Vasina torta
Prava srpska torta. Iako je nastala početkom 20. veka, u njoj nema primesa niti austrougarske, niti francuske poslastičarske škole, koje su u to vreme bile na najrazvijenijem nivou u odnosu na celu Evropu.
Vreme pripreme 30 minutes mins
Okvirno vreme kuvanja 1 hour hr 30 minutes mins
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16
Kalorije 5600 kcal
Sastojci za koru 5 kom jaja 100 gr šećera 1 kašika brašna 80 gr mlevenih badema Sastojci za I fil 125 ml mleka 50 gr šećera 200 gr mlevenih oraha 4 kom žumanaca 125 gr šećera 1 kom pomorandže (kora i sok) 75 gr čokolade za kuvanje 150 gr umućenog putera 2 kašike šećera u prahu Sastojci za drugi fil 4 kom belanaca 400 gr šećera 150 ml vode
Kora Umutiti čvrst sneg od belanaca.
Umutiti 5 žumanaca sa šećerom.
U žumanca dodati brašno i mlevene bademe.
Zatim pomešati žumanca i belanca u jednu smesu.
Podmazati kalup i posuti brašnom, ili ga obložiti pek papirom.
Sipati smesu u okrugli kalup prečnika 24 ili 26 cm.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta.
Ispečenu koru prohladiti.
Fil I Prokuvati mleko sa 1 kašikom šećera.
Dodati orahe i mešati kratko vreme na šporetu.
Malo prohladiti, pa u toplo dodati naseckanu čokoladu i mešati da se čokolada otopi.
Dodati sok i narendanu koru pomorandže. Ohladiti.
Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari oko 5 minuta da se žumanca pasterizuju, a ne skuvaju (kuvanjem se smatra preko 10 minuta). Ohladiti.
Puter dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu.
U umućen puter dodati kašiku po kašiku fila od žumanaca i sve vreme dobro mutiti.
Sjediniti oba dela fila i premazati preko ohlađene kore.
Fil II Umutiti belanca.
U manju šerpu sipati šećer i preliti ga vodom.
Kuvati sirup oko 10 minuta, pa ga u tankom mlazu sipati u posudu sa umućenim belancima i nastaviti mućenje srednjom brzinom.
Mutiti još nekih 10 minuta dok se smesa ne počne hladiti.
Sa ovako dobijenim snegom premazati tortu.
Dekorisati po želji čokoladom ili seckanim orasima.
Čuvati u frižideru do služenja.