Fokača je italijanski hleb poreklom iz starog Rima. Nazivali su je „panis focacius“, u prevodu „hleb pečen u vatri“. Nekada je to bio jednostavan hleb od samo nekoliko sastojaka: vode, brašna, soli i maslinovog ulja. Tokom srednjeg veka, recepti za ovaj hleb su se menjali, pa su se tako dodavali začini kao što je ruzmarin, beli luk, ali i povrće poput maslina i paradajza.
Upravo „focaccia al rosmarino“ ili fokača sa ruzmarinom postala najpoznatija verzija ovog hleba, a vrlo je ukusna kada se doda beli luk. Baš takav jedan recept je pred vama.
Sadržaj
ToggleFokača sa belim lukom i maslinama
Oprema
- 1 činija za mešenje
- 1 šerpica za vodu
- 1 prozirna folija
- 1 Tepsija
- 1 činija za premaz
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli + krupna so za posipanje
- 3 dl vode
- 6 kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 15 komada maslina
- 1-2 kašike suvog ruzmarina
Instrukcije
- Zagrejte vodu, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite 10ak minuta da odstoji
- U činiji pomeštajte brašno i so
- Kada kvasac reaguje, dodajte tu mešavinu u činiju sa brašnom i solju
- Dodajte 2 kašike maslinovog ulja
- Umesite glatko testo
- Prekrijte činiju folijom, pa ostavite da testo nadođe do svoje duple veličine
- Očistite i iseckajte beli luk pa ga pomešajte ga sa ostatkom maslinovog ulja da napravite premaz
- Kada je testo spremno, premesite ga ponovo na površini posutoj brašnom
- Premažite tepsiju maslinovim uljem i razvucite testo, pa ga ostavite još pola sata
- Kada opet naraste, na površini testa, prstima napravite rupe
- U te rupe stavite poređajte masline i ruzmarin
- Prelijte fokaču sa malo maslinovog ulja
- Pospite krupnu morsku so
- Zagrejte rernu na 220℃
- Pecite fokaču 20-30 minuta
- Dok je još vruća, premažite je premazom od belog luka
Beleške
Obzirom da je ovo vrsta hleba, fokača može da se jede uz svaki obrok. Možete je služiti za doručak, odlična je za pravljenje sendviča. Vrlo dobro ide iz razne umake i soseve, pa je dobra opcija za večeru ili užinu. Nećete pogrešiti ni ako je jedete uz neko meso za ručak. Ovaj hleb je posan, pa je odlična opcija ako uz ribu ako postite. Fokača dobro ide uz bukvalno bilo kuvano jelo, a jednako je ukusna ako se jede sama. Evo nekoliko ideja kako da servirate fokaču: Fokača je odličan hleb za početnike, jer ne zahteva posebno umeće, a ni mnogo sastojaka. Samo testo se umesi za 5 minuta, a strpljenje vam je potrebno jedno dok čekate da ono naraste. Probajte ovaj recept, sigurna sam da će se vaši gosti oduševiti. Javite mi utiske!Kada i sa čim se jede fokača?
Jednostavan hleb za svaku priliku