Sprečeno  deset  slučajeva  utapanja  na mitrovačkim Brionima! Deca  se dave,  roditelji   sede u kafićima!

Sprečeno  deset  slučajeva  utapanja  na mitrovačkim Brionima! Deca  se dave,  roditelji   sede u kafićima!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read

Za   manje od   mesec dana  od otvaranja kupališne sezone   na popularnoj plaži Brioni u Sremskoj Mitrovici, spasilačke ekipe sprečile su čak  deset  slučajeva utapanja u Savi!

Spaseni  utopljenici  i  ovog leta  bili  su uglavnom deca i tinejdžeri,  starosti od   šest  do 14 godina!

Slučajevi davljenja  kod vrlo male dece  dešavaju  se u plićaku, dok  se omladinci  dave  plivajući  iza bova, gnjurajući i  iz zabave  daveći  jedni druge!

-Vrućine su velike,  gužva  je ogromna, vikendima se ovde  sjati i po nekoliko hiljada ljudi!  Deca  su neverovatno bahata i nepažljiva, ali najodgovorniji su roditelji, koji sami na plažu, bez kontrole,  puštaju  svoju decu!  Neogovornost roditelja  je zaprepašćujuća,  jer i  pored naših apela prethodnih godina,  stalno se  isto dešava.   Deca  starosti 10-12 godina sami   ili  u grupi vršnjaka  dolaze   na plažu.   Ovog  vikenda  spasli smo  dve šestogodišnje devojčice, koje  su se davile u plićaku, na  samo metar i po od obale.  Nagutale  su se vode,   a  njihove mame za to vreme  bezbrižno pijuckaju sokove  u obližnjem kafiću,  upozorava Aleksandar  Petković,  director  Službe za obezbeđenje.

Mitrovački  spasioci dežuraju  od 10-20 sati  svakim radnim danom,  dok   su vikendima, zbog rada kafića i restorana i alkoholisanih gostiji na plaži 24 sata.

Radnim  danima na kupače  sa četiri osmatračnice budno  motre   petorica spasilaca,  a vikendima  ih je 12.

Na  raspolaganju   im  stoje  četiri spasilačka čamca i  skuter na vodi.

– Svake  godine   stanje  je sve  gore i gore i zahteva  našu  sve veću prisutnost.  Noću  i vikendom  bude  tuča i  incidenata, koji se, pošto ih ovde  rešimo, nastavljaju, nažalost, u gradu.  Još  jednom  apelujem  na roditelje  da  mnogo više pažnje posvete  svojoj deci  i kada  su sa njima na plaži, a posebno da  ih same ne puštaju.  Grupe  vršnjaka su  najriskantnij,  divljaju,  potapaju  jedni druge,  udaraju se  u glavu loptom,  pa smo  često   prinuđeni  da  ih  zbog takvog  bahatog   ponašanja  isteramo  iz   vode,  napominje   Petković.

Narcisa Božić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts