Tata, volim te do neba! Samohrani otac brine o ćerki sa Daunovim sindromom!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

‘’Kada Anđela vikne tata!  to mi daje snagu da izdržim sve  životne nedaće’’, priča Miodrag Simić -Mija (47),  koji  sam brine o šesnaestogodišnjoj ćerki  sa Daunovim sindromom  u malom fruškogorskom  selu Šuljam.

-Sve je počelo idilično sklapanjem braka, a kada je bivša supruga ostala trudna mojoj sreći nije bilo kraja! Trudnoća se odvijala normalno, međutim, prilikom porođaja došlo je do komplikacija, Anđela je ostala bez kiseonika,  nagutala se plodove vode.  Pravi šok za nas nastupio je kada su nam saopštili rezultate genetskih pretraga da  beba  ima Daunov simdrom! –počinje priču požrtvovani otac, koji tada nije ni slutio kakva  sudbina ga čeka.

Njegov  trnovit  životni put  put  počinje  kada  je devojčica imala pet godina-  supruga ga,  potpuno neočekivano,   napušta  i  podnosi  zahtev za  razvod  braka! 

  Nakon  neuspelih pokušaja mirenja ona dobija i privremeno rešenje o starateljstvu nad detetom, no  kako  se tri meseca uopšte nije pojavljivala,  sud  ocu  dodeljuje  samostalno  staranje o  Anđeli.

-Ogromnu pomoć i podršku  u odgajanju ćerke pružila mi je pokojna majka Mileva. Ona je kuvala, spremala, kupala devojčicu, vaspitavala je i naučila mnogim stvarima. U to vreme, ja sam mogao da radim,  u mitrovačkim ‘’Komunalijama’’ jedno vreme i  u Slovačkoj, bio sam siguran da  je dete u dobrim rukama.  Majčina iznenadna smrt  pre  šest godina potpuno me je dotukla!  Problemi se nižu jedan za drugim, dugovi se nagomilavaju, jer ja zbog Anđele ne mogu da radim,  dok su ukupna primanja od  Centra za socijalni rad u iznosu od 31.000 dinara nedovoljna,  jada se otac,  koji je problem pokušavao da  reši, ali bezuspešno.
Kako  su  Simići živeli  u trošnoj i neuslovnoj staroj  kući, koja je prokišnjavala, Mija se za pomoć obraćao  na mnogo adresa, ali mu je  najveću donaciju u vidu građevinskog materijala i svih troškova gradnje  uputio Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici.
Stara  kuća je potpuno obnovljena, a u produžetku  je dozidan aneks sa dodatnih  šestdesetak kvadrata  stambenog  prostora, novim kupatilom i  kuhinjom.
-Boreći se sa nedaćama nikad  nisam izgubio veru u ljude!  Uvek   i svuda ima dobrih  i plemenitih ljudi,  spremnih da pomognu.  Ganut  mojom životnom  pričom puno nam je pomogao  prijatelj  iz  Šida  Boško Todorović, koga sam upoznao preko društvenih mreža. Ovaj plemeniti čovek  otplatio  mi  je jedan deo  duga za struju i dao  mi svoj automobil da mogu Anđelu da vozim u Specijalnu školu u Sremsku Mitrovicu.

Anđela  je  umiljato i  lepo vaspitano dete.  Goste  ljubazno dočekuje,  ali  ne ometa u razgovoru.  Voli da se igra sa kucama u dvorištu,  u svojoj lepo  uređenoj sobi  uživa da gleda  na laptopu video klipove sa životinjama i scenama iz prirode,  sluša Lepu Brenu i  Dženifer Lopez, a najdirljiva  scena  je kada  tatu zagrli i  kaže: ‘’Volim te do neba!’’

Za  mamu, koja se  ponovo udala  i iz tog braka ima dvoje dece,   nikad ne pita,  niti ima želju da je vidi.

-Puno bi mi značilo da   majka hoće  da  je uzme  na  tri  meseca, da  ja mogu mirno da odem u Slovačku, da zaradim   i  uštedim  koju  hiljadu evra da  imamo za nabavku  ogreva za zimu.  Ali, ona  uvek nađe  neki izgovor da  Anđela ne može biti  malo duže  kod  njih.  Kako  god, mi ćemo se  već nekako snaći,  ja  je volim najviše na svetu,  moja je!  Kad   mi se obraduje   i  poviče tata!  nema veće sreće za mene.

Narcisa Božić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts