OŠ “JOVAN POPOVIĆ”: Godinu dana posle otvaranja – da li je škola budućnosti ispunila očekivanja?

OŠ “JOVAN POPOVIĆ”: Godinu dana posle otvaranja – da li je škola budućnosti ispunila očekivanja?

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon5 min read

Godinu i koji mesec od svečanog otvaranja nove zgrade Osnovne škole “Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici, koja je s pravom nazvana školom budućnosti, može se već podvući crta ispod prvih utisaka i smatrati da je ova obrazovna ustanova ispunila očekivanja.

Za izgradnju novog objekta površine oko 4100 kvadratnih metara, sa kapacitetom za 1200 učenika, koji je zamenio zgradu koja je izgrađena šezdesetih godina i koja je bila u veoma lošem stanju, Pokrajinska Vlada je izdvojila gotovo 400 miliona dinara.

Ocenjujući da je ova škola jedan od najsavremenijih objekata tog tipa u Srbiji, direktor OŠ „Jovan Popović“ Slobodan Stojiljković kaže da je nova zgrada donela novi kvalitet u nastavi za sve đake, nastavno i drugo osoblje, jer im je, kako navodi, omogućila lakši rad, kvalitetnije uslove za školovanje i savladavanje gradiva.

Škola je zamišljena, a govorim o nastavi od V do VIII razreda, kabinetski, tako da je 20 kabineta u funkciji, opremljeno, sa pripremnim sobama koje predstavljaju prostor gde nastavnici dolaze, gde su im rekviziti, knjige i oprema, i oni iz pripremne sobe ulaze u svoj kabinet i onda puštaju u njega učenike. Đaci između časova menjaju kabinete, tako da svaki nastavnik ima svoj kabinet, odnosno učionicu, o kojima vodi računa.”- kaže direktor Stojiljković, dodajući:

Škola ima poseban ulaz za đake, a poseban za nastavna i vannastavna lica i roditelje, a iza tog ulaza je prostorija za prijem roditelja tako da smo napravili distancu da roditelji ne mogu da se mešaju sa decom što se pokazalo kao dobro u uslovima pandemije.”

Trenutno, službeno lice vrši kontrolu ulaska dece sa maskama i meri temperaturu, pa je mogućnost zaraze korona virusom svedena na nulti nivo.

Kada je reč o staroj zgradi škole, sačuvana je većina prostora (reč je o čvrstoj gradnji), i zamisao je da se ona jednim delom transformiše u nastavu za predškolce. U tom smislu predviđena je topla veza (stakleni hodnik) između starog i novog objekta kako bi predškolci mogli koristiti kuhinju koja je u novom objektu škole.

Toplom vezom bi bili spojeni stari i novi objekat škole, ali i sala za fizičko, tako da i učenici i predškolci ne bi imali potrebu da napuštaju objekat tokom boravka, što je naročito važno zimi ili kada pada kiša.”- objašnjava direktor Stojiljković i ističe da ne bi dolazilo do mešanja predškolaca sa učenicima škole jer bi raspored obedovanja za njih bio tokom tokom časova.

Na sve generacije se mislilo i tokom opremanja sale za fizičko, pa je dosta rekvizita, pored uobičajenih, predviđeno i za predškolce, ali i za mlađe osnovce.

Lično, jer sam iz te struke, znam da predškolci nemaju neke velike uslove za bavljenje sportom, pa upravo taj način odnosa prema njima želim ovde kod nas da promenim. To je jedan sasvim novi pristup u istoriji obrazovanja u Sremskoj Mitrovici uz napomenu da bi ovde sve to bilo besplatno što puno znači za roditeljski džep.”- kaže Stojiljković ukazujući da je, kada je reč o korišćenju sale, sve stvar dobre organizacije. U tom smislu nabavljena je i mašina za pranje poda koja bi omogućila čistu salu za sve uzraste.

Ova ideja trebala bi da profunkcioniše u narednih mesec-dva, a najviše koči problem grejanja koji treba da reše nadležni organi u JKP “Toplifikacija”.

Pored dela stare zgrade u kojoj će biti smešteni predškolci, u drugom delu renoviran je prostor za pozorišnu salu, sa modernom pozornicom, šminkernicom i prostorijama za pripremu glumaca i smeštaj scenske garderobe i rekvizita. Uzgred, Osnovna škola “Jovan Popović” je nadaleko poznata po svojoj dramskoj sekciji koju predvode nastavnice Jasna Kalauzović  i Slađana Kalabić (za učenike od I do IV razreda).

Naravno, mislilo se i na sport, pa se posebno sređuju prostorije za teretanu i fitnes-aerobik salu, kao i za stoni tenis, tako da će se, po rekonstrukciji stare zgrade škole, dobiti ogroman kompleks kakav ne postoji u regionu, a sve smešteno pod jednim krovom. Treba dodati da je postoje i spoljni tereni za više sportova, pa i jedno, po dimenzijama gotovo prvoligaško, travnato fudbalsko igralište.

Podovi u sali i celokupnom sportskom delu kompleksa škole su od pvc-a tako da će se lako održavati i što je još važnije, neuporedivo duže će trajati od klasičnih parketa.”- napominje direktor Stojiljković.

Na kraju razgovora neki zajednički zaključak na pitanje da li je ova škola, ovako urađena, ispunila očekivanja i novac uložen u njenu izgradnju, svodi se na činjenicu da sve više roditelja iz raznih delova grada upisuje decu baš u ovu školu, a sve je više i slučajeva da se iz drugih osnovnih škola prebacuju u nju.

Zar to ne govori dovoljno koliko se novac, uložen u obrazovanje, višestruko vraća kroz bolju nastavu, znanje i sposobnosti svršenih osnovaca?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts