Sremska Mitrovica: Prva regionalna kolonija pustovanja vune

Sremska Mitrovica: Prva regionalna kolonija pustovanja vune

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Grad Sremska Mitrovica bio je domaćin Prve regionalne kolonije pustovanja vune. Kolonija se sprovodi u okviru projekta „Zajedno za kulturni turizam – prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnog zanatstva“. Cilj projekta je osnaživanje žena koje izrađuju rukotvorine i afirmacija nasleđa kroz osmišljavanje i plasman zajedničkog proizvoda.
Projekat sprovodi NALED u saradnji sa Etno mrežom i BH Crafts, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.
U okviru Kolonije u carskoj plati upriličen je Diplomatski dan, povodom čega je naš grad posetila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi republike Srbije Maja Gojković, kao i predstavnici diplomatske zajednice.
Prisutne je pozdravila gradonačelnica Svetlana Milovanović, a kako je tim povodom rekla, od velike je važnosti negovanje starih zanata, udruženja, kao i osnaživanje i afirmcija žena da svoje proizvode plasiraju na šire tržište.
Kako je rekla Milovanović, članice mitrovčkog udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ su veoma aktivne i učestvuju na svim gradskim manifestacijama, radionicama, kao i šire. Njihovi proizvodi su naširoko poznati i prepoznatljivi, a lokalna samouprava se trudi da ih podrži i osnaži.
Potrpredsednica Vlade i ministarka u Vlavi Republike Srbije Maja Gojković je rekla da uprkos sklonosti novim trendovima, sve većoj fasciniranosti tenološkim napretkom i digitalnim sadržajima, ne smemo nikada da zaboravimo na važnost očuvanja naših korena i kulturnog nasleđa koje je identitet jednog naroda i svake države.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts