Projekat Multipla skleroza u našim gradovima

Projekat Multipla skleroza u našim gradovima

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

„Multipla skleroza u našim gradovima“ je hrvatsko-srpski projekat koji zajednički realizuju učenici i nastavnici Zdravstveno veterinarske škole iz Vinkovaca, Srednje škole iz Pakraca, Medicinske škole iz Dubrovnika i Medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice.

Članove projektnog tima su u Gradskoj kući primili predstavnici kabineta gradonačelnice, Petar Samardžić i Uroš Veselinović, poželevši im dobrodošlicu i mnogo uspeha u daljem razvoju projekta.
Cilj projekta jeste da učenici u projektu pod mentorstvom nastavnika nauče sve o multiploj sklerozi i da kroz istraživačke aktivnosti analiziraju položaj obolelih u našoj sredini, koliko su oboleli zadovoljni lečenjem, odnosom društvene sredine prema njihovom stanju, koji su im problemi svakodnevnih životnih aktivnosti, da li su im ispoštovana sva prava i mogućnost pristupa inovativnoj terapiji.Takođe, ispitan je i odnos zdravstvenih radnika prema ovoj kategoriji bolesnika kao i njihovi predlozi za poboljšanje stanja. Dobit od ovakvog pristupa analizi jeste saznanje koliko i ima li razlike u pristupu bolesnicima i lečenju u susednim državama kao i ima li razlike između različitih sredina unutar jedne zemlje. Analiza istraživanja dostavlja se Savetima za zdravlje partnerskih gradova, a zaključke i materijale dobijene tokom rada koriste učenici svih škola u nastavi, dpk se neki radovi i publikuju u okviru sistema „E-medica“ – udruženje medicinskih i drugih srednjih škola iz Hrvatske, Srbije (Kikinda, Sremska Mitrovica, Zvezdara, Beograd-Deligradska, Kragujevac i Zaječar u najavi), Slovenije, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore.
Pored stručnog dela, učenici se upoznaju i sa novim sredinama, običajima, kulturom i stiču nova prijateljstva.Tokom završnog druženja u Tuhelju škole učesnici će imati priliku da predstave svoj grad video prezentacijom i prikažu po jedan tradicionalni proizvod iz svoje sredine.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts