Saher torta
Tajna lepote ove starinske torte nalazi se u savršeno izbalansiranom ukusu pekmeza od kajsija i čokolade. Kao takva, zavređuje malo truda.
Vreme pripreme 30 minutes mins
Okvirno vreme kuvanja 1 hour hr
Ukupno Vreme 1 hour hr 30 minutes mins
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16 osoba
Kalorije 350 kcal
- 140 gr putera ugrejanog na sobnoj temperaturi
- 140 gr šećera u prahu
- 1 štap vanile
- 4 kom jaja
- 120 gr čokolade
- 100 gr mlevenog badema
- 25 gr mlevenog keksa
- 200 gr pekmeza od kajsija
Glazura
- 150 gr šećera
- 125 gr vode
- 150 gr čokolade
Zagrejati rernu na 170°C.
Kalup obložiti papirom i namazati puterom.
Umutiti penasto puter i prah šečer.
Dodavati jedno po jedno 3 žumanca i 1 celo jaje.
Potom dodati narendanu ili istopljenu čokoladu, badem pomešan sa mlevenim keksom.
U to lagano umešati ulupana 3 belanceta.
Izručiti u kalup, peći 45-50 minuta. Prvih 10-15 minuta vrata rerne držati blago otvorena.
Kad je kora pečena izvaditi na rešetku i tako toplu je premazati pekmezom. Ostaviti da se hladi.
Glazura
U manjoj posudi rastopiti čokoladu.
Šećer i vodu kuvati 5-6 minuta.
Skinuti sa vatre, malo rashladiti i u to dodati otopljenu čokoladu uz stalno mešanje.
Preliti preko prohlađene torte.