Vozač  autobusa  isterao  slepu osobu! “Kad mene vidiš  ne smeš ući u ovaj autobus!“

Vozač  autobusa  isterao  slepu osobu! “Kad mene vidiš  ne smeš ući u ovaj autobus!“

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon5 min read

Vozač  ‘’Sirmiumbusa’’ na relaciji Sremska Mitrovica-Beograd u dva navrata  sprečio je ulazak slepe osobe u autobus,  pretivši  joj rečima: ‘’Kad mene vidiš ne smeš ući u ovaj autobus!’’

-Živela sam u Beogradu, a sada već deset godina u Sremskoj Mitrovici. Članica sam Udruženja slepih I slabovidih, a preko njih sam  od  ministarstva dobila ovu  plavu  knjižicu za povlašćen prevoz, imam šest vožnji godišnje u međugradskom  prevozu, koje plaćam samo 25 odsto.  To pravo koristim  za odlazak do Beograda,  gde  idem na terapije oka  u Očnoj klinici.  Kako  živim u naselju u centru Mitrovice pored autobuskog stajališta, tu uvek čekam autobus  za Beograd, uz pomoć komšija koji me  dovedu, dok me na stanici u Beogradu pričeka sestra,  priča Velinka Radotović (61), slepa osoba  koja  je doživela  neugodnost  sa vozačem autobusa.

Po njenom tvrđenju, pravo povlašćenog prevoza koristi godinama, ali je samo sa  ovim vozačem  imala problem i veliku neprijatnost.

Naime,  ušavši u autobus  za Beograd, najpre  sedmog avgusta, a potom i dan kasnije,   i  pokazavši plavu  knjižicu sa  povlašćenim vožnjama,  vozač je pred  punim autobusom putnika počeo da viče i  isteruje je  napolje!

-Vikao je da  neće da  se petlja, da naplaćuje 25 odsto, da moram da se vratim na glavnu stanicu da mi tamo udare pečat.   Glavna stanica od  mog stana  udaljena je   preko dva  kilometra, što ja, kao slepa osoba peške ne mogu preći. Znači, svaki put još dodatni troškovi  za gradski taksi.  Rekla  sam  mu da  ja godinama  ovde ulazim i da ni sa kim nikada problema nisam imala, ali, nikakve vajde,  morala sam da  izađem.  Drugi  put  isto, oko 8,15 ujutro čim  sam zakoračila da uđem, on viče: ‘’Kad god vidiš mene, ne smeš  ući u autobus!’’  Pa, nije  njemu njegov  tata   kupio  taj autobus, pa da mi preti!   Toliko sam  se uzbudila da  mi je pozlilo! Zamislite  tog poniženja  kako sam se  osećala! –ogorčena je Velinka, prepričavajući nam epizodu  povratka  iz Beograda sa dotičnim vozaćem ‘’Sirmiumbusa’’.

Spremajući se da izađe iz autobusa kojim je upravljao dotični vozač na autobuskom stajalištu kod ‘’Steline’’,   u blizini   njene zgrade,  vozač   joj  je pred  svim putnicima ponovo  priredio nemilu scenu,  odbivši    da   stane   i   poručivši da  je sad vozi  do glavne autobuske stanice da ‘’sve  objasni kontroloru!’’

Neprijatnost   je, kao i sve prethodne,  odmah prijavila   Udruženju slepih i slabovidih Sremske Mitrovice, koje je  potom  dopise uputilo na adrese Ministarstva socijalne zaštite,  Savezu slepih Srbije,  Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu  Grada Sremska Mitovica, kao  i ‘’Sirmiumbusu’’.

-Naše  udruženje  je  odmah po  pritužbi naše članice na ponašanje vozača autobusa  i   na nečuvenu neprijatnost,  prilikom koje joj je onemogućen prevoz do Beograda na lekarski pregled, reagovalo.  Zakonom o sprečavanju diskriminacije osoba sa  invaliditetom jasno je definisano  da je ‘’zabranjeno vršiti diskriminaciju zbog invalidnosti u prevozu u svim granama saobraćaja’’. Takođe, u istom zakonu član 29.  navedeno je: ‘’Posebno težak oblik diskriminacije zbog invalidnosti  predstavlja uznemiravanje, vređanje i omalovažavanje putnika sa invaliditetom u toku putovanja od strane posade prevoznog sredstva zbog njegove invalidnosti’’,  izjavila   je  Gordana Rogan,  predsednica  Udruženja slepih  i slabovidih  Sremske Mitrovice.

Ona  je istakla da je ovo udruženje  do sada ostvarivalo korektne odnose sa ‘’Sirmiumbusom’’, očekujući da  će ovo preduzeće ‘’kao društveno-odgovorna firma preduzeti sve da  se ovaj problem reši, a sve u cilju da se članovi ovog udruženja ne osećaju diskriminisanim’’.

‘’Sirmiumbus’’: ‘’Vozač je opomenut’’

-Putnica, a Vaša članica zbog koje ste nam pisali zbog ostvarivanja popusta i overe mora doći do šaltera autobuske stanice.

Vozača  smo u svakom slučaju opomenuli i  podsetili da ne sme da preti, ukoliko je toga bilo, kako  je navedeno u dopisu, ne samo Vašim članovima, nego bilo kom drugom putniku i  nadamo  se da takvih situacija više neće biti, stoji u dopisu ‘’Sirmiumbusa’’, koji je potpisao Vladimir Vinš, pravni zatupnik.

Narcisa Božić

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts