Salmonela u vrtiću!   Roditelji sumnjaju na  trovanje  hranom u  “Leptiriću“!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

Roditelji  dvadesetak    mališana  zaraženih  salmonelom  u mitrovačkom Vrtiću “Leptirić“, od kojih je šestoro završilo u bolnici, traže  od nadležnih   da utvrde   odgovornost  za  narušeno zdravlje  njihove dece.

I dok  direktorka negira da se radi o trovanju hranom,  Sanitarna inspekcija Sremskog okruga naložila je  vanredni sanitarni pregled objekta i svih zaposlenih.

-Ćerka mi je  tog 30. maja u utorak došla iz vrtića   žaleći se na  mučninu, da bi ubrzo potom krenulo  i  povraćanje, pa dijareja.   Kad smo je  odveli u Dečiji dispanzer rekli su  nam da se radi o stomačnom virusu, prepisali probiotike, brufen, dijetu. Ali,  kako su se simptomi iz dana u dan pogoršavali, a  temperatura  danima bila iznad  39 stepeni  uradili smo analize krvi I  stolice, gde je potvrđeno prisustvo bakterije salmonele.  Imamo četvoro dece, ali sa ovako teškim simptomima još se nismo sreli. Prošli smo pakao,   priča majka devojčice, koja pohađa Vrtić ‘’Leptirić’’ u mitrovačkom naselju ‘’Orao’’.

Roditelji  obolele dece   sumnjaju na trovanje hranom,  pošto je sve  krenulo od tog dana  u ponedeljak  29.maja,  kada je  za doručak mališanima servirana riblja pašteta, a za ručak testo sa sirom  i jajima i zahtevaju  blagovremeno informisanje od strane   nadležnih.

Takođe,  tvrde  da je vrtić naknadno temeljno dezinfikovan,  detaljno  očišćen hlorom, izribane dečije igračke  i sve površine, a sve u cilju, kako  sumnjaju,  prikrivanja dokaza.

U  Domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici nismo uspeli dobiti precizne podatke o broju obolelih mališana, jer se najpre smatralo da je reč o stomačnom virusu.

-Svaki dan, počev od utorka 30.maja stizalo nam je po troje, četvoro dece sa  istim simptomima, dijareja, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u stomaku.  Naši lekari  su najpre mislili da se radi o  uobičajenim simptomima stomačnog  virusa. Međurim, kako su se javili I teži slučajevi obaveštena je Epidemiološka služba I dobili smo potvrdu da je reč o  salmoneli, kaže  dr  Milena Koviljac, načelnica  Dispanzera za decu  mitrovačkog Doma zdravlja.

Lečenje  zaraženih salmonelom obuhvata terapiju probiotikom, uz unošenje tečnosti  I  dijetu, spuštanje temperature    i   mirovanje  do sedam dana.

Kako  se smatra, do zaražavanja salmonelm uglavnom dolazi putem hrane  I to najčešće u toku letnjih meseci putem  mleka, mlačnih proizvoda I jaja,  mada je u ređim slučajevima moguća I infekcija preko prljavih ruku.

Kako  nezvanično saznajemo,   u mitrovački Dom zdravlja u toku prethodne  I ove sedmice  na pregled  je došlo   oko 20   mališana sa lakšim ili težim simptomima, od kojih  je šestoro  upućeno na bolničko lečenje.

-Od  šestoro  mališana koji su zadržani na Dečijem odelenju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici četvoro  je posle par dana pušteno na kućno lečenje. Danas će  još jedno dete biti pušteno kući, saopštila  je PR služba  mitrovačke bolnice.

Direktorka  Predškolske ustanove ‘’Pčelica’’ u Sremskoj Mitrovici Biljana Cvjetić demantovala je  navode  roditelja  o   trovanju  hranom  u Vrtiću ‘’Leptirić’’ .

-Nema šta da krijemo!  Neistina je da se hranom snabdevamo od  keteringa,  u svakom od naših devet objekata se priprema hrana, kuhinje se redovno dezinfikuju, a svi naši zaposleni imaju sanitarne knjižice!  I nama je u interesu da se otkrije istina, tog dana smo uzorke hrane   sa menija  odmah  poslali na analizu u Zavod za javno zdravlje I  pristigli rezultati negiraju  prisustvo salmonele u hrani. Sve namirnice koje koristimo za pripremu obroka sveže su I atestirane, prostor u kome se hrana priprema u skladu je sa zahtevima sanitarne inspekcije I HCCP sistemu,   a  osoblje ide na  redovne preglede, uverava direktorka.

Ona tvrdi da su odmah  po saznanju da   jedno dete  ima salmonelu, o čemu ih je obavestio roditelj,   obavestili Dečiji dispanzer, Zavod,  kao I Sanitarnu inspekciju. Na teren su izasli, tvrdi direktorka,  lekari iz Zavoda za javno zdravlje, kao I sanitarni inspektori, koji su uzeli uzorke sa radnih površina, ruku zaposlenih, uređaja I opreme na analizu.

-Naložen je vanredni sanitarni pregled svih zaposlenih, što je danas I urađeno.   Odakle salmonella u našem vrtiću I nas sve zanima, možda je neko dete, ili roditelj ili zaposleno lice kliconoša, još uvek se ne zna. Jedino je izvesno da nije u pitanju trovanje hranom, kategorična je direktorka.

Narcisa Božić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts