Veliki intervju sa Markom Markovićem, predsednikom IO SSP Sremska Mitrovica

Veliki intervju sa Markom Markovićem, predsednikom IO SSP Sremska Mitrovica

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon4 min read

 Šta možete reći o sebi, čime se bavite? Koliko dugo ste u politici? Šta vas je navelo da se bavite njom?

Moje ime je Marković Marko, diplomirani ekonomista, oženjen, otac dvoje dece. Zaposlen sam u privatnoj firmi, pored toga uspešno se bavim voćarstvom. Član sam izvršnog odbora Stranke slobode i pravde i predsednik izvršnog gradskog odbora. U politici sam od 2014. godine, kao razlog mog aktiviranja u politici je nezadovoljsto trenutnom političkom situacijom u Sr. Mitrovici i željom da to promenim.

Kako ocenjujete stanje u vašem gradu, okrugu, državi? Koji su najveći problemi sa kojima se vaši sugradjani susreću? Koji su najveći problemi na nivou države?

Politička situacija je krajnje zabrinjavajuća i preslikana je sa Republičkog na ostale nivoe vlasti. Odlikuju je nepostojanje institucija, afere ozbiljnih razmera na koje pravosuđe ostaje nemo, nikad izrazenija partokratija, medijska cenzura. Svakako najveći problem su neodgovorni i nekompetentni ljudi na najodgovornijim pozicijama.

Da li u Sremskoj Mitrovici i Sremu postoji dovoljna jaka opozicija, spremna da se suprostavi i dalje moćnoj vladajućoj koaliciji?

U Sremskoj Mitrovici postoje ozbiljne opozicione organizacije koje imaju kvalitetne ljude i programe. Sustina je u tome, da su građani izgubili poverenje u političare, vise puta su razočarani. Na nama je da svojim radom, idejama, akcijama vratimo to poverenje koje ce građani nagraditi glasom na predstojećim izborima.

Da li postoji mogućnost saradnje sa drugim opozicionim strankama i Grupama gradjana, kako na lokalu, tako i na nivou Srema, Srbije?

Rukovodstvo Stranke slobode i pravde potpisalo je 26. novembra koalicioni sporazum sa Narodnom strankom, DS-om, PSG, PZP i jos nekoliko organizacija o zajedničkom nastupanju na predstojećim izborima. Obavljeni su razgovori sa koalicionim partnerima koji vode lokalne odbore, prvenstveno o pronalaženju i edukaciji kontrolora. Otvoreni smo za razgovor sa svim organizacijama koje nisu pod uticajem SNS-a. Vise nego očigledno je da neke stranke koje se izjašnjavaju kao protivnici sistema usko sarađuju sa vladajućom strankom.

Da li smatrate da su gradjani i dalje zastrašeni? Kako ocenjujete stanje u medijima?

Naravno, taj osećaj je najizraženiji kod zaposlenih u javnom sektoru. Ali se nadam de će taj strah nestati, sustina nase borbe je da prisila i ucena nestanu. Svako treba slobodno da misli i govori, ne da njegovo zaposlenje zavisi od partijske knjizice ili broja kapilarnih glasova. Medijska cenzura u Srbiji je najizraženija u Evropi, drugačije misljenje ne postoji na talevizijama sa nacionalnom frekvencijom. Teško je voditi kampanju preko društvenih mreža jer im većina glasača nema pristup.

Ko po vama može da “pomrsi račune” Aleksandru Vučiću na aprilskim izborima?

Stranka slobode i pravde predložila je svojim koalicionim partnerima generala Zdravka Ponoša kao kandidata za predsednika Republike Srbije. Iskreno se nadam da će i ostali koalicioni partneri prepoznati kvalitete gospodina Ponoša, njegovu stručnost i vojničku disciplinu. Mislim da ima sve karakteristike dostojne predsednika drzave.

Gde vidite sebe za deset godina? Da li planirate da se bavite politikom samo do smene ove vlasti ili planirate da na duže staze budete politički aktivni?

Deset godina je dug period, nikad ne znas u kom pravcu život moze da te odvede. Samo se nadam da ću živeti u normalnoj uređenoj državi, državi u kojoj ce institucije funkcionisati, a političari raditi svoj posao. Posao služenja narodu, obezbeđivanja normalnih uslova za rad i normalnog životnog standarda.

Koju poruku bi poslali onima koji se možda plaše (zbog posla i slično) pred predstojeće izbore? Kako motivisati one ljude koji ne žele da izadju i glasaju na izborima?

Poruka svim glasačima je da izađu u što većem broju na izbore i glasaju, bez straha. Niko nema pravo da vas uslovljava i ucenjuje.

Da li smatrate da se bliži kraj vladavine Branislava Nedimovića u Sremskoj Mitrovici?

Stranka slobode i pravde je ponudila svoj program, gradski odbor je napravio plan šta uraditi posle promene vlasti, iskreno se nadam da ce glasači prepoznati kvalitetan tim ljudi, na celu sa Đorđom Đordjićem istaknutim sportistom, i svojim glasom postaviti temelje zdravog sistema.

(SremOnline)

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts