Go Back
domaći rezanci sa makom

Rezanci sa makom

Starinski recept, tradicionalno jelo
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 40 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 1500 kcal

Oprema

  • 2 Šerpe
  • Oklagija
  • Par činija za sastojke
  • Sito
  • varjača
  • veća činija

Sastojci
  

  • 2 jaja
  • oko 250 g brašna
  • 1 kašika uljla
  • prstohvat soli

Za fil

  • 250 g maka
  • 4 kašike meda
  • 50 g putera
  • 10 g vanil-šećera
  • 1 dl vode

Instrukcije
 

  • Jaja razbijte u neku veću činiju, pomešajte sa uljem i soli pa razmutite viljuskom.
  • Brašno prosejte pa krenite sa postepenim dodavanjem.
  • Ovako gustu masu mesimo 10 minuta pa uvijamo u providnu foliju i ostavljamo da se odmori oko 20 minuta.
    testo za rezanca
  • Pobrašnjavite površinu i krenite da razvlačite testo od sredine ka ivicama, ali pazite da ne pretanjite testo.
  • Nakon razvlačenja testa, uzmite radlu i krećemo sa sečenju testa.
    Testo sečemo prvo na trake jednake dužine, a odmah nakon sečenja traka prelazimo na sečenje malih rezanaca veličine oko 3 cm.
    domaća rezanca sa makom
  • U veću šerpu sipamo vodu u koju dodajemo baš malo soli i stavljamo na šporet da vri. Kada voda provri dodajemo rezanca i kuvamo ih 5 minuta.
    kuvanje rezanaca
  • Kuvana rezanca procedimo i ispiramo kroz hladan mlaz vode.
  • U šerpu dodajte vodu, puter i vanil-šećer. Kada voda proključa dodajte med i mak i kuvajte oko 2-3 minuta.
    priprema fila za rezanca sa makom
  • U skuvan fil dodajte testo i mešajte par minuta dok se sve ne sjedini.
    rezanci sa makom
Ključne reči mak, nasuvo, rezanci