Go Back
Grilijaž torta

Grilijaž torta

Ako ste se pitali nekad, kako napraviti idealan grilijaž, donosimo vam uputstvo kako da u tome uspete. Još jedna starinska torta koja budi uspomene.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16 osoba
Kalorije 350 kcal

Equipment

  • 1 mikser
  • 1 posuda za kuvanje fila
  • 1 kalup četvrtastog oblika
  • 1 posuda za mešanje
  • 1 kašika
  • 1 posuda za spremanje grilijaža

Ingredients
  

Kore (prave se tri kore)

  • 12 kom jaja
  • 12 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 360 gr samlevenog grilijaža (160 gr šećera i 200gr samlevenih oraha)

Fil

  • 5 kom jaja
  • 10 kašika šećera
  • 125 gr čokolade
  • 250 gr maslaca
  • 1 kesica vanil šećera

Grilijaž za posipanje

  • 200 gr šećera
  • 150 gr seckanih oraha

Glazura

  • 150 gr čokolade
  • 4,5 kašike ulja

Instructions
 

Priprema grilijaža za koru

  • Rastopiti šećer na tihoj vatri.
  • Dodati mlevene orahe.
  • Izručiti na nauljeni tanjir ili pek papir.
  • Kad se ohladi, izlomiti i samleti.

Kora

  • Penasto umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
  • Postepeno u to dodati 4 žumanceta, jedno po jedno.
  • U sve to lagano umešati 120 grama grilijaža i kašiku brašna.
  • Razliti u kalup obložen papirom i peći tako 3 kore.

Fil

  • Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
  • Staviti da se kuvaju na pari.
  • Na kaju dodati čokoladu.
  • Kad se fil ohladi, dodati umućeni maslac.

Grilijaž za posipanje

  • Otopiti šećer.
  • Dodati seckane orahe.
  • Izručiti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, usitniti ali ne previše.
  • Filovati kore pripremljenim filom i obilno posipati grilijažom.
  • Gornju koru samo premazati filom, kao i ivice sa strane.
  • Ivice dekorisati preostalim grilijažom.
  • Ogore glazura od otopljene čokolade i ulja.
Keyword grilijaž