutog Novice, a lokalni građevinari su upozoreni da se ne pojavljuju, jer je to u njihovom interesu. Plac je kupljen za oko 13.000 evra.

Posle toga, odmah je ugovoreno sa firmom Bela Ruža Građevina (https://belaruzagradjevina.rs/tag/sremska-mitrovica/),  koji inače gradi u toj zoni, da se za tu lokaciju dobije tri stana i tri garaže u novoizgrađenom objektu.

Ta tri stana i tri garaže vode se na Branislavu Nedić, Novicinu suprugu, aktuelnu direktorku pošte u Sremskoj Mitrovici. Time je ulog od 13.000 evra pretvoren u stambene kvadrate vrednosti preko 300.000 evra. Koliko je Opština izgubila, a Nedići dobili, nije teško izračunati.

U Sremskoj Mitrovici to svi znaju, ali se o tome šapuće, zbog toga što niko ne želi da se zameri uticajnim Nedićima.

Pogotovo zato što se Novica Nedić poziva na tesno prijateljstvo sa ministrom Branislavom Nedimovićem i Andrejem Vučićem, što niko ne želi da proverava. Doduše, naši izvori upućuju da je pozivanje na Andreja Vučića bez pokrića, i da se radi o zloupotrebi kontakata drugog Manđelošanina Ranka Trivunovića.

Sa druge strane, sa ministrom Nedimovićem mnogi Mitrovčani imaju prijateljski odnos, pa to nije problem ni Novici, pogotovo što je ministar Nedimović porodično vezan za Manđelos. I tako po onoj narodnoj: “Na vukove buka a lisice meso jedu“.

Jedina nesporna veza Novice Nedića sa sremskomitrovačkom vlašću je dugogodišnji boravak na funkcijama prezimenjaka Ilije Nedića, koji je trenutno predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica.

Odbornici opozicije okupljeni u grupi građana “Grad za sve nas“ ne potežu pitanje unosne preprodaje lokacije, jer su i neki njihovi članovi učestvovali u procesu prodaje lokacije Nedićima. Tako je ova grupa građana danas spremna da poziva na proteste zbog Rio Tinta, ali nikako da pominje kombinacije Rio Novice i njegovih saradnika na javnim funkcijama.

(Sremskomitrovački portal)

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts