Go Back
STARINSKA TORTA DOBOS TORTA torte iz vojvođanske kuhinje

Doboš torta

Doboš torta je veoma ukusna, ali zahteva vreme i malo strpljenja za njenu pripremu.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 15 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 6000 kcal

Equipment

  • 1 mikser
  • 2 posude za mućenje
  • 1 posuda za kvanje fila
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 tepsija veličine 33x43cm

Ingredients
  

Kora

  • 12 kom jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Fil

  • 10 kom jaja
  • 20 kašika šećera
  • 350 gr čokolade
  • 3 kom margarina

Karamel preliv

  • 250 gr šećera

Instructions
 

Kora

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Dodati polovinu mere šećera u belanca, a drugu polovinu u žumanca.
  • Mutiti odvojeno.
  • Kada se belanca i žumanca umute, sastaviti.
  • Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  • Peći 4 kore, na 170°C, 7 minuta.
  • Svaku koru podeliti na 3 dela, da se dobije 12 kora i jednu ostaviti sa strane za karamel preliv.

Fil

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Ubaciti po 10 kašika šećera i dobro umutiti mikserom.
  • Sastaviti belanca i žumanca i staviti da se kuvaju na pari.
  • U krem ubaciti margarin i izlomljenu čokoladu. Kuvati otprilike pola sata.
  • Ostaviti da se ohladi.
  • Ulupati dva margarina i sastaviti sa kremom.
  • Filovati svaku koru u tankom sloju.

Karamel

  • Otopiti šećer i preliti preko preostale kore.
  • Kad se šećer malo prohladi, nož uroniti u margarin i utisnuti linije za kasnije sečenje parčadi.
  • Dekorisati po želji.
Keyword Doboš torta