Go Back
Sastojci za fokaču

Fokača sa belim lukom i maslinama

Ovaj recept za fokaču je lak za pripremu, a dobićete veoma ukusan hleb.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 30 minutes
Obrok Doručak
Kuhinja Italijanska
Porcije 4
Kalorije 2663 kcal

Equipment

  • 1 činija za mešenje
  • 1 šerpica za vodu
  • 1 prozirna folija
  • 1 Tepsija
  • 1 činija za premaz

Ingredients
  

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli + krupna so za posipanje
  • 3 dl vode
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 15 komada maslina
  • 1-2 kašike suvog ruzmarina

Instructions
 

  • Zagrejte vodu, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite 10ak minuta da odstoji
  • U činiji pomeštajte brašno i so
  • Kada kvasac reaguje, dodajte tu mešavinu u činiju sa brašnom i solju
  • Dodajte 2 kašike maslinovog ulja
  • Umesite glatko testo
  • Prekrijte činiju folijom, pa ostavite da testo nadođe do svoje duple veličine
  • Očistite i iseckajte beli luk pa ga pomešajte ga sa ostatkom maslinovog ulja da napravite premaz
  • Kada je testo spremno, premesite ga ponovo na površini posutoj brašnom
  • Premažite tepsiju maslinovim uljem i razvucite testo, pa ga ostavite još pola sata
  • Kada opet naraste, na površini testa, prstima napravite rupe
  • U te rupe stavite poređajte masline i ruzmarin
  • Prelijte fokaču sa malo maslinovog ulja
  • Pospite krupnu morsku so
  • Zagrejte rernu na 220℃
  • Pecite fokaču 20-30 minuta
  • Dok je još vruća, premažite je premazom od belog luka

Notes

Da bi fokača bila vazdušasta i meka, sačekajte da se ohladi pre sečenja. 
 
Keyword fokaca