Nova zastava i grb Opštine Šid

Nova zastava i grb Opštine Šid

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Na sednici Skupštine opštine Šid doneta je jednoglasna Odluka o promeni Statuta opštine Šid u delu koji se odnosi na simbole opštine, odluka od izuzetnog i istorijskog značaja za opštinu Šid. Tim povodom, prisutnim odbornicima obratio se predsednik Opštine Šid Zoran Semenović. 

„U želji da svaki građanin naše opštine sa ponosom pokaže odakle dolazi, u želji da pokažemo da nam je svako naseljeno mesto podjednako važno, ispravljamo grešku naših prethodnika i građanima stavljamo u službu grb i zastavu opštine Šid. Zahvaljujući radu stručne Komisije, došlo se do konačnog rešenja grba i zastave opštine Šid, koji jasno pokazuju odlike Srema, naše prirodne lepote, istoriju, umetnost, simbole mudrosti, znanja i snage naših ljudi, simbole plodnosti i raznolikosti kojom se naša opština ponosi“, istakao je predsednik obrazlagavši rešenje grba opštine Šid i predloga za Dan opštine Šid. 

Promenom Statuta utvrđen je 10. novembar kao Dan opštine Šid, dan oslobođenja opštine u Prvom svetskom ratu i Dan prisajedinjenja srpskoj državi“, dan kada je konačno omogućeno bitisanje Šida i njegove okoline u okviru savremene srpske države i zbog toga taj datum spada u red najzačajnijih datuma za istoriju opštine Šid“, navodi se u obrazloženju predloga za Dan opštine. 

6.decembar, Dan oslobođenja naseljenog mesta Šid u Drugom svetskom ratu, Šid nastavlja da praznuje sa istom pažnjom, čuvajući sećanje na oslobodioce ravnice u Drugom svetskom ratu. 

Pre samog postupka promene utvrđeno je da opština Šid nema simbole adekvatne opštini te da zastava ne postoji, zato se pristupilo neophodnoj proceduri o čemu je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo svoje pozitivno mišljenje i svoju saglasnost.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts