Recepti za voćne torte sa slikama: Zdravi i lagani slatkiši od voća iz Srema

Srem, kao i ostatak severne srpske pokrajine, sinonim je za žitnice Evrope (uz Malorusiju, to jest današnju Ukrajinu). Zlatni nepregledi, telo Hristovo koje raste iz našeg blagorodnog černozema. Suncokreti koje čeznu za Suncem. Ipak, Srem, iako čuven po isključivo ratarskim kulturama, poslednjih decenija proširio je vidokrug i voćem. Zato su voćne torte i slatkiši od voća naša današnja tema.

Uvođenje savremenih tehnologija proizvodnja je intezivirana, pa je sve više onih koji prelaze na voćarstvo, povrtarstvo i proizvodnju lekovitog i začinskog bilja. Daćemo vam recepte za voćne torte sa slikama, kao i ostale zanimljive i zdrave slatkiše. Pomenućemo sve vitamine i korisne sastojke za vaše zdravlje, koje nam je prioritet.

Jer… voće se odomaćilo u Sremu.

7. Dunja – leči, opija i sladi

Kalorijska vrednost na 100 gr – 57 kalorija

Pripada porodici ruža, slično jabuci, krušci ili mušmuli, ali za razliku od svojih drugih jabučastih rođaka, koje imaju i po hiljadu vrsta, dunja ima “tek” dvadesetak sorti. Ali, kod nas samo dve, i obe nas asociraju na jug Srbije, a ne Srem: leskovačka i vranjska dunja.

Malo o blagotvornim dejstvima

Lekovitost dunje poznata je odavnina, a najviše se koristi za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Sadrži vitamin C, vitamin B1, B2, B3, karotene, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Malo li je?

Osim toga, dunja sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate, što je čini odličnom voćkom za užinu! Međutim, jeste li znali da su semenke dunje zapravo njen najlekovitiji deo?

Upravo su one zaslužne za blagotvorno dejstvo dunje na bolno grlo i kašalj. Ako pomešate semenke dunje sa vodom i ostavite da odstoji petnaestak minuta, dobićete sluz koja preporađa grlo. Smenke dunje sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, za koji je čak dokazano da ima antikancerogeno dejstvo. Rakije od dunje su zaista retke i veoma skupe jer se teško prave. Izvrsne su!

Ali, pređimo na slatkiše. Kada spojite leskovačku i vranjansku sortu dunje sa mađarskim receptom, pošteno bi bilo da se nađemo na pola puta. A pola između juga Srbije i Mađarske je… pa, Srem, naravno. Mi ćemo biti samoprozvane sudije jedne sjajne torte.

Mađarska torta od dunje

mađarska torta od dunja

SASTOJCI: dunje – 300 g brašno – 500 g maslac – 250 g šećer – 200 g + 3 kašike jaja – 3 komada so – 1 prstohvat vanilin šećer – 1 kesica krokan od kikirikija – za posipanje

PRIPREMA: Umutite žumanca sa 100 g šećera i maslacem dok ne pobele. Dodajte so, vanilin šećer i brašno. Zamesite testo. Namažite odgovarajući kalup za pečenje maslacem, može okrugao ili pravougaoni. Rasporedite testo tako što podižete krajeve i oblepite zidove. Ostavite oko 20 minuta u frižideru.

Za to vreme narendajte dunju na krupno rende i izdinstajte sa 3 kašike šećera, dok ne omekša, dok mešate neprestano. Ohladite. Stavite posudu za pečenje u rernu i ispecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Umutite belanca sa ostatkom šećera u gust sneg. Izvadite posudu i rasporedite dunje. Odozgo prekrijte masom od belanaca. Pospite grilijašem od kikirikija.

Dopecite na gornjem grejaču do braonkaste preplanulosti. Sklonite prsten gotove pite i servirajte na odgovarajući poslužavnik. Ako bi ste ipak da probate nešto drugo od dunja, osim što vam preporučujemo kompot, tu je i jedan stari vojvođanski slatkiš – kitnikez.

6. Breskva

Kalorijska vrednost na 100 gr – 39 kalorija

Super voćna užina, niskokalorična. U porciji od 100 g breskve možeš pronaći 9,54 g ugljenih hidrata, od čega su 8,39 g šećeri. Breskva spada u voće sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da ima minimalan uticaj na skok nivoa šećera u tvojoj krvi.

Glikemijski indeks breskve iznosi 28, a glikemijsko opterećenje 4.

Hlorogena kiselina, jedan od glavnih antioksidanasa u breskvi, pomaže ti da ukloniš slobodne radikale, smanjujući efekte starenja i nastanak hroničnih bolesti.

Breskva je bogata raznovrsnim vitaminima, uključujući vitamine A, C, E i K, kao i tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin, folate i pantotensku kiselinu. Osim toga, sadrži i značajne količine minerala poput kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, mangana, gvožđa i kalcijuma.

Navedeni minerali podržavaju zdravlje crvenih krvnih zrnaca, kostiju i nervnog sistema.

Lagana voćna torta od breskve

Lagana-torta-od-breskve
Torta od breskve

Za pripremu ove torte, prvo je potrebno umutiti žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta. Zatim im pažljivo dodajte umućena belanca, jednu po jednu kašiku. U ovu smesu polako dodajte brašno, gustin, omekšali puter i narendanu koricu limuna.

Testo sipajte u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za torte prečnika 24 cm (možete staviti i pek-papir na dno kako bi se kora lakše odvojila). Pecite na 180°C dok ne dobijete lepu, nežnu boju. Potrebno je ispeći dve ovakve kore.

Za fil, skuvajte puding sa šećerom i vanilin šećerom, a nakon što se ohladi, postepeno dodajte puter i miksajte dok ne dobijete lepu kremu. Polovinu kreme rasporedite na prvu koru, stavite drugu koru i na nju ostatak kreme.

Na površinu torte poređajte breskve iz kompota, stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i ukrasite šlagom. Prijatno!

Voćna torta koja ne peče

vocna-torta-koja-se-ne-pece
Voćna torta koja se ne peče

Pripremite ovu jednostavnu i preukusnu tortu od najfinijih voćnih nota. Lagana i osvežavajuća. Zaboravite na rernu i brašno. Od voća vam trebaju breskve ili kajsije, kao i višnje, kojih u Sremu i te kako ima.

Sastojci:

  • 1 konzerva naseckanih breskvi ili kajsija, u sirupu
  • 180 g keksa
  • 60 g kokosovog ulja
  • 2 kašike kakaa
  • 14 g agar agara, za zgušnjavanje
  • 200 grama višanja
  • 300 ml soka od višanja
  • kalup cca 19 cm

U blender ubacite i usitnite 180 g keksa. Prebacite smesu u posudu, dodajte 20 grama kakaa i promešajte. Nakon toga dodajte 60 g kokosovog ulja i sve zajedno dobro izmešajte pa dobijenu smesu prebacite u kalup. Utisnite dobro i zagladite. Breskve ili kajsije isecite u obliku polumeseca i poređajte ih po podlozi.

Otprilike 200 ml soka od breskve sipajte u šerpu, dodajte mu 7 grama agar-agara i mešajte dok se ne otopi. Zatim prelijte tečnost preko breskvi. 200 grama višanja isperite u hladnoj vodi, malo posušite i poređajte na vrh vašeg kolača.

Sok od višanja pomešajte sa preostalih 7 grama agar-agara i mešajte na laganoj vatri dok se ne rastopi, pa prelijte preko 200 ml soka od višanja. Kad se malo ohladi sipajte ostatak, kako višnje ne bi plutale.

Kolač prekrijte folijom i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta u frižideru pre posluživanja. Ako vam način pripreme, odnosno nepečenje svidelo, nudimo vam recepte još kolača koji se ne peku.

5. Orah „Srem“

orah-srem
Orah Srem

Kalorijska vrednost na 100 gr – 654 kalorije

„Srem“ je naša domaća sorta. Ova sorta je stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Stvorio je profesor Milovan Korać. Spada u grupu terminalnih sorti. Cveta protandrično. Plod je veoma krupan mase od 14-15 grama. Ljuska je tanka i malo manje glatka u odnosu na sortu Sampion.

Takođe mu je jezgro nešto tamnije pa se to smatra nedostatkom ove sorte. Radman jezgra je oko 57%. Drvo je srednje bujno i rodno. Rađa u grozdovima koji mogu sadrzati i po 7-8 plodova u grozdu. Vegetacija mu je iste dužine kao i kod Sejnovog. Otporan je na sivu pegavost i osetljiv na mrazeve u cvetanju pa se preporučuje za gajenje u toplijim vinogradarskim oblastima.

Protandrican je. Sadi se i u našim većim zasadima, ali ne baš puno. Zanimljiv je podatak da orah, izvađen iz ljuske, podseća na ljudski mozak. To dobija na značaju, kada saznaš da su se orasi odlično pokazali u naučnim studijama koje su posmatrale njihov uticaj na moždane funkcije čoveka, posebno na memoriju.

Najveći razlog za to je verovatno visok nivo antioksidanasa u orasima, ali i omega-3 masnih kiselina. Mogu da smanje oksidativni stres na ćelijama, što je presudno u prevenciji karcinoma.

Jednako je važno i to što orasi pomažu kod upalnih procesa u organizmu, koji su uzrok pojave hroničnih bolesti.

Naš predlog za jelo od oraha su:

Letnja musaka sa orasima

Letnja-musaka-sa-orasima
Letnja musaka sa orasima

Ko kaže da slana varijanta sa voćem ne ide? Pratite recept i biće vam drago što ste sumnjali.

  • tikvice – 3 komada
  • jaja – 4 komada
  • sir – 100 g
  • mirođija
  • orasi – 1 šolja, samleveni
  • kiselo mleko – 1 kofica
  • beli luk – mladi
  • kačkavalj – za posipanje

Tikvice se oljušte, iseku na kockice i podele na dva jednaka dela. Pravimo nadev, umutimo jaja, u njih dodajemo mrvljen sir, kiselo mleko i sitno iseckan beli luk i mirođiju. Na dno namazanog pleha ređamo jedan deo tikvica.

Odozgo se rasporedi nadev. Posipamo samlevenim osrasima. Preko njih ređamo drugi deo tikvica. Završavamo rendanim kačkavaljem. Pečemo u umerenoj rerni.

Praznični rolat sa orasima

praznični rolat sa orasima

  • maslac – 100 g
  • ulje – 1 šolja
  • voda – 1 šolja
  • prašak za pecivo – 10 g
  • brašno – 850 g

Smesa

  • maslac – 100 g
  • šećer – 1 šolja
  • orasi – 400 g
  • šećer u prahu – za posipanja

Za ovaj praznični sladak rolat u posudu stavljamo prosejano brašno i prašak za pecivo, dodajemo istopljeni maslac, ulje, vodu i zamesimo meko testo. Ostavljamo sat vremena da odstoji. Nakon toga ga podelimo na dva dela i svaki razvijamo. Orahe sameljemo ili nalomimo, pomešamo ih sa šećerom i istopljenim maslacem.

Raspoređujemo ih u dve grupe i pobacamo svuda. Uvijamo i pečemo rolat od oraha u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta. Ostavljamo da se ohladi, isečemo i posipamo praznični rolat sa orasima i šećerom u prahu. Ako ste pak ljubitelj drugih slatkiša, ove ćete naći predivan recept za štrudlu sa orasima.

4. Jabuka – I za dušu, i za telo

Kalorijska vrednost na 100 gr – 52 kalorije

Jabuke su prepune hranljivih sastojaka i zaista mogu da pomognu da vam doktor ne bude potreban. Simbol požude, večne mladosti, ljubavi. Još su stari Kelti na prostorima Srema smatrali da jabuka ima čudotvorna svojstva.

Od jabuka su najpopularnije sorte “zlatni delišes” i “gala”, sa svojim inostranim pandanima “greni smit”, “fudži”.

Šta se pravi od jabuka?

Starinski kompot

starinski-kompot-od-jabuka
Starinski kompot od jabuka

Ovaj topli i slatki napitak vole svi Sremci, ali i stanovnici iz cele Srbije. Miris bakinog kompota koji se širi kućom, jedna je od lepših uspomena. Kao da ga i danas možemo osetiti.

Kompot od jabuka sigurno će probuditi vaše uspomene, a za manje od 30 minuta u rukama ćete imati čašu toplog kompota, i to baš onakav kakav je spremala baka. Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 2 pune kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun

Priprema: Jabuke operite, pa ih iseckajte na veće kocke. Limun takođe operite, pa ga isecite na kolutove. U šerpu stavite isečene jabuke, cimet, limun i šećer, pa sipajte vodu da ogrezne. Sve fino promešajte i stavite da se kuva 20 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju.

Kada je kompot gotov, izvadite limun, pa tečnost zajedno sa jabukama sipaje u veću činiju. Ostavite ga da se prohladi, pa poslužite.

Volem i pitu sa jabukama, a još sa orasima, mmm

pita-sa-jabukama-i-orasima
Pita sa jabukama i orasima

Za ovaj recept potrebni su sledeći sastojci:

  • Kore za pitu 500 gr
  • 3 kg jabuka
  • 200 gr oraha
  • 2 jaja
  • 1 šoljica ulja
  • 1 šoljica jogurta
  • 1 šoljica prah šećera
  • 1 šoljica kristal šećera

Priprema: Orahe grubo iseckajte, a jabuke izrendajte i prodinstajte ih sa šećerom i cimetom. Umutite jaja, pavlaku i šećer. Potom ređajte pitu, tako što ćete staviti prvu koru, pa preko nje fil od jaja i pavlake, pa drugu, treću, četvrtu, petu, šestu i sedmu koru.

Na sedmu koru stavite ceo fil od jabuka i cimeta, pa onda opet slažite sedam kora koje premazujete sa filom do jaja i pavlake. Pecite pitu oko 45 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Može i lenja

lenja-pita-od-jabuka
Lenja pita od jabuka

Lenja pita sa jabukama, naravno po maminom receptu.

  • 250 gr putera (moze i margarin)
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2 cela jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 gr brašna
  • limunova kora

Od sastojaka umesiti testo i po želji staviti u frižider da se ohladi.

Za fil:

  • 2 kg jabuka
  • 200 gr kristal šećera
  • 1 vanil šećer
  • cimeta po ukusu

Jabuke narendati i dodati ostale sastojke i dinstati 10 min u šerpi. Pre toga po želji šaku suvog groždja potopiti u rum ili šolju prokuvane vode sa malo ekstrata ruma i ostaviti 15 minuta da nabubri, pa procediti i dodati udinstanim jabukama.

Pola testa rukama rastanjim u tepsiji podmazanoj puterom ili margarinom. Stavim nadev, razvučem drugu koru i stavim preko nadeva. Izbockam viljuskom i oecem na 200° dok ne porumeni. Vruću pospem šećerom u prahu.

Zdravlje – Dobar izvor vlakana

Petkin iz samo jedne jabuke apsorbuje vodu i otrove, i zato ne čudi savet stručnjaka da makar jednom mesečno jedemo samo jabuke i pijemo sok od ovog odličnog voća. Jabuka je zaslužna za izbacivanje otrova koji su nakupljeni konzumiranjem namirnica životinjskog porekla.

Ko ima problema sa opstipacijom ili dijarejom trebalo bi da konzumira ovo voće, jer pektin koji sadrži jabuka pozitivno deluje na sluznicu creva. Svetski stručnjaci poručuju da se bolesti srca i krvnih sudova mogu sprečiti ako svakoga dana pojedete po jednu jabuku. Ukoliko to učinite svakoga dana, po rečima naučnika, poboljšaće vam se san i bićete manje umorni.

Plod jabuke sadrži vodu, šećer, vitamine A, B i C i organsku kiselinu. Kako se jabuke lako čuvaju možete ih kupiti tokom cele godine.

3. Dud

crni-beli-dud-murva
Crni i beli dud

Kalorijska vrednost na 100 gr – 43 kalorije

Dud pripada porodici Moraceae, u koje se ubrajaju 10–16 vrsta drveća, koja se zajedničkim imenom nazivaju dud. Raste u umerenim krajevima, pa samim tim i kod nas u Sremu.

Dud ima veoma ukusne i sočne plodove. Sladak ukus potiče od šećera fruktoze i glukoze, a od kiselina ima limunsku i jabučnu kiselinu. Plodovi su bogati vitaminima, naročito crni dud. Od mineralnih sastojaka treba istaći gvožđe, kojeg ima dva puta više u crnom nego u belom dudu.

On ima i jednu lošu osobinu, a to je veoma velika količina polena koji proizvodi, što može znatno uticati na stanje osoba koje pate od alergija na polen. Zbog toga se obično uzgaja daleko od gradova.

Dud podseća na velike, dugačke kupine. Dok ne sazri, plod je bele boje ili bledo žute. Potom plodovi kako sazrevaju postaju ružičasti pa crveni, teget i na kraju crni. Beli dud ne doživljava transformaciju boja poput opisanog, crnog. Beli ima blagu aromu u poređenju sa crnim.

Najvažnija karakteristika antocijanina je to što su dobri u borbi protiv kancera, starenja i neuroloških oboljenja, upalnih procesa, dijabetesa i bakterijskih infekcija.

Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima, biljnim kiselinama i voćnim šećerima. Pored antocijanina, sadrži i mnoge fitonutrijente dobre za očuvanje zdravlja. Resveratrol je još jedan od njih, za koji je dokazano da smanjuje rizik od šloga.

Sadržaj vitamina C je veoma visok, 36,4 mg/100 g, koji deluje i kao antioksidans. Pored njega, sadži i manju količinu vitamina A i E, i drugih antioksidanasa poput luteina, zea-ksantina (pomaže u zaštiti mrežnjače od štetnih UV zraka). Dud sadrži i kompleks B vitamina i vitamin K.

Panna Cotta od duda i jogurta

Panna-Cotta-od-duda-i-jogurta
Panna Cotta od duda i jogurta

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 ml jogurta
  • med zasladiti po ukusu
  • dud šaka ili više
  • 20 g želatina

Priprema

1. Izmešati želatin sa hladnom vodom pa ostaviti 5-10 minuta.

2. Slatku pavlaku ugrejati, ali da ne proključa. Umešati med i jogurt. Dodati želatin i mešati da se rastopi.

3. Krem podeliti na dva, i u jedan deo umešati izgnječen i ocišćen od peteljki dud.

4. Sipati u čaše u slojevima, između slojeva ostaviti 30-40 minuta u frižider da se želira.

Slatko od crnog duda

slatko-od-crnog-duda
Slatko od crnog duda

Očistiti od peteljki 1 kg duda. Staviti u dublju posudu. Izmešati pola kesice limuntusa sa 500 ml vode i preliti dud. Ostaviti da stoji 1 sat da bi dud kasnije ostao ceo (inače će se raspasti). Ukuvati sirup od 800 gr šećera i 2 čaše vode.

Što ga više kuvate, proces nakon ubacivanja duda biće kraći. Dok se kuva sirup, dud stavimo da se ocedi. U ukuvan sirup ubaciti dud, ne mešati, već samo protresti šerpu povremeno i skidati penu. Vrlo brzo bude gotovo.

Izvadimo malo sa strane da se ohladi. Ako sa kašike padaju po dve kapi gotovo je. Sklonimo, pokrijemo šerpu vlažnom kuhinjskom krpom i ostavimo do sutra. Slatko sipati uvek u manje teglice, zatvoriti i odložiti u podrum.

2. Trešnja rušt

rušt trešnje

Kalorijska vrednost na 100 gr – 43 kalorije

Rušt je stara sorta trešnje. Plodovi su izrazito krupni, slatki i hrskavi. Plod je crvene boje i srcolikog oblika. Počinje da sazreva od polovine juna i u naredna tri meseca.

Lekovita svojstva trešnje

Kako bismo rezimirali na kraju, važno je da istaknemo najbitnija lekovita svojstva koja sadrže trešnje:

  1. Zbog velike količine aktioksidanasa, štite nas od srčanih oboljenja, kancera ili artritisa.
  2. Bitan su izvor melatonina, jedinjenja koje reguliše otkucaje srca i ciklus spavanja, tako da su idelane za sve one koji imaju problema sa nesanicom i hroničnim umorom.
  3. Sadrže beta-karoten i vitamin A, čak 20 puta više nego jagode i brusnice.
  4. Bogate su vitaminima C i E, gvožđem, vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom i magnezijumom.
  5. Popularno se kaže da su ,,hrana za mozak“, jer pozitivno utiču na mentalno zdravlje. Sprečavaju gubljenje pamćenja i štite od Alchajmerove bolesti.
  6. Ublažavaju simptome gihta i artritisa, kao što su upala i zadržavanje tečnosti.
  7. Sprečavaju gubitak vida i pojavu katarakte.
  8. Zbog vlakana koje sadrže, dobre su za probavu.
  9. Ne sadrže dosta kalorija, tako da su idealan obrok, užina ili dezert za sve one koji žele da smršaju.
  10. Mogu ublažiti bol, jer imaju antiinflamatorno dejstvo. Preporučuju se kod bolova u mišićima i tetivama. Sportisti i atletičari imaju običaj da nakon treninga pojedu po jednu porciju trešanja.
  11. Pomažu u eliminaciji mokraćne kiseline u krvi.
  12. Zbog velike količine vode, kalijuma i vlakana, deluju kao laksativ.
  13. Bogate su flavonoidima, sprečavaju oštećenje ćelija u organizmu.
  14. Preporučuju se osobama sa visokim krvnim pritiskom, kamenom u bubrezima, srčanim problemima.
  15. Jačaju kosti, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum.

Letnji recepti sa trešnjama

Sirup od trešanja

sirup-od-tresanja
Sirup od trešanja

Potrebni Sastojci:

  • Trešnje (dobro uzrele) – 1 kg
  • Šećer – 300 g
  • Sok od limuna (od 1 malog limuna)
  • Rozetla – 2-3 lista
  • Voda – 300 ml

Način Pripreme:

  1. Trešnje očistite od drški, operite i izvadite koštice, zatim ih isecite. To radite kako biste sačuvali sok.
  2. Prelijte ih vodom, dodajte šećer i kuvajte na tihoj do umerenoj vatri 50 minuta do 1 sat.
  3. Dodajte rozetlu u vruću smesu i ostavite da pusti aromu dok se potpuno ne ohladi. Nakon toga uklonite rozetlu, dodajte sok od limuna i pasirajte. Ako je smesa previše gusta, razredite je sa malo vode.
  4. Procedite smesu kroz finu cediljku, sipajte je u flaše, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Ovaj sirup je namenjen za direktnu konzumaciju, razređuje se vodom po želji i služi se sa kockama leda.

Ako pripremate veću količinu, sirup treba hermetizovati u tamne flaše sa metalnim poklopcima i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Pirog od trešnje sa pavlakom

Pirog-od-trešnje-sa-pavlakom
Pirog od trešnje sa pavlakom

Kada kremastu pavlaku spojite sa trešnjama, šta god da dobijte neće biti loše. Ali, pirog je prava letnja poslastica. Prvo se od prave kore od brašna, maslaca, šećera i jajeta, koja se utisne u kalup za tortu.

Kora se zatim hladi u frižideru, dok se sprema smesa. Smesa se sastoji od jaja, šećera, kisele pavlake, sitnog sira, šećera i, naravno, trešanja. Nakon što se smesa izlije preko ohlađene kore, trešnje se pažljivo rasporede po vrhu i posipaju šećerom.

Pirog se peče na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta dok ne dobije zlatno-braon boju. Pre serviranja, pita se hladi u frižideru nekoliko sati kako bi se smesa stegla.

Sastojci

  • Za koru: Brašno, maslac, šećer, vanilin šećer, so, jaje
  • Za nadev: Šećer, jaja, kisela pavlaka, sitan sir, skrob, trešnje, smeđi šećer

Priprema

  1. Umutite jaje sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i maslac, i zamesite testo.
  2. Ohlađeno testo postavite u kalup, formirajte ivice, i ponovo ga ohladite.
  3. Pripremite nadev od jaja, pavlake, sira, skroba i trešanja.
  4. Izlijte nadev preko testa i rasporedite trešnje.
  5. Pecite dok pirog ne postane zlatno-braon.
  6. Ohlađeni pirog stavite u frižider pre serviranja.

Napomena: Pirog se može praviti i sa višnjama umesto trešanja, zavisno od preferencija.

Raskošan džem od trešanja

Raskošan-džem-od-trešanja
Raskošan džem od trešanja
  • trešnje – 1 kg, zrele
  • šećer – 600 g
  • voda – 100 g

Lepe zrele trešnje očistite od drške i koštica. Sipajte šećer u šerpu i ostavite na sat-dva da pusti sok. Dodajte vodu i stavite šerpu na umerenu vatru dok se šećer ne rastopi, posle namažite i mešajte periodično drvenom spatulom.

Za vreme kuvanja se stvara pena, skidajte je rešetkastom kašikom. Kuvajte dok ne dobijete potrebnu gustinu. Sipajte u 2 suve tegle, zatvorite i okrenite  dnom nagore, dok se ne ohladi. Čuvajte na prohladnom mestu, ako želite možete učvrstiti poklopce da biste bili sigurniji.

Ko ne sme da konzumira trešnje?

Mnoge sprovedene studije pokazuju da trešnje ne smeju jesti mala deca ni starije osobe. Takođe se ne preporučuju ni osobama sa insuficijencijom jetre i bubrežnom insuficijencijom.

Trešnje su zabranjene za osobe koje boluju od dijabetesa, jer sadrže veliku količinu šećera i ugljenih hidrata. Međutim, zbog toga što pozitivno utiču na vid, mogu se povremeno uključiti u ishranu dijabetičara, isključivo kada doktor da odobrenje, inače ne.

1. Šljive

Šljive
Šljive

Sveže i suve šljive sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Šljive su odličan izvor vitamina C, A i K, a sadrže riboflavin, niacin i druge vitamine B kompleksa . Takođe, šljive u svakom obliku obiluju fitonutrijentima, a naročito kalijumom, magnezijumom, fosforom i bakrom. Tehnologija proizvodnje šljive, u odnosu na druge voćne vrste nije komplikovana, a samim tim ni zaštita nije previše zahtevna.

Najvažniji tretmani u šljivicima obavljaju se u vreme bubrenja pupoljaka, u punom cvetu i precvetavanju. Prema našem iskustvu, najbolje rezultate do sada daje pravovremeno tretiranje preparatom protiv monilije cveta, s tim što u precvetavanju treba dodati i insekticid protiv šljivine ose.

Ukoliko se preduzmu sve agrotehničke mere, nije teško proizvesti kvalitetan plod, ali je zato problem naći kupca i naplatiti kvalitet i količinu, jer nedostaju stalni i pouzdani otkupljivači. Isto tako, danas je sve veći problem radna snaga, posebno zato što je čine uglavnom stariji ljudi.

berba-sljiva-u-sremu
Berba šljiva u Sremu

Samo se kod nas gaji sorta šljiva pod nazivom “čačanska lepotica”, “čačanska rodna”, “stenlej” i “požegača”. Najbolja sorta za preradu, (posebno za rakiju) je “crvena ranka”, a od novih sorti pariraju joj “toptejst” i “prezenta”.

  • Poboljšavaju varenje – Bogate su vlaknima, pa podstiču probavu i olakšavaju izbacivanje štetnih materija iz tela.
  • Rešavaju problem sa stolicom – Prirodni su laksativ, omekšavaju stolicu i smanjuju rizik od crevnih oboljenja.
  • Podstiču detoksikaciju – Suve šljive pomažu detoksikaciji jetre i organizma, korisne su kod reumatizma i anemije.
  • Preventiraju bolesti srca – Snižavaju visok krvni pritisak i smanjuju rizik od moždanog udara.
  • Smanjuju nivo šećera u krvi – Nizak glikemijski indeks šljiva pomaže kontroli šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa.
  • Povoljno utiču na kosti – Konzumacija suvih šljiva povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.
  • Poboljšavaju pamćenje-  Neutralizuju slobodne radikale, poboljšavaju pamćenje i funkcije mozga.
  • Pomažu zdravlju očiju Fitonutrijenti u šljivama smanjuju rizik od degeneracije makule i održavaju zdravlje očiju.
  • Osnažuju imunitet Antioksidansi u šljivama jačaju imunitet i ubrzavaju metabolizam, pomažući održavanju zdrave težine.

Voćna torta od Šljiva: Recept

torta-od-sljiva
torta od šljiva

Sastojci

  • 500 g šljiva – Zrele šljive, prepolovljene i bez koštica.
  • 100 g crne čokolade – Kvalitetna čokolada za topljenje.
  • 50 g kornfleksa – Izmrvljen za teksturu.
  • 3 kesice želatina – Pripremljen prema uputstvu.
  • 4 kašike tečnog meda – Za slatkoću i aromu.
  • 2 dl soka od grožđa – Prirodni sok bez dodatog šećera.
  • 250 g Moja Kravica krem sira – Krem sir za bogatstvo ukusa.
  • 100 g milerama – Za dodatnu kremastu strukturu.
  • 1 grančica ruzmarina – Sveži ruzmarin za aromu.

Priprema

Priprema čokoladne kore
  1. Otopiti čokoladu: Izlomite crnu čokoladu na komadiće i otopite je na pari dok ne postane tečna i glatka.
  2. Dodati kornfleks: U otopljenu čokoladu dodajte izmrvljen kornfleks. Mešajte dok se kornfleks potpuno ne sjedini sa čokoladom.
  3. Oblikovati koru: Okrugli kalup prečnika 18 cm obložite pek-papirom. Sipajte čokoladnu smesu u kalup, poravnajte je i ostavite da se ohladi. Kada se kora stvrdne, pažljivo je prebacite na tacnu za posluživanje.
Priprema pirea od šljiva
  1. Kuvanje šljiva: Šljive prepolovite, uklonite koštice i stavite ih u šerpu. Dodajte grančicu ruzmarina, sok od grožđa i tečni med. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok šljive ne omekšaju.
  2. Dodavanje želatina: Sklonite šerpu sa vatre i izvadite ruzmarin. U toplu smesu dodajte pripremljen želatin i dobro umutite. Ostavite da se smesa ohladi do sobne temperature.
Priprema fila
  1. Umućivanje krem sira i milerama: U posebnoj posudi umutite krem sir i mileram dok ne postanu glatki. Dodajte dve trećine pirea od šljiva i sve zajedno dobro sjedinite.
Sastavljanje torte
  1. Filovanje torte: Na ohlađenu čokoladnu koru nanesite krem od šljiva. Preostali pire od šljiva rasporedite po vrhu i poravnajte.
  2. Hlađenje: Stavite tortu u frižider na nekoliko sati da se potpuno ohladi i stegne.
  3. Dekorisanje: Pre služenja, tortu ukrasite preostalim šljivama ili po želji.

Važnost bakarnog prskanja u jesen

Da bi se dobila jedna voćna torta ili slatkiš od voća, potrebno je prvo odgajiti voće. Zatim ga sačuvati od brojnih nepogoda. Jedan od načina jeste i zimsko prskanje sredstvom na bazi bakra.

Ovaj tretman ima ulogu da umanji ili eliminiše prezimljujuće forme biljnih bolesti i štetočina. Izvodi se nakon izvršene rezidbe i iznošenja grana iz voćnjaka. Zimsko prskanje treba da se obavi temeljno odnosno dobro okupati svako stablo, tako da nakon završenog tretmana primenjeni rastvor bude prisutan na celoj površini stabla.

Prska se po sunčanom i tihom vremenu, bez vetra. Temperatura prilikom prskanja mora da bude preko osam stepeni Celzijusa, jer se mineralna ulja na lepe za tretiranu površinu ako je temperatura niža.

Osiguranje je investicija, a ne trošak

Osiguranje voćnjaka je neminovno. Tu su veliki rizici i sigurno je da proizvođači moraju da osiguraju svoje zasade, pogotovo što postoje subvencije države za to.

Ukoliko proizvođači nemaju protivgradne mreže obavezno moraju da se osiguraju. U voćarstvu su štete ogromne. Zamislite da nekom strada prinos od 10 vagona jabuke po hektaru.

Možemo reći da su poljoprivrednici spremni na ovaj čin, jer u poslednje vreme raste broj proizvođača koji se osiguravaju.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  +  6  =  9