Go Back
Čokoladni kolačići na tanjiru

Čokoladni kolačići (chocolate chip cookies)

Američki keksići koju su osvojili svet
5 from 1 vote
Vreme pripreme 20 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 30 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Američka
Porcije 8
Kalorije 2750 kcal

Oprema

  • 1 Činija
  • 1 mikser
  • 1 šolja
  • 3 tepsije
  • 3 lista pek papira

Sastojci
  

  • 250 g neslanog maslaca omekšanog
  • 1 šolja kristal šećera
  • 1 šolja svetlosmeđeg šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 jaja
  • 3 šolje brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica fine morske soli
  • 2 šolje čokoladnih kapljica

Instrukcije
 

  • Zagrejte rernu na 190°C i obložite tri pleha papirom za pečenje.
  • U srednjoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
  • Mikserom umutite maslac i oba šećera dok smesa ne postane glatka.
  • Postepeno umešajte suve sastojke u mokru smesu dok se sve ne sjedini.
  • Dodajte čokoladne kapljice i dobro izmešajte.
  • Kašikom vadite kuglice testa (oko 2-3 supene kašike po kolačiću) i rasporedite ih na pleh sa razmakom od oko 3 cm.
  • Pecite kolačiće 8-10 minuta. Kolačići bi trebalo da izgledaju blago nedopečeni kad ih izvadite iz rerne – oni će se stegnuti dok se hlade na plehu.
  • Ostavite kolačiće na plehu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Beleške

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi makar 2 sata, da se lakše umuti. 
Keyword chocolate chip cookies