Go Back
Čokoladni kolačići na tanjiru

Čokoladni kolačići (chocolate chip cookies)

Američki keksići koju su osvojili svet
Vreme pripreme 20 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 30 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Američka
Porcije 8
Kalorije 2750 kcal

Equipment

  • 1 Činija
  • 1 mikser
  • 1 šolja
  • 3 tepsije
  • 3 lista pek papira

Ingredients
  

  • 250 g neslanog maslaca omekšanog
  • 1 šolja kristal šećera
  • 1 šolja svetlosmeđeg šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 jaja
  • 3 šolje brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica fine morske soli
  • 2 šolje čokoladnih kapljica

Instructions
 

  • Zagrejte rernu na 190°C i obložite tri pleha papirom za pečenje.
  • U srednjoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
  • Mikserom umutite maslac i oba šećera dok smesa ne postane glatka.
  • Postepeno umešajte suve sastojke u mokru smesu dok se sve ne sjedini.
  • Dodajte čokoladne kapljice i dobro izmešajte.
  • Kašikom vadite kuglice testa (oko 2-3 supene kašike po kolačiću) i rasporedite ih na pleh sa razmakom od oko 3 cm.
  • Pecite kolačiće 8-10 minuta. Kolačići bi trebalo da izgledaju blago nedopečeni kad ih izvadite iz rerne – oni će se stegnuti dok se hlade na plehu.
  • Ostavite kolačiće na plehu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Notes

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi makar 2 sata, da se lakše umuti. 
Keyword chocolate chip cookies