Medenjaci
Medenjaci se prave brzo, ali testo mora da odstoji 2 dana
Vreme pripreme 2 days d
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes mins
Ukupno Vreme 2 days d 10 minutes mins
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 2742 kcal
1 činija za mešenje
1 mikser
1 šerpica
1 Oklagija
1 Tepsija
1 Folija
1 set modli
- 400 g brašna *Možete kombinovati belo i integralno brašno
- 140 g šećera u prahu
- 60 g maslaca
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenih začina *klinčić, anis, cimet
Priprema suvih sastojaka:
U činiji pomešajte brašno (možete koristiti samo belo, integralno, ili pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine.
Dobro promešajte i prosejte smesu kako biste je izjednačili.
Priprema mokrih sastojaka:
Na niskoj temperaturi pažljivo otopite maslac i med, vodeći računa da se ne pregreju.
Kada se otope, ostavite da se prohlade.
U posebnoj činiji žicom umutite jaja, dodajte rastopljeni maslac i med, pa sve sjedinite.
Priprema testa:
Mokre sastojke postepeno dodajte u suve i zamesite glatko testo.
Kada testo postane homogeno, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva dana kako bi se svi ukusi lepo proželi.
Oblikovanje:
Nakon dva dana, izvadite testo iz frižidera i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi omekšalo.
Razvucite ga oklagijom na debljinu od 5-6 mm (vodite računa da ne bude predebelo jer testo tokom pečenja naraste).
Modlama za kolače vadite željene oblike i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postanu rumeni.
Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, ali budite pažljivi jer se brzo peku i lako mogu zagoreti.
Medenjaci su gotovi kada dobiju zlatnu boju.