Obeleženo pola veka galerije „Lazar Vozarević“

Obeleženo pola veka galerije „Lazar Vozarević“

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Mitrovačka galerija „Lazar Vozarević“ obeležava izuzetno važan jubilej, koji nije važan samo za naš grad, nego i za kompletnu muzeologiju naše zemlje.
Kako je rekla Marija Vuruna, v. d. direktorice Galerije „Lazar Vozarević“, prošlo je tačno pola veka od kako je prvi put legat Lazara Vozarevića prikazan u Sremskoj Mitrovici i od kako Galerija, koja nosi njegovo ime, postoji kao samostalna ustanova.
Svojevrstan put kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, upriličen je za posetioce Galerije povodom obeležanja pedesetogodišnjice ove ustanove, a kako je rekla Vuruna, u narednom periodu realizovaće se izdavanje monografije o Lazaru Vozareviću. Novi materijali i nove prezentacije, kroz multimedijalne prikaze Vozarevićevih slika, biće deo stalne postavke, a kao i do sada u planu su izložbe o kojima će javnost blagovremeno biti obaveštena.
Ana Panić, viši kustos Muzeja Jugoslavije i ćerka Đorđa Panića, osnivača i prvog direktora Galerije „Lazar Vozarević“, rekla je da je od osnivanja Galerije urađeno mnogo na njenom pozicioniranju na kulturnu mapu Srbije. Galerija je uvek imala memorijalni i „živi deo“ i u njoj su prikazane izložbe velikih imena, a kako je Panić istakla, mnogo toga je urađeno na konzerviranju slika, uređenju prostora, čime se vraćaju dani slave Galerije „Lazar Vozarević“.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts