Najlepše starinske torte iz vojvođanske kuhinje – 9 tradicionalnih recepta

Čudni su ti stari vojvođanski kredenci! Kad se zainate da sačuvaju neku uspomenu, onda je zaista sačuvaju za mnoga pokolenja. Stoga, nama gotovo ništa ne budi sećanja na detinjstvo, tako dobro, kao što je to miris najlepše starinske torte iz bakine kuhinje.

O, samo kad se setim svih tih mirisa i ukusa, uz neodoljiv ukus kafe, koju mi je baka, još kao maloj, prefrigano kradom servirala u tanjirić od njene šoljice, krijući me tako od mame i tate. Zamislite nespretnosti, tobože prosula joj se malo u tanjirić dok je sipala!

Verujem da kao i mnoge druge bake tada, tako ni ona, nije bila svesna da će mi utkati uspomene na sve te starinske poslastice, čiji će se recepti još dugo prenositi sa generacije, na generaciju.

Kada govorimo o tradicionalnim receptima za najlepše starinske torte iz vojvođanske kuhinje, ne smemo izgubiti iz vida njihovu suštinsku jednostavnost. Prava starinska torta nije prava, ako ima sijaset dodataka, poput pudinga, slatke pavlake, keksa ili čega sličnog.

Možda se pitate zašto je to tako nekad bilo?! ─ Odgovor je vrlo jednostavan…Siromaštvo je to nametalo. Ipak, u neka davna vremena, svaka domaćinska kuća nije oskudevala sa kvasom, jajima, šećerom, orasima i to je bilo dovoljno da vredne domaćice obraduju svoje ukućane slatkim zalogajima.

Prava starinska torta se sastoji od jaja, šećera, putera, čokolade i oraha!

Uostalom, ne kaže se uzalud, da je prava lepota u jednostavnosti, zar ne!

E, tako ću vam sad ovde predstaviti 9 tradicionalnih recepata koje sam izdvojila kao najlepše starinske torte iz vojvođanske kuhinje, a vi ako imate predloge za još neke, ostavite mi u komentaru!

1. Vasina torta

STARINSKA TORTA VASINA TORTA

Prava srpska torta. Iako je nastala početkom 20. veka, u njoj nema primesa niti austrougarske, niti francuske poslastičarske škole, koje su u to vreme bile na najrazvijenijem nivou.

Interesantna priča prati nastanak ove torte. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da li je legenda istinita, ali verujmo da jeste, jer je epilog priče zaista lep.

Poslastičari kažu da recept ove starinske torte datira još davne 1908. godine. Nastao je kao izraz taštine zahvalnosti zetu, što je spasao njenu ćerku jedinicu prilikom teškog i po život opasnog porođaja. Zet po imenu Vasa Čorkljan, uvek elegantan, naočit i stasit, saznavši da porođaj njegove supruge Jelene, može ugroziti život kako nje, tako i njihovog deteta, pošao je put Beča, kod tada, jednog od najuglednijeg lekara toga doba.

Kako se ispostavilo kasnije, da je ta odluka bila jedina ispravna i sa srećnim epilogom, obzirom da se porodica na okupu vratila u Srbiju, Jelenina mama je u znak zahvalnosti spremila bogatu trpezu. Na trpezi se našla i ova torta, pa otuda i naziv po onome kome je i posvećena.

Mada je recept za ovu tortu primarno nastao u Paraćinu, kasnije je postao popularan širom cele Kraljevine Srbije, a neizostavno se utkao u desertne tradicionalne recepte vojvođanske kuhinje.

Poznati holandski kulinar, Rudolf Van Vin, prvi put je posetio Srbijiu 2020. godine. Tom prilikom mu je postavljeno pitanje koje jelo bi iz Srbije predstavio svetu. Izbor je neočekivano pao na desert. 

Možda se pitate, koji?! ─ Vasina torta, naravno.

„Vasina torta je nešto što bih predstavio planeti, ona nije dobra samo po ukusu, već i izgleda sjajno. Ona u sebi ima specifičan karakter. Zašto sam odabrao baš tortu, zato što su one asocijacija i sinonim za uživanje i sreću“ ─ istakao je tada Rudolf.

STARINSKA TORTA VASINA TORTA

Vasina torta

Prava srpska torta. Iako je nastala početkom 20. veka, u njoj nema primesa niti austrougarske, niti francuske poslastičarske škole, koje su u to vreme bile na najrazvijenijem nivou u odnosu na celu Evropu.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 5600 kcal

Oprema

  • 1 posuda za mućenje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 mikser
  • 1 okrugli kalup za pečenje
  • 1 posuda za kuvanje fila
  • 1 menzura za merenje
  • 1 vagica

Sastojci
  

Sastojci za koru

  • 5 kom jaja
  • 100 gr šećera
  • 1 kašika brašna
  • 80 gr mlevenih badema

Sastojci za I fil

  • 125 ml mleka
  • 50 gr šećera
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 4 kom žumanaca
  • 125 gr šećera
  • 1 kom pomorandže (kora i sok)
  • 75 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr umućenog putera
  • 2 kašike šećera u prahu

Sastojci za drugi fil

  • 4 kom belanaca
  • 400 gr šećera
  • 150 ml vode

Instrukcije
 

Kora

  • Umutiti čvrst sneg od belanaca.
  • Umutiti 5 žumanaca sa šećerom.
  • U žumanca dodati brašno i mlevene bademe.
  • Zatim pomešati žumanca i belanca u jednu smesu.
  • Podmazati kalup i posuti brašnom, ili ga obložiti pek papirom.
  • Sipati smesu u okrugli kalup prečnika 24 ili 26 cm.
  • Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta.
  • Ispečenu koru prohladiti.

Fil I

  • Prokuvati mleko sa 1 kašikom šećera.
  • Dodati orahe i mešati kratko vreme na šporetu.
  • Malo prohladiti, pa u toplo dodati naseckanu čokoladu i mešati da se čokolada otopi.
  • Dodati sok i narendanu koru pomorandže. Ohladiti.
  • Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari oko 5 minuta da se žumanca pasterizuju, a ne skuvaju (kuvanjem se smatra preko 10 minuta). Ohladiti.
  • Puter dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu.
  • U umućen puter dodati kašiku po kašiku fila od žumanaca i sve vreme dobro mutiti.
  • Sjediniti oba dela fila i premazati preko ohlađene kore.

Fil II

  • Umutiti belanca.
  • U manju šerpu sipati šećer i preliti ga vodom.
  • Kuvati sirup oko 10 minuta, pa ga u tankom mlazu sipati u posudu sa umućenim belancima i nastaviti mućenje srednjom brzinom.
  • Mutiti još nekih 10 minuta dok se smesa ne počne hladiti.
  • Sa ovako dobijenim snegom premazati tortu.
  • Dekorisati po želji čokoladom ili seckanim orasima.
  • Čuvati u frižideru do služenja.
Ključne reči Vasina torta

2. Doboš torta

STARINSKA TORTA DOBOS TORTA torte iz vojvođanske kuhinje

Ova čuvena poslastica, delo je poznatog mađarskog poslastičara Jozsef C.Dobos-a, po kojem je i dobila ime. Po prvi put je napravljena za izložbu u Mađarskoj, još u 19.veku.

Pitate se zašto je poslednja korica drugačija?!

Napravljena je tako da može duže da stoji izložena u poslastičarnici.

Nakon toga, torta stiče veliku popularnost u Evropi, a kasnije i širom sveta.

Jozsef C.Dobos je recept za tortu dao kad je već stigao u pozne godine. Ustupio ga je Budimpeštanskoj industrijskoj komori poslastičara i medenjaka, sa uslovom da svi članovi mogu da je koriste.

STARINSKA TORTA DOBOS TORTA torte iz vojvođanske kuhinje

Doboš torta

Doboš torta je veoma ukusna, ali zahteva vreme i malo strpljenja za njenu pripremu.
Vreme pripreme 15 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 6000 kcal

Oprema

  • 1 mikser
  • 2 posude za mućenje
  • 1 posuda za kvanje fila
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 tepsija veličine 33x43cm

Sastojci
  

Kora

  • 12 kom jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Fil

  • 10 kom jaja
  • 20 kašika šećera
  • 350 gr čokolade
  • 3 kom margarina

Karamel preliv

  • 250 gr šećera

Instrukcije
 

Kora

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Dodati polovinu mere šećera u belanca, a drugu polovinu u žumanca.
  • Mutiti odvojeno.
  • Kada se belanca i žumanca umute, sastaviti.
  • Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  • Peći 4 kore, na 170°C, 7 minuta.
  • Svaku koru podeliti na 3 dela, da se dobije 12 kora i jednu ostaviti sa strane za karamel preliv.

Fil

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Ubaciti po 10 kašika šećera i dobro umutiti mikserom.
  • Sastaviti belanca i žumanca i staviti da se kuvaju na pari.
  • U krem ubaciti margarin i izlomljenu čokoladu. Kuvati otprilike pola sata.
  • Ostaviti da se ohladi.
  • Ulupati dva margarina i sastaviti sa kremom.
  • Filovati svaku koru u tankom sloju.

Karamel

  • Otopiti šećer i preliti preko preostale kore.
  • Kad se šećer malo prohladi, nož uroniti u margarin i utisnuti linije za kasnije sečenje parčadi.
  • Dekorisati po želji.
Ključne reči Doboš torta

3. Katarina torta

TORTA KATARINA

Mnoge trpeze raznih porodičnih svečanosti i proslava ova torta je krasila, pa se sa razlogom svrstava u jednu od najlepših tradicionalnih torti. I mada postoji puno naziva, najpoznatija je pod imenom Katarina torta.

Stoga je sa razlogom ’70. i ’80. godina nazivana Kraljicom torti.

TORTA KATARINA

Katarina torta

Kraljica torti '70. i '80. godina. Mada na prvi pogled deluje komplikovano za napraviti, verujte da nije. Samo pratite upustva koja smo naveli.
Vreme pripreme 45 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 45 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 12 osoba
Kalorije 380 kcal

Oprema

  • 1 okrugli kalup prečnika 26cm
  • 1 mikser
  • 1 posuda za mućenje
  • 1 šerpa za kuvanje na pari
  • 1 kašika za mešanje

Sastojci
  

Sastojci za prve dve kore

  • 6 kom jaja
  • 6 kašike šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika brašna
  • 4 kašike rendane čokolade

Sastojci za treću koru

  • 5 kom belanaca
  • 150 gr šećera
  • 150 gr seckanih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike ulja

Preliv za prve dve kore

  • 2 kašike šećera
  • 150 ml vode

Fil

  • 5 kom žumanaca
  • 2 kom jaja
  • 8 kašike šećera
  • 3 kom vanil šećera
  • 200 gr margarina
  • 3 kašike šećera u prahu (kad se muti margarin)

Instrukcije
 

Prve dve kore

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Tako odvojene ulupati sa po 3 kašike šećera.
  • Spojiti pa u to dodati pomešane orahe, brašno i čokoladu.
  • Od dobijene smese ispeći dve kore.

Treća kora

  • Ulupati belanca i šećer.
  • Dodati ulje, suvo grožđe i brašno.
  • Ispeći koru.

Preliv za prve dve kore

  • Skuvati vodu i šećer.

Fil

  • Skuvati na pari žumanca, šećer i vanil i ostaviti da se dobro ohladi.
  • Ulupati margarin.
  • Spojiti sa žumancima i dobro izmiksirati.

Filuje se sledećim redom

  • Prva kora ─ preliv ─ fil ─ treća kora ─ fil ─ druga kora ─ preliv ─ fil.
  • Dekorisati po želji.
Ključne reči Katarina torta

4. Reform torta

REFORM TORTA torte iz vojvođanske kuhinje

Prva, originalna verzija ove torte na našim prostorima vodi poreklo još davne 1877. godine. Recept koji vam nudimo je preuzet iz Velikog Srpskog kuvara Katarine Popović Midžine iz 1877.

To je recept koji je, ujedno i najzastupljeniji, bez obzira što su se kasnije pojavljivali različiti recepti izvedeni iz originala.

REFORM TORTA torte iz vojvođanske kuhinje

Reform torta

Prava klasika među tortama, Reform torta je često nazivana i "kraljicom Balkana".
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 12 osoba
Kalorije 350 kcal

Oprema

  • 1 posuda za mućenje
  • 1 posuda za kuvanje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 mikser
  • 1 kalup za pečenje 20x20cm

Sastojci
  

Kora

  • 10 kom belanaca
  • 300 gr šećera
  • 300 gr proprženih mlevenih oraha
  • 3 kom vanil šećera

Fil

  • 10 km žumanaca
  • 100 gr šečera
  • 100 gr čokolade
  • 180 gr umućenog putera

Glazura

  • 100 gr šećera
  • 2 supene kašike vode
  • 20 gr čokolade
  • 2 supene kašike kuvane kafe
  • 100 gr badema (obarenih, oljuštenih i iseckanih na listiće)

Instrukcije
 

Kora

  • Uključiti rernu na 175°C.
  • Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
  • Odvojiti belanca i žumanca.
  • Umutiti belanca pa polako dodavati šećer i vanil šećer.
  • Mutiti dok se ne dobije čvrst sneg, a onda dodati orahe i izmešati.
  • Podeliti u 3 dela i peći oko 15 minuta.

Fil

  • Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari.
  • Posle nekih 15 minuta dodati usitnjenu čokoladu i kuvati još dva tri minuta, stalno mešajući.
  • Ostaviti da se ohladi.
  • U ohlađen fil, dodati ulupan puter.
  • Filom premazati prvu i drugu koru i ivice okolo.

Glazura

  • U šerpi prokuvati vodu.
  • Dodati šećer, čokoladu i kafu.
  • Tom smesom preliti treću koru, odnosno dekorisati seckanim bademom.
Ključne reči Reform torta

5. Interkontinental torta

Ako razmišljate koju tortu napraviti, a da zadovolji svačiji ukus, onda izbor definitivno pada na Interkontinental tortu. Torta obiluje kremastim filom sa tri različita ukusa, a upravo njihov spoj daje raskoš ovoj torti.

Internet danas obiluje brojnim varijacijama, a mi ćemo vam ovde predstaviti pravi izvorni recept ovog predivnog deserta.

Interkontinental torta

Interkontinental torta

Ova starinska torta je toliko laka za napraviti, da ne može da se desi, a da ne uspe, čak i početnicima.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 20
Kalorije 5200 kcal

Oprema

  • 1 posuda za mućenje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 mikser
  • 1 okrugli kalup prečnika 24cm
  • 1 posuda za kuvanje fila

Sastojci
  

Kora (peku se tri kore)

  • 12 kom belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 18 kašika prženih i samlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo (na vrh kafene kašičice ubaciti u svaku od tri kore)

Fil

  • 12 kom žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 9 kašika gustina
  • 1 litra mleka (od ove količine odvojiti oko 2dcl da bi se žumanca razmutila)
  • 250 gr maslaca
  • 100 gr tamne mlečne čokolade
  • 100 gr bele mlečne čokolade
  • 100 gr prženih i mlevenih lešnika

Instrukcije
 

Kora (peku se tri kore)

  • Uključiti rernu i zagrejati je na 200°C.
  • Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
  • Odvojiti belanca i žumanca.
  • Umutiti belanca pa postepeno dodavati šećer i mutiti još malo.
  • Dodati pomešane suve sastojke od lešnika, brašna i praška za pecivo.
  • Kore se peku otprilike 15 minuta svaka.
  • Kore ostaviti da se ohlade, pa tek onda odvajati od pek papira.

Fil

  • Žumanca penasto umutiti.
  • Šećer i gustin pomešati i sa odvojenom količinom mleka razmutiti tako da nema gtrudvica.
  • Kad mleko prokuva, dobijenu smesu sa žumancima ukuvati na srednjoj temperaturi 2-3 minute.
  • Skinuti sa ringle, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Dobro umutiti maslac i u njega postepeno, kašiku po kašiku dodavati fil od žumanaca.
  • Ovako dobijeni krem podeliti na tri jednaka dela.
  • U prvi deo dodati hladnu, na pari otopljenu tamnu čokoladu.
  • U drugi deo dodati hladnu, na pari otopljenu belu čokoladu.
  • U treći deo dodati pržene, mlevene lešnike.

Filuje se sledećim redom

  • Kora ─ fil sa crnom čokoladom ─ kora ─ fil sa belom čokoladom ─ kora ─ fila sa lešnicima.
  • Dekorisati po želji.
Ključne reči Interkontinental torta

6. Šubertova torta

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mama Buba (@bubinsvetnatacni)

Obzirom da je Šubertova torta pravi eksponent stare bečke poslastičarske škole, donosi nam pravu rapsodiju ukusa.

Nije baš najpoznatija činjenica kako je torta dobila naziv, ali neke od pretpostavki su da je bila omiljena poslastica poznatog austrijskog kompozitora Franca Petera Šuberta.

Druga pretpostavka se vezuje za sam recept, koji savršeno kombinuje dve vrste kora, raskošan krem, pekmez od kajsija sa prelivenom čokoladom. Žuti fil bi trebalo da nas podseća na boju lipinog cveta, koje su predstavljale inspiraciju za jednu Šubertovu kompoziciju.

Kako god bilo, savršenstvo ove torte ne dovodi se u pitanje.

Šubertova torta

Šubertova torta

Možda je baš svetski poznata kompozicija „Drvo lipe – uz bunar ispred gradskih vrata“ bila inspiracija bečkom poslastičaru da stvori harmoniju ukusa, oblikovanu u tortu, zvanu Šubertova torta.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 20 osoba
Kalorije 280 kcal

Oprema

  • 1 posuda za mućenje
  • 1 mikser
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 okrugli kalup prečnika 24cm

Sastojci
  

Kora

Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)

  • 100 gr putera
  • 4 kom jaja
  • 70 gr šećera
  • 80 gr preprženog i samlevenog badema
  • 60 gr rendane čokolade

Druga i četvrta kora (od oraha)

  • 1 kom jaje
  • 4 kom žumanca
  • 100 gr šećera
  • 80 gr mlevenih oraha
  • 20 gr mlevenog keksa (od putera)
  • 4 kom belanaca

Fil

  • 4 kom žumanaca
  • 100 gr šećera
  • 150 gr slatke pavlake
  • 1 kesica vanil šećera
  • 140 gr putera
  • 100 gr šećera u prahu
  • 8 kašika pekmeza od kajsija

Glazura

  • 150 gr čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Instrukcije
 

Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)

  • Zagrejati rernu na 170°C.
  • Puter dobro izraditi i dodati jedno po jedno žumance.
  • Dodati polovinu mere šećera i sve zajedno dobro izmiksirati.
  • Zatim dodati mlevene bademe i rendanu čokoladu i sve dobro izmešati.
  • Posebno ulupati belanca sa drugom polovinom šećera.
  • Sve zajedno kašikom promešati.
  • Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
  • Koru peći oko 35 minuta.
  • Kad se ohladi koru preseći na pola.

Druga i četvrta kora (od oraha)

  • Dobro umutiti jaje sa žumancima i dodati šećer.
  • Zatim dodati orahe i mleveni keks.
  • Ulupati čvrst sneg od belanaca, zatim ih pažljivo spojiti sa žumancima.
  • Pažljivo razliti u kalup.
  • Kora se peče na 175°C 20-25 minuta.
  • Kad se ohladi koru preseći na pola.

Fil

  • Žumanca umutiti sa šećerom i slatkom pavlakom i vanilom.
  • Kuvati na pari, na laganoj temperaturi, dok se ne zgusne.
  • Kad se ohladi, spojiti sa umućenim puterom i šećerom.

Glazura

  • Pavlaku zagrejati (ne sme da provri) pa preliti iseckanu čokoladu.
  • Mešati dok se čokolada ne istopi.

Filuje se sledećim redom

  • Kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza.
  • Odgore glazura.
Ključne reči šubert

7. Žito torta

Žito torta

Kad kažemo žito torta, ono što prvo pomislimo jeste da je žito jedan od osnovnih sastojaka, ali ne ─ pogrešili bi! Ova starinska torta obiluje orasima, a ono što joj daje taj specifičan ukus kuvanog žita, jeste rendani muskatni oraščić.

Ako po prvi put planirate koristiti muskatni oraščić kao začin, vodite računa da ne preterate. Izuzetno je intenzivnog ukusa!

Izuzetno je laka za napraviti, pa ne sumnjamo da bi se lako mogla naći na nekoj od vaših proslava. Žito torta je jednostavno poslastica za sva vremena.

Žito torta

Žito torta

Kad kažemo žito torta, ono što prvo pomislimo jeste da je žito jedan od osnovnih sastojaka, ali nije. Svakako je opravdano svrstana u starinske torte iz vojvođanske kuhinje.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 4200 kcal

Oprema

  • 1 okrugli kalup prečnika 26cm
  • 1 posuda za mućenje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 mikser
  • 1 posuda za kuvanje fila

Sastojci
  

Kora (prave se tri kore)

  • 12 kom belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 24 kašike mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna

Fil

  • 12 kom žumanaca
  • 300 gr šećera
  • 40 gr brašna
  • 40 gr gustina
  • 8 dcl mleka
  • 3 kesice vanil šećera
  • 260 gr mlevenih oraha
  • 250 gr putera
  • 1 kafena kašičica rendanog muskatnog oraščića

Dekoracija

  • 100 gr mlevenih i seckanih oraha

Instrukcije
 

Kora (mera za jednu koru)

  • Umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
  • Dodati 8 kašika mlevanih oraha i 2 kašike brašna i lagano umešati.
  • Sipati u kalup obložen papirom.
  • Peći na 180°C 20 minuta.
  • Na isti način napraviti još dve kore.

Fil

  • Staviti 6 dcl mleka u šerpu da prokuva.
  • U međuvremenu, umutiti malo žumanca.
  • Dodati brašno pomešano sa šećerom i vanilom.
  • Sve razmutiti u 2 dcl hladnog mleka.
  • Kad mleko prokuva, dodati smesu sa žumancima i kuvati dok se ne zgusne.
  • Skinuti sa vatre i u vruć fil umešati mlevene orahe. Ohladiti fil.
  • Puter penasto umutiti i u to kašiku po kašiku dodavati rashlađen fil.
  • Na kraju dodati muskatni oraščić.
  • Tortu isfilovati i ukrasiti orasima.
Ključne reči Žito torta

8. Saher torta

Saher torta

Uticaj austrougarske monarhije na ovim našim prostorima kroz istoriju, uglavnom se svodio na politički i privredni, što nama, uglavnom, nije doneo puno toga dobrog.

Međutim, svakako se ne može se zanemariti i ona pozitivna strana uticaja na narodni folklor i svakodnevni život naroda. Mešanje i spajanje naroda na ovom tlu, donelo je obogaćenje u svakodnevnom životu, od kulture, preko arhitekture, pa sve do onoga što nazivamo tradicionalnom kuhinjom.

Tako se tradicionalna vojvođanska kuhinja obogatila za veliki broj recepata, koji su ostali sačuvani do današnjih dana.

Saher torta je svakao jedan od njih!

Saher torta je verovatno najpoznatija čokoladna torta na svetu, sa interesantnom pričom vezanom za njen nastanak.

Priča o nastanku Saher torte vodi nas u prvu polovinu 19. veka u kulturni i ekonomski centar tadašnje Evrope ─ Beč.

Pitanje je da li bi se čuvena popularnost Saher torte toliko uzdigla, da se nije desilo to, da šegrt glavnog kuvara, dete od svega 16 godina, nije na sebe preuzelo odgovornost spremanje poslastice za prijem, koji je organizovao plemić Meternih 1832. godine. Od tog momenta ime Franc Zaher postaje upamćeno u svetu, sve do današnjih dana.

Eduard Zaher, sin Franca Zahera, recept je usavršio i prodaju otpočeo u poslastičarnici Demel, gde je do tada obavljao praksu. Godine 1876. Eduard otvara Hotel Saher, gde nastavlja da služi tako usavršen recept.

Popularnost ovog dezerta dostiže vrhunac toliko da se krajem 19. veka prodavalo čak 400 torti dnevno.

Nakon smrti Eduarda Sahera, upravljanje hotela preuzima njegova supruga Ana, koja to čini do svoje smrti. Kako se dešava da, nakon Anine smrti hotel bankrotira, njihov sin, takođe Eduard originalni recept prenosi u Demel poslastičarnicu, gde nastavlja da radi.

Do sudskog spora dolazi kada novi vlasnik hotela Saher ovaj dezert uvrštava u svoju ponudu. Po završetku sudskog spora 1965. godine, došlo se do sporazuma da Hotel Saher, za svoj dezert, koristi naziv Originalna Saher torta, sa okruglim čokoladnim pečatom, na kome stoji natpis Saher. Poslastičarnica Demel svoj proizvod prodaje pod nazivom Eduard Saher torta, sa trouglastim čokoladnim pečatom.

Razlikuju se samo u tome što Originalna Saher torta ima dva sloja džema od kajsija, a Eduard Saher ima samo jedan sloj džema.

Saher torta

Saher torta

Tajna lepote ove starinske torte nalazi se u savršeno izbalansiranom ukusu pekmeza od kajsija i čokolade. Kao takva, zavređuje malo truda.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16 osoba
Kalorije 350 kcal

Oprema

  • 1 okrugli kalup prečnika 24cm
  • 1 mikser
  • 1 posuda za mešanje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 posuda za toplenje čokolade

Sastojci
  

  • 140 gr putera ugrejanog na sobnoj temperaturi
  • 140 gr šećera u prahu
  • 1 štap vanile
  • 4 kom jaja
  • 120 gr čokolade
  • 100 gr mlevenog badema
  • 25 gr mlevenog keksa
  • 200 gr pekmeza od kajsija

Glazura

  • 150 gr šećera
  • 125 gr vode
  • 150 gr čokolade

Instrukcije
 

  • Zagrejati rernu na 170°C.
  • Kalup obložiti papirom i namazati puterom.
  • Umutiti penasto puter i prah šečer.
  • Dodavati jedno po jedno 3 žumanca i 1 celo jaje.
  • Potom dodati narendanu ili istopljenu čokoladu, badem pomešan sa mlevenim keksom.
  • U to lagano umešati ulupana 3 belanceta.
  • Izručiti u kalup, peći 45-50 minuta. Prvih 10-15 minuta vrata rerne držati blago otvorena.
  • Kad je kora pečena izvaditi na rešetku i tako toplu je premazati pekmezom. Ostaviti da se hladi.

Glazura

  • U manjoj posudi rastopiti čokoladu.
  • Šećer i vodu kuvati 5-6 minuta.
  • Skinuti sa vatre, malo rashladiti i u to dodati otopljenu čokoladu uz stalno mešanje.
  • Preliti preko prohlađene torte.
Ključne reči saher

9. Grilijaž torta

Grilijaž torta

Iako se na ovom našem spisku našla na poslednjem mestu, verujte, ništa manje nije ukusna ova poslastica. Pravi je izbor za one sladokusce koji uživaju u obilju šećera i oraha i verovatno potoje i oni koji bi je rado nazvali šećernom bombom. Šalu na stranu, ova starinska torta to i jeste!

No, to ne treba da vas obeshrabi u isprobavanju recepta koji smo pripremili za vas. Vaše je samo da okupite dobru družinu i avantura zvana Grilijaž torta može da se seče.

Grilijaž torta

Grilijaž torta

Ako ste se pitali nekad, kako napraviti idealan grilijaž, donosimo vam uputstvo kako da u tome uspete. Još jedna starinska torta koja budi uspomene.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16 osoba
Kalorije 350 kcal

Oprema

  • 1 mikser
  • 1 posuda za kuvanje fila
  • 1 kalup četvrtastog oblika
  • 1 posuda za mešanje
  • 1 kašika
  • 1 posuda za spremanje grilijaža

Sastojci
  

Kore (prave se tri kore)

  • 12 kom jaja
  • 12 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 360 gr samlevenog grilijaža (160 gr šećera i 200gr samlevenih oraha)

Fil

  • 5 kom jaja
  • 10 kašika šećera
  • 125 gr čokolade
  • 250 gr maslaca
  • 1 kesica vanil šećera

Grilijaž za posipanje

  • 200 gr šećera
  • 150 gr seckanih oraha

Glazura

  • 150 gr čokolade
  • 4,5 kašike ulja

Instrukcije
 

Priprema grilijaža za koru

  • Rastopiti šećer na tihoj vatri.
  • Dodati mlevene orahe.
  • Izručiti na nauljeni tanjir ili pek papir.
  • Kad se ohladi, izlomiti i samleti.

Kora

  • Penasto umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
  • Postepeno u to dodati 4 žumanceta, jedno po jedno.
  • U sve to lagano umešati 120 grama grilijaža i kašiku brašna.
  • Razliti u kalup obložen papirom i peći tako 3 kore.

Fil

  • Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
  • Staviti da se kuvaju na pari.
  • Na kaju dodati čokoladu.
  • Kad se fil ohladi, dodati umućeni maslac.

Grilijaž za posipanje

  • Otopiti šećer.
  • Dodati seckane orahe.
  • Izručiti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, usitniti ali ne previše.
  • Filovati kore pripremljenim filom i obilno posipati grilijažom.
  • Gornju koru samo premazati filom, kao i ivice sa strane.
  • Ivice dekorisati preostalim grilijažom.
  • Ogore glazura od otopljene čokolade i ulja.
Ključne reči grilijaž

Tragom prikupljanja samo nekih od starih recepata torti iz vojvođanske kuhinje, primarno želim sve nas da podetim na značaj čuvanja bogatstva raznolikosti na ovim našim prostorima. To bogatstvo, kao što možete da vidite, ogleda se i kroz slatke zalogaje, koji mogu udovoljiti svakom nepcu.

Ako u nekoj od zaboravljenih ladica vaše kuhinje postoji kakav sličan trag prošlih vremena, osećajte se slobodnim da tako nešto podelite sa nama! Biće nam drago da i njega sklonimo od zaborava.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




44  −  38  =  

Oznake: