Go Back
lava kolač recept

Lava kolač

Lava kolač francuski specijalitet!
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 8 minutes
Ukupno Vreme 38 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Francuska
Porcije 12 osoba
Kalorije 263 kcal

Equipment

  • 1 staklena vatrostalna posuda Za topljenje čokolade
  • 1 Serpa
  • 1 kalup za pečenje kolača 12 mesta u kalupu
  • 1 posuda za smesu
  • 1 mikser
  • papir za pečenje mafina

Ingredients
  

  • 4 komada jaja
  • 250 grama margarina
  • 250 grama čokolade za kuvanje
  • 120 grama šećera
  • 160 grama brašna
  • prezle ili kakao prah (opciono)
  • šećer u prahu (opciono)

Instructions
 

  • U šerpu sipati vodu i kuvati do ključanja.
  • Staviti staklenu vatrostalnu posudu na šerpu, i u istu ubaciti čokoladu za kuvanje i margarin.
    topljenje čokolade i margarina
  • Topiti dok masa ne bude homogena.
  • U posudi za smesu umutiti cela jaja i šećer.
    jaja i šećer u posudi za mućenje
  • U istu posudu sipati istopljenu čokoladu za kuvanje i margarin.
  • Mikserom ili ručno lagano mutiti masu i postepeno dodavati brašno.
    sjedinjavanje sastojaka
  • Rernu zagrejati na 220°C.
  • Pripremiti kalup u kojem će se kolač peći.
  • Ukoliko nemate poseban papir za pečenje mafina, sledite sledeće instrukcije.

Priprema pred pečenje

  • Svako mesto u kalupu premažite margarinom.
  • Možete brašno posuti, ali će kolač imati belu podlogu.
  • Umesto toga, pospite sa kakao prahom ili prezlama. Time će kolač biti dodatno hrskaviji spolja, odnosno čokoladniji :) .
  • Sipati smesu u svaki kalup ravnomerno.
    sipanje smese u kalupe pre pečenja
  • U zagrejanu rernu ubaciti kalup.
  • Kolač se peče 8-10 minuta.
  • Znak da kolač treba izvaditi je popucali vrh.
    kolači u rerni
  • Za dekoraciju, kolač posuti šećerom u prahu.
  • Kolač se služi sa sladoledom od vanile ili sa šlagom!
Keyword kolač, Lava kolač