Go Back
posne kiflice slane

Posne kiflice i kroasani

Kiflice za mrsne i posne dane
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Doručak, Večera
Kuhinja Francuska, Srpska
Porcije 50 manjih kiflica
Kalorije 110 kcal

Equipment

  • Vangla za mešanje testa
  • Oklagija
  • Tepsija
  • Kuhinjska krpa
  • Četkica za premazivanje

Ingredients
  

Sastojci za testo:

  • 1 kg mekog brašna (tip 400)
  • 500 ml mlake vode
  • 1 sveži kvasac (kocka od 50 g)
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike šećera
  • 1 dl ulja

Sastojci za premaz i posipanje:

  • Posni majonez (za premazivanje pre pečenja)
  • Susam, kim ili čija semenke (za posipanje)

Sastojci za preliv:

  • 250 gr margarina

Instructions
 

Uputstvo za pripremu:

  • Kvasac (kocku) rastvoriti u 500 ml mlake vode sa dodatom kašikom šećera. Zašto sveži kvasac je u mom izboru, opisala sam u članku - Slavski kolač.
  • Prosejati brašno u vanglu (jer je tako izdašnije i rastresitije), dodati 2 kašike šećera, kašiku soli, decilitar ulja i vodu sa kvascem. Kada je kvasac narastao, dodati ga i dodati ostatak mlake vode.
  • Sve umesiti uz dodavanje jos brašna ili vode, sve u zavisnosti koje brašno, kojeg proizvođača koristite.
    Testo mora da bude mekano i glatko, i nikako ne sme da se lepi.
    Prednost ovih kiflica je u tome što se sve radi odmah i ništa se ne čeka. Ne čekate naraste ni kvasac, ni testo.
  • Podela testa zavisi od veličine u kojoj želite da kiflice budu. Ja lično pravim manje i podelim testo na 5 delova. Tih 5 delova razvaljam u obliku valjka i svaki isečem na 10 komadića. Od svakog komadića testa napravim lopticu.
    Svaku lopticu razvaljam elipsasto, oklagijom, i urolam u kiflicu. Prikaz kako sam radila je u slici gore.
  • Tepsiju premažete margarinom ili puterom, ko ne posti, i poredate posne kiflice tako što ćete da ostavite razmak, da se ne spoje kad narastu dok se peku. Tako složene ostavite da se udvostruče, najmanje sat i po. Pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ne isuše.
Keyword kiflice, kroasani, posne kiflice