Go Back
lepinja recept

Lepinje iz tiganja

Recept za brze i jednostavne lepinje
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 10 minutes
Obrok Doručak, Glavno jelo, Večera
Kuhinja Turska
Porcije 4 lepinje
Kalorije 250 kcal

Equipment

  • posuda za mešanje
  • Oklagija
  • Tiganj
  • varjača
  • Prekrivač ili krpa

Ingredients
  

Sastojci:

  • 500 gr višenamenskog brašna (prosejanog)
  • 170 gr vode
  • 180 gr običnog jogurta
  • 20 gr svežeg kvasca ili 10 g suvog kvasca (1kašika)
  • 10 gr soli (2 kašike)
  • 10g gr šećera (1 kašika)
  • 10 gr ulja (1 kašika)
  • Maslac (za premazivanje)
  • biber
  • kuvani krompir
  • sir, trapist

Instructions
 

Priprema:

  • Razmutite kvasac u nekoliko žlica mlake vode i ostavite da se aktivira nekoliko minuta.
    mesanje testa za lepinje
  • Prosejte brašno i odvojite 4 kašike sa strane. U velikoj posudi, pomešajte preostalo brašno, šećer, so, vodu, jogurt i aktivirani kvasac. Mešajte rukom ili drvenom kuhačom dok se sastojci ne sjedine.
  • Zamesite testo dok ne postane glatko. Postepeno dodajte preostalo brašno dok ne dobijete elastičnu i ujednačenu masu. Oblikujte testo u kuglu.
    glatko testo za lepinje
  • Namažite testo uljem, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi jedan sat, dok ne udvostruči zapreminu.
  • Kada je testo nadošlo, podelite ga na 4 jednaka dela, svaki od oko 220 g. Oblikujte kuglice i ostavite ih pokrivene da odstoje 10 minuta.
    rezanje testa za lepinje na 4 dela
  • Oklagijom rastanjite svaku kuglicu testa u disk prečnika oko 25 cm.
  • Zagrejte tiganj ili posudu na visokoj temperaturi oko 5 minuta. Stavite disk testa na zagrejan tiganj i pecite oko 30 sekundi, dok se ne pojave mehurići na površini. Zatim okrenite i pecite drugu stranu oko 30 sekundi, nakon čega ponovo okrenite. Pustite da se hleb naduvaju i pecite dok obe strane ne postanu zlatno-hrskave.
    okretanje lepinje u tiganju
  • Dok su još tople, premažite lepinje sa obe strane sa malo maslaca.
    premazivanje balon lepinje sa maslacem

Punjenje:

  • Kuvani krompir zgnječite. Dodate so, biber i narendani sir. Ja sam stavljala trapist.
  • Punite tako sto na sredinu malo razvucenog testa stavite smesu ( kao na slici ). Krajeve testa spajate da zatvorite u kuglicu. Zatvorite dobro da ne ispadne prilikom razvijanja u disk.
    punjenje lepinje sa krompirom i sirom
Keyword balon lepinja, lepinja, lepinja iz tiganja