Go Back
Testo za medenjake

Medenjaci

Medenjaci se prave brzo, ali testo mora da odstoji 2 dana
5 from 1 vote
Vreme pripreme 2 days
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 2 days 10 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 2742 kcal

Equipment

  • 1 činija za mešenje
  • 1 mikser
  • 1 šerpica
  • 1 Oklagija
  • 1 Tepsija
  • 1 Folija
  • 1 set modli

Ingredients
  

  • 400 g brašna *Možete kombinovati belo i integralno brašno
  • 140 g šećera u prahu
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 kašike meda
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenih začina *klinčić, anis, cimet

Instructions
 

Priprema suvih sastojaka:

  • U činiji pomešajte brašno (možete koristiti samo belo, integralno, ili pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine.
  • Dobro promešajte i prosejte smesu kako biste je izjednačili.

Priprema mokrih sastojaka:

  • Na niskoj temperaturi pažljivo otopite maslac i med, vodeći računa da se ne pregreju.
  • Kada se otope, ostavite da se prohlade.
  • U posebnoj činiji žicom umutite jaja, dodajte rastopljeni maslac i med, pa sve sjedinite.

Priprema testa:

  • Mokre sastojke postepeno dodajte u suve i zamesite glatko testo.
  • Kada testo postane homogeno, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva dana kako bi se svi ukusi lepo proželi.

Oblikovanje:

  • Nakon dva dana, izvadite testo iz frižidera i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi omekšalo.
  • Razvucite ga oklagijom na debljinu od 5-6 mm (vodite računa da ne bude predebelo jer testo tokom pečenja naraste).
  • Modlama za kolače vadite željene oblike i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
    Testo za medenjake

Pečenje

  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postanu rumeni.
    Medenjaci u tepsiji pre pečenja
  • Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, ali budite pažljivi jer se brzo peku i lako mogu zagoreti.
  • Medenjaci su gotovi kada dobiju zlatnu boju.
Keyword medenjaci