Staklena ili plastična posuda za skladištenje kreme
Kašika ili spatula za mešanje
Sastojci
Sastojci:
5listovačuvarkuće (sveže isceđen sok)
30gpčelinjeg voska
40gkokosovog ulja
10gmaslinovog ulja
10gshea butera (opciono, za dodatnu hidrataciju)
5kapieteričnog ulja lavande (opciono, za miris i dodatne beneficije)
Instrukcije
Uputstvo za pripremu:
Operite sveže listove čuvarkuće, a zatim ih iscedite. Procedite sok kroz gazu ili sitnu cediljku kako biste dobili čist, bistar sok.
U duplom kotlu na laganoj vatri otopite pčelinji vosak. Vodite računa da temperatura bude niska kako bi se vosak polako otapao bez pregrejavanja.
Kada se vosak potpuno otopi, dodajte kokosovo ulje, maslinovo ulje i shea buter (ako koristite). Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i ne formiraju homogenu smesu.
Uklonite smesu sa toplote i polako ulijte sveže isceđeni sok čuvarkuće. Mešajte dok se sok potpuno ne sjedini sa uljima i voskom.
Ako želite dodatni miris i beneficije, dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande i dobro promešajte.
Prebacite gotovu kremu u sterilizovanu staklenu ili plastičnu posudu. Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, krema će postati čvrsta i kremasta.
Nutritivne vrednosti (po porciji od 10 ml kreme):
Kalorije: Ne primenjuje se (kozmetika)
Masti: 100% prirodna ulja
Hidracija: Visoka (zahvaljujući uljima i shea buteru)