PEKARA gde se prodaje hleb TAIN, i još mnogo toga PO ORIGINALNOJ RECEPTURI naših predaka

PEKARA gde se prodaje hleb TAIN, i još mnogo toga PO ORIGINALNOJ RECEPTURI naših predaka

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read

Malo je pekara u Srbiji koje proizvode čudesni hleb tain, a još manje onih čija se celokupna proizvodnja zasniva na zdravim proizvodima. Pekara u samom centru Sremske Mitrovice, u ulici Svetog Save, na broju 8, čiji je vlasnik Biljana Jakovljević, može se pohvaliti upravo na toj i takvoj ponudi za svoje potrošače.

“Ovo je jedna od retkih pekara u Srbiji koja proizvodi hleb tain, bez aditiva, za čiju se proizvodnju koriste raž, heljda, spelta i kukuruzno brašno direktno iz vodenice”- kaže Biljana, a zatim dodaje:

Pored nekoliko vrsta taina,  u ponudi imamo pite od krompira, šampinjona, zeljanice, sirnice, pite od višanja, jabuka, pite sa šunkom, i sve to se radi sa kukuruznim i heljdinim korama. U ponudi imamo i banana kolač bez belog brašna i šećera, odličan za dijabetičare.”

Tain je specifičan ražani hleb koji je srpskoj vojsci osigurao vitalnost i mnogo energije u bitkama tokom Prvog svetskog rata. Ovaj hleb bio je obavezan u torbi kao zaštitnik života, i predstavljao je spas za svakog srpskog vojnika. A Sremska Mitrovica je među retkim gradovima u kojoj se može kupiti ovakav hlep spravljan po originalnoj recepturi.

Jedan komšija koji kod nas redovno kupuje režani tain hleb kaže da mu se šećer prepolovio. Mi smo u ponudu uveli i vrstu beskvasnog taina, koji za sada radimo po narudžbi, za ljude koji imaju problem sa želucem, bakterijama poput kandide i slično.”

U vitrini pekare vidimo i bakin kolač, posne i krsne vanilice, keksiće spravljane po staroj tehnologiji. Zatim heljdine uštipke i heljdine pogačice. Biljana vredno sakuplja stare recepture, po njima spravlja hranu dok ne bude zadovoljna aromom i ukusom.

“Čak je i kvasac po staroj tehnologiji, domaći i ne odstupa od drevne recepture.”- kaže dodajući da ništa ne zamrzava – sve se prodaje friško.

Lokalna preduzeća, poput Elektrovojvodine i KPZ-a, počela su za svoje zaposlene da naručuju doručak u ovoj pekari, svesna da bolje i zdravije hrane nadaleko nema.

Kako nam je otkrila Biljana, celokupna smesa zatain, hleb naših predaka, i ostale proizvode mesi se ručno, onako kako se to i nekad činilo, bez aditiva i od toga se, bez kompromisa, ne odstupa. Zato za ovu pekaru sve više interesovanje pokazuju i prodavnice zdrave hrane po celoj Srbiji.

Više o ponudi zainteresovani mogu naći na instagramu: https://instagram.com/hlebnasihpredakasm

ili na broj telefona: 065-623-06-26.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(promo)

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts