Doboš torta
Doboš torta je veoma ukusna, ali zahteva vreme i malo strpljenja za njenu pripremu.
Vreme pripreme 15 minutes mins
Okvirno vreme kuvanja 2 hours hrs
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 6000 kcal
Kora
- 12 kom jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Fil
- 10 kom jaja
- 20 kašika šećera
- 350 gr čokolade
- 3 kom margarina
Kora
Odvojiti belanca od žumanaca.
Dodati polovinu mere šećera u belanca, a drugu polovinu u žumanca.
Mutiti odvojeno.
Kada se belanca i žumanca umute, sastaviti.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Peći 4 kore, na 170°C, 7 minuta.
Svaku koru podeliti na 3 dela, da se dobije 12 kora i jednu ostaviti sa strane za karamel preliv.
Fil
Odvojiti belanca od žumanaca.
Ubaciti po 10 kašika šećera i dobro umutiti mikserom.
Sastaviti belanca i žumanca i staviti da se kuvaju na pari.
U krem ubaciti margarin i izlomljenu čokoladu. Kuvati otprilike pola sata.
Ostaviti da se ohladi.
Ulupati dva margarina i sastaviti sa kremom.
Filovati svaku koru u tankom sloju.
Karamel
Otopiti šećer i preliti preko preostale kore.
Kad se šećer malo prohladi, nož uroniti u margarin i utisnuti linije za kasnije sečenje parčadi.
Dekorisati po želji.