Sladjana Dronić – jedna od najboljih sportiskinja u istoriji Laćarka!

Sladjana Dronić – jedna od najboljih sportiskinja u istoriji Laćarka!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read

Sladjana Dronić je dokaz da je Laćarak selo sporta. U pitanju je nekada sjajna rukometašica koja nas je nažalost prerano napustila.

Rodjena je 1972. godine u Sremskoj Mitrovici. Od trećeg razreda osnovne škole se bavila rukometom kod nastavnika-trenera Ratka Duraća. Sa 14 godina je otišla u Srem.

FOTO: Lična arhiva

Sa 16-17 godine je otišla u Niš i postala profesionalac. Nakon jedne sezone u Nišu igrajući Superligu, prešla je u ekipu iz Sombora, gde je dobila sjajan ugovor. Tamo je igrala i u evropskim takmičenjima. Iako je bila najmladja bila je jedna od najboljih igračica Superlige tadašnje Jugoslavije. Tada je proglašena za najboljeg sportistu grada Sombora.
Nakon Sombora otišla je u Napredak iz Kruševca, sa kojim je osvojila Kup Jugoslavije. I u toj ekipi je bila najbolji igrač i najbolja sportiskinja grada Kruševca. U Napretku se zadržala dve sezone. Nakon Kruševca put ju je odveo u inostranstvu. Iz izvora bliskih Sladjani saznali smo da joj je ostala žal što nikada nije dobila nijednu nagradu ni priznanje iz svog rodnog grada, Sremske Mitrovice.

Vrhunac karijere je dostigla u ekipi Hipobanke iz Beča gde je bila kapiten a koja je bila jedna od najboljih ekipa u Evropi. U periodu u kom je nastupala za Hipobanku bila je najbolji strelac Lige Šampiona i proglašena je 2. najboljom igračicom Lige Šampiona.

Potom je nastupala u Danskoj u ekipi Kopenhagena gde je igrala kratko zbog problema sa vizom. Nakon Danske otišla je u Rumuniju i osvojila sve što se može osvojiti. Bila je vicešampion Evrope sa rumunskom ekipe i jedini stranac u ekipi. Osvojili su domaće prvenstvo, Kup Rumunije i Čelendž Kup u kom je bila MVP. Posle Rumunije put ju je odveo u Grčku gde je odigrala jednu polusezonu gde je njena ekipa po prvi put u istoriji kluba osvojila prvenstvo. Nakon Grčke igrala je u Ukrajini u Superligaškoj ekipi koja je osvojila Ukrajinsku ligu. U Turskoj u Istanbulu je takođe odigrala jednu polusezonu i tu je osvojila drugo mesto u Turskoj ligi sa ekipom u kojoj je nastupala. Iz Turske se obrela u Srbiji i tada je dobila veliki broj ponuda. Odigrala je mesec dana u ekipi Medicinara gde su izborili opstanak, što je bio mnogi su mislili i neostvarim cilj kluba. Posle toga je otišla u Požarevac u Super B ligu, a karijeru je nažalost morala da prekine zbog bolesti.

Sladjana Dronić

Sladjana Dronić je igrala i za reprezentaciju Jugoslavije i to jednu utakmicu.

Nažalost, Sladjana nas je napustila u 42. godini u septembru mesecu 2014. godine. Iza sebe je ostavila kćerku Aleksandru i sina Nikolu. Njen sin Nikola je profesionalni fudbaler, trenutno igra u Prvoj ligi Srbije u ekipi Metalca iz Gornjeg Milanovca. Kćerka joj trenutno živi u Sevilji, u Španiji gde je u srećnom braku.
Ostaće upamćena kao jedna od najboljih rukometašica sa ovih prostora i jedna od najboljih sportiskinja iz Laćarka a i šire.

Spomenik Sladjane Dronić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts