Go Back
Žito torta

Žito torta

Kad kažemo žito torta, ono što prvo pomislimo jeste da je žito jedan od osnovnih sastojaka, ali nije. Svakako je opravdano svrstana u starinske torte iz vojvođanske kuhinje.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 4200 kcal

Equipment

  • 1 okrugli kalup prečnika 26cm
  • 1 posuda za mućenje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 mikser
  • 1 posuda za kuvanje fila

Ingredients
  

Kora (prave se tri kore)

  • 12 kom belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 24 kašike mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna

Fil

  • 12 kom žumanaca
  • 300 gr šećera
  • 40 gr brašna
  • 40 gr gustina
  • 8 dcl mleka
  • 3 kesice vanil šećera
  • 260 gr mlevenih oraha
  • 250 gr putera
  • 1 kafena kašičica rendanog muskatnog oraščića

Dekoracija

  • 100 gr mlevenih i seckanih oraha

Instructions
 

Kora (mera za jednu koru)

  • Umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
  • Dodati 8 kašika mlevanih oraha i 2 kašike brašna i lagano umešati.
  • Sipati u kalup obložen papirom.
  • Peći na 180°C 20 minuta.
  • Na isti način napraviti još dve kore.

Fil

  • Staviti 6 dcl mleka u šerpu da prokuva.
  • U međuvremenu, umutiti malo žumanca.
  • Dodati brašno pomešano sa šećerom i vanilom.
  • Sve razmutiti u 2 dcl hladnog mleka.
  • Kad mleko prokuva, dodati smesu sa žumancima i kuvati dok se ne zgusne.
  • Skinuti sa vatre i u vruć fil umešati mlevene orahe. Ohladiti fil.
  • Puter penasto umutiti i u to kašiku po kašiku dodavati rashlađen fil.
  • Na kraju dodati muskatni oraščić.
  • Tortu isfilovati i ukrasiti orasima.
Keyword Žito torta