Umesto pivare  stambene zgrade!  Temelji pivare kriju blago Carske palate!

Umesto pivare  stambene zgrade!  Temelji pivare kriju blago Carske palate!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

Mitrovčani  već 17 godina, odkako  je  srušena čuvena  pivara, očekuju šta će investitor  izgraditi  na najatraktivnijoj parceli u gradu  tik uz  Vizitorski centar Carske palate Sirmijuma!

Kako se na mestu pivare nalazi neistraženo istočno krilo antičke Carske palate  kategorisano kao kulturno dobro najvišeg značaja, gradnji novih objekata prethodiće  temeljna arheološka istraživanja!

-Objekat  stare  pivare u Zavodu za zaštitu spomenika kulture bio je evidentiran, ali  kako nije  bilo dovoljno elemenata da bude proglašen za kulturno dobro, izdali  smo 2008.godine, kada  je investitor uputio zahtev,  odobrenje za njegovo rušenje. Međutim, pošto se ispod pivare nalaze delovi Carske palate, kulturno-istorijskog spomenika nulte kategorije, naš Zavod je investitoru dao  stroge uslove pod  kojima se rušenje, kao i gradnja novih objekata može  započeti, tvrdi Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

U 19.veku, kada su građene zgrade pivare, kopani su duboki podrumi i time je dosta kulturnog blaga iz srednjeg veka i antičkog perioda devastirano.

To se ne sme ponovo dozvoliti, uveravaju stručnjaci Zavoda,  pa će arheolozi pomno pratiti  svaki  korak,  kako sadašnjeg, tako i svih budućih  investitora.

-Pre  rušenja stare pivare obavilo se  arheološko snimanje georadarom u dva sloja, dok  će sa početkom eventualnih  novih građevinskih  radova  početi arheološka istraživanja, čiji će rezultati biti publikovani i prezentovani javnosti.  Verovatno će se javiti potreba da se  delovi otkrivenog kulturnog  nasleđa stave pod betonsko-staklenu kriptu, kao što je već  bio slučaj sa Bazilikom Svetog  Dimitrija u centru Mitrovice, napominje Šulaja.

Dešavanja oko nekad  poznate pivare intrigiraju mitrovačku javnost i bude maštu, pošto  se  nalazila tik iz Vizitorski centar podignut 2010.godine  iznad  2.500 kvadratnih metara  Carske  palate Sirmijuma.

Svetski  značajan  lokalitet 1a nalazi se u centru Sremske Mitrovice, otkriven je arheološkim istraživanjima 60-tih godina prošlog veka  i predstavljao je zvaničnu rezidenciju rimskih careva,  krajem trećeg i početkom četvrtog veka, kada je Sirmijum u periodu tetrarhije bio jedna od prestonica Rimskog carstva.

Temelji nekadašnje pivare kriju tajne i senzacionalna otkrića  istorijski atraktivnog istočnog  krila Carske palate, ali i ostatke srednjevekovnog manastira posvećenog osnivaču grada Svetom Dimitriju, za koji se pretpostvlja da je tu podignut!

Nažalost,  na mestu pivare zvrji već 17 godina  napuštena parcela površine preko jednog hektara,  koja je noću, po svedočenju  stanara okolnih zgrada,  stecište narkomana i beskućnika.

Investitor,  poznati  hrvatski biznismen, koji je nekada živeo u Sremskoj Mitrovici, kupio je pivaru  2006. godine za  345.900 evra  sa namerom da, navodno,  na tom mestu izgradi tržni centar, kako je tada  njegov zastupnik   izjavljivao medijima.

Međutim,  pošto  se  vlasnik   okoristio  građom  srušene pivare  ostavio je  da  lokalitet  skoro dve  decenije neprivreden  nameni   predstavlja  ruglo od smeća i rastinja u centru grada.

Kako  nezvanično saznajemo,  parcelu  je   nedavno   kupio   mitrovački investitot  za  izgradnju  stambenih objekata, čime će se urbanistički  proširiti  susedno  naselje Dekanske bašte. U  te  svrhe biće  izrađen nov urbanistički  plan  za ovaj deo grada,  koji će  novim objektima dati  nižu spratnost, kako bi se i vuzelno uklopili u  postojeće naselje.

Pivara “20.oktobar“,  jedina u Sremu, osnovana davne 1820.godine proizvodila je pivo marke “Trijumf“, “Imperijal“, “Sremski granat“ i “Pikolo“, namenjeno tržištu Srema i okolnih regiona.

Postaje  poznata kada je krajem 19.veka preuzima i unapređuje čuveni Hajnrih Vajs, čije pivo,  proizvedeno u mitrovačkoj pivari,  na Međunarodnoj izložbi u Beču 1894.godine osvaja najveće priznanje Veliku zlatnu kolajnu.

 Od 1975. godine  nalazila se u sastavu BIP-a,  da bi 2006.godine bila prodata  hrvatskom biznismenu.

Narcisa Božić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts