Pasulj dobro operite, proberite i prelijte vodom. Ostavite ga da odstoji preko noći kako bi nabubrio.
Sutradan, odliti vodu i sipati novu. Kuvajte pasulj 10-15 minuta, a potom ponovo odliti vodu.
Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta kako biste smanjili mogućnost nadimanja.
Kada voda sa pasuljem provri, dodajte sitno isečenu glavicu crnog luka.
Kuvajte dok pasulj ne omekša, vodeći računa da se ne raskuva.
Zagrejte rernu na 200°C.
U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja, propržite crni luk isečen na rebarca.
Kada luk postane staklast, dodajte praziluk i nastavite prženje dok povrće ne počne da se karamelizuje.
Zatim dodajte sitno isečen beli luk i pržite dok ne zamiriše.
Skinite sa ringle.
Dodajte so, biber, ljutu i slatku alevu papriku, pa sve dobro promešajte.
Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskajte sa malo ulja.
Kutlačom sipajte 1/3 kuvanog pasulja, posolite i pobiberite.
Dodajte malo ulja, pa rasporedite polovinu pripremljenog luka.
Preko toga stavite drugu trećinu pasulja, začinite i dodajte ostatak luka.
Završite sa poslednjom trećinom pasulja.
U posudu sipajte 1-2 kutlače vode u kojoj se kuvao pasulj.
Posolite, pobiberite, prelijte sa malo ulja, stavite lovorove listove i sve dobro pomešajte.
Posudu stavite u prethodno zagrejanu rernu i zapečite 35-40 minuta, dok se ne formira korica i porumeni.