Go Back
Švarcvald torta presek

Švarcvald torta

Višnje su glavni sastojak ove sočne torte.
Vreme pripreme 1 hour 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours 30 minutes
Ukupno Vreme 4 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Nemačka
Porcije 10
Kalorije 4544 kcal

Equipment

  • 3 činije
  • 1 kalup
  • 1 mikser
  • 1 kašika
  • 1 špatula

Ingredients
  

Za kore

  • 6 jaja
  • 100 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • 50 g kukuruznog skroba gustina
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil i dekoraciju

  • Tegla višanja iz kompota oko 700 g
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kesice kremfiksa učvršćivača za šlag
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 50 ml višnjevače kirš ili sok iz kompota za natapanje biskvita
  • 1 Rendana tamna čokolada ili čokoladne strugotine
  • Sveže ili kandirane višnje za ukrašavanje

Instructions
 

Priprema kore

  • Pripremite okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm (podmažite i pospite brašnom).
  • Odvojite belanca od žumanaca.
  • Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući polovinu šećera (100 g).
  • Žumanca umutite sa ostatkom šećera dok ne postanu svetla i penasta.
  • Pažljivo spojite umućena belanca i žumanca uz lagano mešanje.
  • U drugoj posudi prosejte brašno, kakao prah, gustin i prašak za pecivo.
  • Suve sastojke lagano umešajte u smesu od jaja, pazeći da masa ostane vazdušasta.
  • Sipajte testo u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko 30–35 minuta.
  • Kada se ohladi, isecite biskvit na tri jednake kore.

Fil

  • Ocedite višnje iz kompota, a sok ostavite za natapanje.
  • Ako koristite višnjevaču, pomešajte je sa 100 ml soka od višanja.
  • Umutite slatku pavlaku zajedno sa kremfiksom i šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag.

Slaganje torte

  • Prvu koru stavite na tacnu za serviranje i natopite je trećinom mešavine soka i višnjevače.
  • Premažite koru tankim slojem šlaga i preko rasporedite polovinu višanja.
  • Ponovite postupak sa drugom korom: natapanje, šlag i preostale višnje.
  • Stavite treću koru, natopite je i premažite šlagom celokupnu tortu, uključujući i stranice.

Dekoracija

  • Tortu pospite rendanom čokoladom ili čokoladnim strugotinama.
  • Ukrasite svežim ili kandiranim višnjama po želji.
  • Ohladite tortu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Keyword švarcvald rotra