Go Back
Krofne pre posipanja secerom

Domaće krofne

Recept za prave domaće krofne
5 from 2 votes
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 2 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 300 kcal

Equipment

  • 1 Serpa
  • 1 Vangla za dizanje testa
  • 1 drvena kašika
  • 1 šolja

Ingredients
  

Za testo:

  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 1 žumance
  • 400 ml mleka ( mlakog )
  • 50 g kvasca ( svežeg )
  • 1 puna kašika šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • po želji strugana korica jednog limuna
  • šećer u prahu za posipanje

Instructions
 

  • U toplom mleku rastvorite izmrvljen kvasac i šećer. 
  • Dodajte preostale sastojke (50 ml ulja ili 3 kašike masti, 2 cela jaja, 1 žumance,  so, brašno i koricu limuna ako koristite) i umesite testo
  • Pokrijte posudu i ostavite testo na toplom mestu da naraste.
  • Nakon što naraste, premesite testo i ostavite ga da ponovo naraste.
  • Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu od 1 cm. Okruglom modlom ili čašom vadite krofne iz testa
  • Izrezane krofne poređajte na pobrašnjenu radnu površinu. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da stoje 20-30 minuta.
  • Pecite ih u dubokom ulju.
Keyword krofna