Novi srpski genijalni izum, tečno drvo – LIQUID3

Novi srpski genijalni izum, tečno drvo – LIQUID3

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Da li znate šta je tečno drvo? Da li znate da je to izum srpskih naučnika? Ukoliko ne, odvojite nekoliko minuta vremena i pročitajte, verujte vredi.

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, LIQUID3, nalazi se ispred zgrade Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. Ovo „tečno drvo“ kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je kreiran, predstavlja u potpunosti novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima gde su njegove koncentracije najveće.

Profesor Spasojević i njegov tim sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu stoje iza inovativnog patenta, tečnog drveta (LIQUID3), koje se instalira na betonskim površinama na kojima nije moguće zasaditi drvo i time omogućava proizvodnju kiseonika.

 „Moje kolege panelisti posvećeni su životu u prirodi, a ja se trudim da i onima koji ostaju u gradovima omogućim čist vazduh. Naš izum – tečno drvo, nastalo je baš iz te namere, da proizvede kiseonik u zagađenim gradskim sredinama, gde sadnja zelenila nije moguća“, izjavio je nedavno profesor Ivan Spasojević.

 LIQUID3 je alternativni održivi koncept ozelenjavanja urbanih sredina koje su prostorno limitirane i izložene intenzivnom vazdušnom zagađenju. LIQUID3 koristi moć mikroalgi koje efikasno uklanjaju CO2 i proizvode O2 i biomasu. Uz to, ima prostor za sedenje i zamenjuje obilčne klupe.

 LIQUID3 sistem zamenjuje jedno odraslo drvo ili 200 m2 travnjaka a funkcionalan je i u zimskim uslovima.

Odmah da razjasnimo – Cilj nije da se zameni drvo, već obične klupe!

Gde god se mogu postaviti klupe (primer autobuska stajališta), a gde iz objektivnih razloga nije moguće zasaditi drvo – rešenje je Liquid 3.

U nastavku možete pogledati i kratak prilog na tu temu.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts