Odgovori na odgovore načelnika Zorana Đurića

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

Kada je načelnik Zoran Đurić prihvatio da odgovori na novinarska pitanja povodom stanja u sremskomitrovačkoj predškolskoj ustanovi, ponadali smo se da se radi o novoj konstruktivnoj praksi odnosa sa medijima. Takođe smo mislili da ćemo dobiti odgovore na pitanja koja tište velik broj roditelja dece u predškolskom uzrastu. Nažalost, odgovori su, ili potvrdili haotičnu sliku stanja u predškolskoj ustanovi, ili su bili pokušaji spinovanja.

1. Potvrda lošeg stanja i neizgrađenog predškolskog sistema u Gradu Sremska Mitrovica je činjenica da za 165-toro dece nije bilo mesta u vrtićima, a od toga za 95 u jaslicama. Kako je u svim dokumentima i proklamacijama SNS-ove vlasti od 2012: nova populaciona politika i borba za povećanje nataliteta, ispada da gradske vlasti u Sremskoj Mitrovici sabotiraju tu politiku. I pored toga što su Mitrovčani na visokim pozicijama u republičkoj i pokrajinskoj vlasti, a bužet Grada se konstantno uvećava, nisu učinjeni dovoljni napori da se izgradnjom novih objekata reši pitanje kapaciteta predškolskog sistema. Na primer, Inđija je u martu 2021. objavila da je izgradnjom novih kapaciteta ukinuta lista čekanja, dok “lenja“ Mitrovica to još nije uspela da postigne, a kad će, ne zna se.

2. Sa tim je povezan i odgovor na drugo pitanje gde je načelnik Đurić izjavio da se prilikom upisa vodi računa o tome da deca istih roditelja pohađaju isti vrtić, ali da to nekad nije moguće. Dobro upućeni tvrde da je to veoma moguće ukoliko su roditelji funkcioneri ili članovi SNS, a ostali kako im se zadesi. Primeri su poznati redakciji.

3. Odgovor da je objekat vrtića „Maslačak“ imao problem sa grejanjem, jer je u toku grejne sezone došlo do kvara je tačan, ali se odnosi ne samo na ovu, već i na prethodne godine. Mediji su više puta informisali javnost prošle godine o višegodišnjim problemima grejanja u ovom vrtiću (https://mitrovica.info/ima-li-resenja-za-visegodisnji-problem-grejanja-u-vrticu-maslacak/). To što rekonstrukcija nije urađena letos, već se radi u toku grejne sezone, pitanje je neshvatljive logike i neodgovornosti prema mališanima.4. Navodi se da će pitanje otvaranja vrtića u bivšoj školi „Jovan Popović“ biti rešeno u toku ove godine, iako je to moglo da bude učinjeno znatno ranije.

5. Blato i kontejner na takozvanom ekonomskom delu parcele, koji se takođe koristi za prilaz vrtiću kada je gužva, ne priliče jednom gradu u XXI veku. Oni gradski funkcioneri kojima to ne smeta, izgleda da nisu još dozreli za urbane uslove života.

6. Stav načelnika Đurića da su “apsolutno netačni navodi“ o pojavi ešerihije koli je nažalost apsolutno netačan. To se desilo u nedelji od 24. januara 2022, u vrtiću u 29. novembru, u starijoj jaslenoj grupi. Tada je za obolele vaspitačice bila obezbeđena neadekvatna zamena, bez redovnog presvlačenja dece. Presvlačili su ih po jednom za ceo dan. Bilo je protesta, čak i pretnji roditelja zbog takvog stanja. O tome svedoče grupne viber poruke roditelja u kojima se navodi i pojava osipa i ešerihije koli, zbog takvih nehigijenskih uslova. Iz razumljivih razloga nećemo navoditi imena roditelja, ali je prepiska viber grupe dostavljena redakciji.7. O saopštenjima podom oslobađanja troškova za plaćanje vrtića ne vredi polemisati. Radi se o vešto sročenim političkim saopštenjima. Tako su 18. januara 2022 date zvanične izjave da će “Opština preuzeti na sebe finansiranje boravka dece u vrtićima u celosti za treće i četvrto dete po rođenju, ove opštine, čime su roditeljima olakšali finansiranje vaspitanja i obrazovanja dece.“ (https://www.ozon.rs/vesti/2022/u-sremskoj-mitrovici-besplatan-vrtic-za-trece-i-cetvrto-dete-umanjena-cena-za-svu-decu-za-15-odsto/).

Ova izjava je intonirana kao preuzimanje nove obaveze, iako se radilo o nastavku stare prakse da se treće i četvrto dete oslobađaju od plaćanja.

8. Struktura troškova u sistemu predškolskog obrazovanja je posebna tema i ona je povezana sa strateškom nacionalnom populacionom politikom. Na pitanje o dotiranju dece u privatnim obdaništima nije odgovoreno.

9. To se posebno ogleda u odgovoru na pitanje o mogućnostima besplatnog vrtića za svu decu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Možemo samo da se nadamo da će načelnik Đurić i gradska vlast skoknuti do Rume i Novog Sada, i sagledati kalkulacije koje su omogućile besplatan boravak u vrtićima “za svu našu decu“, što je i moto njihove stranke. To je u svakom slučaju manji trošak od izleta u Kolumbiju, Južnu Afriku i druge atraktivne destinacije, čemu su pojedini gradski fukcioneri skloni.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts