Održana „Startap akademija“ za preduzetnice

Održana „Startap akademija“ za preduzetnice

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

U mitrovčakoj Gradskoj kući predstavljen je program Startap akademije „OsnaŽena, ona može sve” čiji je cilj osnaživanje žena u bavljenju privredom i razvijanju preduzetničkog duha.

Akademija je organizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine. U okviru programa žene će se edukovatiiz oblasti preduzetništva i menadžmenta mikro, malih i srednjih preduzeća.

Želja za preduzetništvom je najvažnija ali bez znanja uspeh je teško ostvariti, vi imate u svima ovde oslonac za početak ali i za nastavak svog rada. Mi smo tu da vas podržimo, u Sremskoj Mitrovici posebno je forsirano preduzetništvo kada su u pitanju žene. Kao žena na ovoj funkciji smatram da moramo da budemo ekonomski nezavisne, ali ne samo zbog materijalne situacije, žene treba da se bave preuzetništvom i zbog želje da se dokažemo i iskažemo sopstvenu kreativnost,” rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

U projekat je uključeno 300 žena, ne samo iz Sremske Mitrovice već i iz još devet vojvođanskih gradova. Program „OsnaŽena, ona može sve” osmišljen je kao ciklus predavanja i traje dva meseca, u svih deset gradova predavanja ima uživo i onlajn putem zoom aplikacije. Start up akademija je besplatna za sve prijavljene žene.

Danas prisutnim ženama koje već imaju registrovanu radnju možemo da pružimo subvencije, podršku prilikom zapošljavanja starijih od 50, mlađih od 30 koji imaju završenu osnovnu školu, Roma, osoba sa invaliditetom itd. Samozapošljavanje je jedna od aktuelnih i najatraktivnijih mera koje služba sprovodi, a među uslovima je da lica završe obuku, što mogu i kroz ovaj projekat. Subvencije se dobijaju za kupovinu opreme, repromaterijala, dotaciju poslovnog prostora. Prošle godine su odobrili preko 100 takvih subvencija kroz udruživanje naših sredstava sa lokalnim samoupravama. U toku je Javni poziv za dodelu subvencije za samozapošljavanje i dobijanje subvencije od trista hiljada dinara, poslednji dan da se aplicira je ponedeljak.”- objasnila je Marijana Grabić, direktorka mitrovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor Mitrovica info

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts