Go Back
Saher torta

Saher torta

Tajna lepote ove starinske torte nalazi se u savršeno izbalansiranom ukusu pekmeza od kajsija i čokolade. Kao takva, zavređuje malo truda.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 30 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 16 osoba
Kalorije 350 kcal

Equipment

  • 1 okrugli kalup prečnika 24cm
  • 1 mikser
  • 1 posuda za mešanje
  • 1 kašika za mešanje
  • 1 posuda za toplenje čokolade

Ingredients
  

  • 140 gr putera ugrejanog na sobnoj temperaturi
  • 140 gr šećera u prahu
  • 1 štap vanile
  • 4 kom jaja
  • 120 gr čokolade
  • 100 gr mlevenog badema
  • 25 gr mlevenog keksa
  • 200 gr pekmeza od kajsija

Glazura

  • 150 gr šećera
  • 125 gr vode
  • 150 gr čokolade

Instructions
 

  • Zagrejati rernu na 170°C.
  • Kalup obložiti papirom i namazati puterom.
  • Umutiti penasto puter i prah šečer.
  • Dodavati jedno po jedno 3 žumanca i 1 celo jaje.
  • Potom dodati narendanu ili istopljenu čokoladu, badem pomešan sa mlevenim keksom.
  • U to lagano umešati ulupana 3 belanceta.
  • Izručiti u kalup, peći 45-50 minuta. Prvih 10-15 minuta vrata rerne držati blago otvorena.
  • Kad je kora pečena izvaditi na rešetku i tako toplu je premazati pekmezom. Ostaviti da se hladi.

Glazura

  • U manjoj posudi rastopiti čokoladu.
  • Šećer i vodu kuvati 5-6 minuta.
  • Skinuti sa vatre, malo rashladiti i u to dodati otopljenu čokoladu uz stalno mešanje.
  • Preliti preko prohlađene torte.
Keyword saher