1 šerpa za kuvanje | Idealno što šira i što plića, zbog lakšeg mešanja
1 varjača
Staklene tegle sa poklopcima
Sastojci
6kgočišćene pečene paprike
2,5supene kašikesoli
1supena kašikašećera
60mlsirćeta
300mlsuncokretovog ulja
1kesicakonzervansa
Instrukcije
U velikoj šerpi za kuvanje ajvara zagrejati ulje.
U sirće pomešati so i šećer i to dobro rastvoriti.
U dobro zagrejanu posudu ubaciti papriku i mešati da se malo proprži.
Kada paprika počne da pušta tečnost, dodati pomešano sirće sa solju i šećerom.
Obavezno probajte ukus, pa po vašoj želji začinite.Konstantno mešanje je ključno u narednom periodu, koji može da traje duže od sat vremena, u zavisnosti koliko volite da bude gust ajvar. Najbolji pokazatelj da je ajvar gotov jeste kada vidite dno posude u kojoj kuvate ajvar, i to kada prelazite varjačom preko dna posude.
Na samom kraju dodajete konzervans i mešate sve tok se isti ne istopi u smesi ajvara.
U čiste i tople tegle sipate smesu ajvara do vrha, zatvarate teglu snažno do kraja. Teglu okrenite tako da poklopac dođe na dole, kako bi toplota stvorila vakuum unutar tegle i time izvukla vazduh.