Možda je baš svetski poznata kompozicija „Drvo lipe – uz bunar ispred gradskih vrata“ bila inspiracija bečkom poslastičaru da stvori harmoniju ukusa, oblikovanu u tortu, zvanu Šubertova torta.
Puter dobro izraditi i dodati jedno po jedno žumance.
Dodati polovinu mere šećera i sve zajedno dobro izmiksirati.
Zatim dodati mlevene bademe i rendanu čokoladu i sve dobro izmešati.
Posebno ulupati belanca sa drugom polovinom šećera.
Sve zajedno kašikom promešati.
Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
Koru peći oko 35 minuta.
Kad se ohladi koru preseći na pola.
Druga i četvrta kora (od oraha)
Dobro umutiti jaje sa žumancima i dodati šećer.
Zatim dodati orahe i mleveni keks.
Ulupati čvrst sneg od belanaca, zatim ih pažljivo spojiti sa žumancima.
Pažljivo razliti u kalup.
Kora se peče na 175°C 20-25 minuta.
Kad se ohladi koru preseći na pola.
Fil
Žumanca umutiti sa šećerom i slatkom pavlakom i vanilom.
Kuvati na pari, na laganoj temperaturi, dok se ne zgusne.
Kad se ohladi, spojiti sa umućenim puterom i šećerom.
Glazura
Pavlaku zagrejati (ne sme da provri) pa preliti iseckanu čokoladu.
Mešati dok se čokolada ne istopi.
Filuje se sledećim redom
Kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza.