Go Back
Zapečen posni prebranac

Posni prebranac

Posni prebranac se sprema za slave koje spadaju u vreme posta.
Vreme pripreme 20 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 20 minutes
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 2758 kcal

Equipment

  • 1 Serpa
  • 1 zemljana posuda
  • 1 nož
  • 1 Daska
  • 1 Kutlača
  • 1 kašika

Ingredients
  

  • 2-3 lista lovora
  • 1,5 dl ulja
  • 400-500 g pasulja tetovca količina zavisi od veličine posude u kojoj će se peći
  • 300 g praziluka isečenog na kolutiće
  • 300-600 g crnog luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)
  • 1 glavica crnog luka sitno iseckana
  • 2 čena belog luka sitno iseckana
  • 2 kašičice ljute tucane paprike
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu

Instructions
 

  • Pasulj dobro operite, proberite i prelijte vodom. Ostavite ga da odstoji preko noći kako bi nabubrio.
  • Sutradan, odliti vodu i sipati novu. Kuvajte pasulj 10-15 minuta, a potom ponovo odliti vodu.
  • Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta kako biste smanjili mogućnost nadimanja.
  • Kada voda sa pasuljem provri, dodajte sitno isečenu glavicu crnog luka.
  • Kuvajte dok pasulj ne omekša, vodeći računa da se ne raskuva.
  • Zagrejte rernu na 200°C.
  • U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja, propržite crni luk isečen na rebarca.
  • Kada luk postane staklast, dodajte praziluk i nastavite prženje dok povrće ne počne da se karamelizuje.
  • Zatim dodajte sitno isečen beli luk i pržite dok ne zamiriše.
  • Skinite sa ringle.
  • Dodajte so, biber, ljutu i slatku alevu papriku, pa sve dobro promešajte.
  • Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskajte sa malo ulja.
  • Kutlačom sipajte 1/3 kuvanog pasulja, posolite i pobiberite.
  • Dodajte malo ulja, pa rasporedite polovinu pripremljenog luka.
  • Preko toga stavite drugu trećinu pasulja, začinite i dodajte ostatak luka.
  • Završite sa poslednjom trećinom pasulja.
  • U posudu sipajte 1-2 kutlače vode u kojoj se kuvao pasulj.
  • Posolite, pobiberite, prelijte sa malo ulja, stavite lovorove listove i sve dobro pomešajte.
  • Posudu stavite u prethodno zagrejanu rernu i zapečite 35-40 minuta, dok se ne formira korica i porumeni.
Keyword posni prebranac