Žito torta
Kad kažemo žito torta, ono što prvo pomislimo jeste da je žito jedan od osnovnih sastojaka, ali nije. Svakako je opravdano svrstana u starinske torte iz vojvođanske kuhinje.
Vreme pripreme 30 minutes mins
Okvirno vreme kuvanja 1 hour hr 30 minutes mins
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 4200 kcal
Kora (prave se tri kore) 12 kom belanaca 12 kašika šećera 24 kašike mlevenih oraha 6 kašika brašna Fil 12 kom žumanaca 300 gr šećera 40 gr brašna 40 gr gustina 8 dcl mleka 3 kesice vanil šećera 260 gr mlevenih oraha 250 gr putera 1 kafena kašičica rendanog muskatnog oraščića Dekoracija 100 gr mlevenih i seckanih oraha
Kora (mera za jednu koru) Umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
Dodati 8 kašika mlevanih oraha i 2 kašike brašna i lagano umešati.
Sipati u kalup obložen papirom.
Peći na 180°C 20 minuta.
Na isti način napraviti još dve kore.
Fil Staviti 6 dcl mleka u šerpu da prokuva.
U međuvremenu, umutiti malo žumanca.
Dodati brašno pomešano sa šećerom i vanilom.
Sve razmutiti u 2 dcl hladnog mleka.
Kad mleko prokuva, dodati smesu sa žumancima i kuvati dok se ne zgusne.
Skinuti sa vatre i u vruć fil umešati mlevene orahe. Ohladiti fil.
Puter penasto umutiti i u to kašiku po kašiku dodavati rashlađen fil.
Na kraju dodati muskatni oraščić.
Tortu isfilovati i ukrasiti orasima.