Grilijaž torta
Ako ste se pitali nekad, kako napraviti idealan grilijaž, donosimo vam uputstvo kako da u tome uspete. Još jedna starinska torta koja budi uspomene.
Vreme pripreme 30 minutes mins
Okvirno vreme kuvanja 1 hour hr 30 minutes mins
Ukupno Vreme 2 hours hrs
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16 osoba
Kalorije 350 kcal
Kore (prave se tri kore)
- 12 kom jaja
- 12 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 360 gr samlevenog grilijaža (160 gr šećera i 200gr samlevenih oraha)
Fil
- 5 kom jaja
- 10 kašika šećera
- 125 gr čokolade
- 250 gr maslaca
- 1 kesica vanil šećera
Grilijaž za posipanje
- 200 gr šećera
- 150 gr seckanih oraha
Glazura
- 150 gr čokolade
- 4,5 kašike ulja
Priprema grilijaža za koru
Rastopiti šećer na tihoj vatri.
Dodati mlevene orahe.
Izručiti na nauljeni tanjir ili pek papir.
Kad se ohladi, izlomiti i samleti.
Kora
Penasto umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
Postepeno u to dodati 4 žumanceta, jedno po jedno.
U sve to lagano umešati 120 grama grilijaža i kašiku brašna.
Razliti u kalup obložen papirom i peći tako 3 kore.
Fil
Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
Staviti da se kuvaju na pari.
Na kaju dodati čokoladu.
Kad se fil ohladi, dodati umućeni maslac.
Grilijaž za posipanje
Otopiti šećer.
Dodati seckane orahe.
Izručiti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, usitniti ali ne previše.
Filovati kore pripremljenim filom i obilno posipati grilijažom.
Gornju koru samo premazati filom, kao i ivice sa strane.
Ivice dekorisati preostalim grilijažom.
Ogore glazura od otopljene čokolade i ulja.