Lava kolač
Lava kolač francuski specijalitet!
Vreme pripreme 30 minutes mins
Okvirno vreme kuvanja 8 minutes mins
Ukupno Vreme 38 minutes mins
Obrok Dezert
Kuhinja Francuska
Porcije 12 osoba
Kalorije 263 kcal
- 4 komada jaja
- 250 grama margarina
- 250 grama čokolade za kuvanje
- 120 grama šećera
- 160 grama brašna
- prezle ili kakao prah (opciono)
- šećer u prahu (opciono)
U šerpu sipati vodu i kuvati do ključanja.
Staviti staklenu vatrostalnu posudu na šerpu, i u istu ubaciti čokoladu za kuvanje i margarin.
Topiti dok masa ne bude homogena.
U posudi za smesu umutiti cela jaja i šećer.
U istu posudu sipati istopljenu čokoladu za kuvanje i margarin.
Mikserom ili ručno lagano mutiti masu i postepeno dodavati brašno.
Rernu zagrejati na 220°C. Pripremiti kalup u kojem će se kolač peći.
Ukoliko nemate poseban papir za pečenje mafina, sledite sledeće instrukcije.
Priprema pred pečenje
Svako mesto u kalupu premažite margarinom.
Možete brašno posuti, ali će kolač imati belu podlogu.
Umesto toga, pospite sa kakao prahom ili prezlama. Time će kolač biti dodatno hrskaviji spolja, odnosno čokoladniji :) .
Sipati smesu u svaki kalup ravnomerno.
U zagrejanu rernu ubaciti kalup.
Kolač se peče 8-10 minuta.
Znak da kolač treba izvaditi je popucali vrh.
Za dekoraciju, kolač posuti šećerom u prahu.
Kolač se služi sa sladoledom od vanile ili sa šlagom!
Keyword kolač, Lava kolač