Go Back
ispecena i ociscena paprika

Ajvar

Recept za domaći ajvar napravljen samo od paprike. U samo šest sastojaka do bogatog ukusa za doručak, ručak i večeru.
5 from 5 votes
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Zimnica
Kuhinja Srpska
Porcije 6 teglica
Kalorije 99 kcal

Oprema

  • 1 šerpa za kuvanje | Idealno što šira i što plića, zbog lakšeg mešanja
  • 1 varjača
  • Staklene tegle sa poklopcima

Sastojci
  

  • 6 kg očišćene pečene paprike
  • 2,5 supene kašike soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 60 ml sirćeta
  • 300 ml suncokretovog ulja
  • 1 kesica konzervansa

Instrukcije
 

  • U velikoj šerpi za kuvanje ajvara zagrejati ulje.
    zagrejati ulje u posudi za kuvanje ajvara
  • U sirće pomešati so i šećer i to dobro rastvoriti.
  • U dobro zagrejanu posudu ubaciti papriku i mešati da se malo proprži.
  • Kada paprika počne da pušta tečnost, dodati pomešano sirće sa solju i šećerom.
  • Obavezno probajte ukus, pa po vašoj želji začinite.
    Konstantno mešanje je ključno u narednom periodu, koji može da traje duže od sat vremena, u zavisnosti koliko volite da bude gust ajvar. Najbolji pokazatelj da je ajvar gotov jeste kada vidite dno posude u kojoj kuvate ajvar, i to kada prelazite varjačom preko dna posude.
    kuvanje ajvara
  • Na samom kraju dodajete konzervans i mešate sve tok se isti ne istopi u smesi ajvara.
  • U čiste i tople tegle sipate smesu ajvara do vrha, zatvarate teglu snažno do kraja. Teglu okrenite tako da poklopac dođe na dole, kako bi toplota stvorila vakuum unutar tegle i time izvukla vazduh.
    ajvar u tegli naopako okrenuto
Keyword Ajvar