Go Back
Šubertova torta

Šubertova torta

Možda je baš svetski poznata kompozicija „Drvo lipe – uz bunar ispred gradskih vrata“ bila inspiracija bečkom poslastičaru da stvori harmoniju ukusa, oblikovanu u tortu, zvanu Šubertova torta.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 20 osoba
Kalorije 280 kcal

Equipment

  • 1 posuda za mućenje
  • 1 mikser
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 okrugli kalup prečnika 24cm

Ingredients
  

Kora

Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)

  • 100 gr putera
  • 4 kom jaja
  • 70 gr šećera
  • 80 gr preprženog i samlevenog badema
  • 60 gr rendane čokolade

Druga i četvrta kora (od oraha)

  • 1 kom jaje
  • 4 kom žumanca
  • 100 gr šećera
  • 80 gr mlevenih oraha
  • 20 gr mlevenog keksa (od putera)
  • 4 kom belanaca

Fil

  • 4 kom žumanaca
  • 100 gr šećera
  • 150 gr slatke pavlake
  • 1 kesica vanil šećera
  • 140 gr putera
  • 100 gr šećera u prahu
  • 8 kašika pekmeza od kajsija

Glazura

  • 150 gr čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Instructions
 

Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)

  • Zagrejati rernu na 170°C.
  • Puter dobro izraditi i dodati jedno po jedno žumance.
  • Dodati polovinu mere šećera i sve zajedno dobro izmiksirati.
  • Zatim dodati mlevene bademe i rendanu čokoladu i sve dobro izmešati.
  • Posebno ulupati belanca sa drugom polovinom šećera.
  • Sve zajedno kašikom promešati.
  • Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
  • Koru peći oko 35 minuta.
  • Kad se ohladi koru preseći na pola.

Druga i četvrta kora (od oraha)

  • Dobro umutiti jaje sa žumancima i dodati šećer.
  • Zatim dodati orahe i mleveni keks.
  • Ulupati čvrst sneg od belanaca, zatim ih pažljivo spojiti sa žumancima.
  • Pažljivo razliti u kalup.
  • Kora se peče na 175°C 20-25 minuta.
  • Kad se ohladi koru preseći na pola.

Fil

  • Žumanca umutiti sa šećerom i slatkom pavlakom i vanilom.
  • Kuvati na pari, na laganoj temperaturi, dok se ne zgusne.
  • Kad se ohladi, spojiti sa umućenim puterom i šećerom.

Glazura

  • Pavlaku zagrejati (ne sme da provri) pa preliti iseckanu čokoladu.
  • Mešati dok se čokolada ne istopi.

Filuje se sledećim redom

  • Kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza.
  • Odgore glazura.
Keyword šubert