Operite dunje, očistite ih od semenki i isecite na kockice.
Stavite dunje u šerpu i prelijte ih vodom toliko da ogreznu. Ukoliko želite jači ukus dunja, isecite jednu do dve dunje na krupne komade.
Ukoliko želite da smanjite preteranu slatkoću od dunja, dodajte sok od jednog limuna.
Kuvajte na tihoj vatri dok dunje ne omekšaju (oko 30 minuta) ili dok ne budu pihtijastog izgleda.
Kada su dunje dovoljno omekanile, procedite ih. Sačuvajte odprilike 150 ml tečnosti od kuvanja. Ispasirajte dunje mašinom za mlevenje mesa, štapnim mikserom ili blenderom dok ne dobijete glatku kašu.
U širu šerpu stavite skuvane dunje, šećer, sačuvanu tečnost od kuvanja i kuvajte na tihoj vatri. Stalno mešajte da ne zagori i dok se smesa ne sjedini i zgusne (nekad mu treba pola sata, nekada i više, u zavisnosti koliko strpljenja imate).
Pred sam kraj, po vašoj želji možete dodati seckane orahe i nastavite da kuvate još nekih 10 minuta, dok smesa ne postane dovoljno gusta da ostavlja jasan trag kada prođete varjačom po dnu šerpe ili kad počne da se teško skida sa varjače.
Premažite tepsiju uljem ili navlažite vodom. Kašikom ili sa nekom ravnom spatulom rasporedite smesu i izravnajte površinu koliko je moguće, otprilike da bude 1 cm debljine.
Ostavite kitnikez na sobnoj temperaturi da se hladi.
Nakon tri sata, prevrnite kitnikez na masan papir. Ako želite možete posuti prah šećerom i odložite u frižider. Neka ga tamo najmanje dva dana.
Posle par dana nakon što se stegao, izvadite ga iz kalupa, isecite na komade ili iskoristite raznorazne modle koje imate pa ih lepo odložite do posluženja.