Go Back
STARINSKA TORTA VASINA TORTA

Vasina torta

Prava srpska torta. Iako je nastala početkom 20. veka, u njoj nema primesa niti austrougarske, niti francuske poslastičarske škole, koje su u to vreme bile na najrazvijenijem nivou u odnosu na celu Evropu.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 5600 kcal

Equipment

  • 1 posuda za mućenje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 mikser
  • 1 okrugli kalup za pečenje
  • 1 posuda za kuvanje fila
  • 1 menzura za merenje
  • 1 vagica

Ingredients
  

Sastojci za koru

  • 5 kom jaja
  • 100 gr šećera
  • 1 kašika brašna
  • 80 gr mlevenih badema

Sastojci za I fil

  • 125 ml mleka
  • 50 gr šećera
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 4 kom žumanaca
  • 125 gr šećera
  • 1 kom pomorandže (kora i sok)
  • 75 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr umućenog putera
  • 2 kašike šećera u prahu

Sastojci za drugi fil

  • 4 kom belanaca
  • 400 gr šećera
  • 150 ml vode

Instructions
 

Kora

  • Umutiti čvrst sneg od belanaca.
  • Umutiti 5 žumanaca sa šećerom.
  • U žumanca dodati brašno i mlevene bademe.
  • Zatim pomešati žumanca i belanca u jednu smesu.
  • Podmazati kalup i posuti brašnom, ili ga obložiti pek papirom.
  • Sipati smesu u okrugli kalup prečnika 24 ili 26 cm.
  • Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta.
  • Ispečenu koru prohladiti.

Fil I

  • Prokuvati mleko sa 1 kašikom šećera.
  • Dodati orahe i mešati kratko vreme na šporetu.
  • Malo prohladiti, pa u toplo dodati naseckanu čokoladu i mešati da se čokolada otopi.
  • Dodati sok i narendanu koru pomorandže. Ohladiti.
  • Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari oko 5 minuta da se žumanca pasterizuju, a ne skuvaju (kuvanjem se smatra preko 10 minuta). Ohladiti.
  • Puter dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu.
  • U umućen puter dodati kašiku po kašiku fila od žumanaca i sve vreme dobro mutiti.
  • Sjediniti oba dela fila i premazati preko ohlađene kore.

Fil II

  • Umutiti belanca.
  • U manju šerpu sipati šećer i preliti ga vodom.
  • Kuvati sirup oko 10 minuta, pa ga u tankom mlazu sipati u posudu sa umućenim belancima i nastaviti mućenje srednjom brzinom.
  • Mutiti još nekih 10 minuta dok se smesa ne počne hladiti.
  • Sa ovako dobijenim snegom premazati tortu.
  • Dekorisati po želji čokoladom ili seckanim orasima.
  • Čuvati u frižideru do služenja.
Keyword Vasina torta