Go Back
Print
Recipe Image
Oprema
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
Štrudla s Makom
Po bakinom receptu
5
from
2
votes
Štampaj Recept
Pin Recipe
Vreme pripreme
2
hours
hrs
Okvirno vreme kuvanja
1
hour
hr
Ukupno Vreme
3
hours
hrs
Obrok
Dezert
Kuhinja
Srpska
Porcije
4
osobe
Kalorije
293
kcal
Equipment
1 posuda za testo
1 šerpica za kuvanje mleka
Ingredients
ZA TESTO
0,5
litara
mleka
1
komad
kvasca
3
komada
jaja
2
kafene kašičice
šećera
1
prstohvat
soli
0,5
kg
brašna
2
dl
ulja
ili supena kašika masti
ZA FIL
250
g
mlevenog maka
2
dl
vrućeg mleka
1
kom
vanlin šećer
200
g
šećera
Instructions
Priprema testa
Izmrviti kvasac i pomešati ga sa pola litre toplog mleka.
U to dodati dve kašičice šećera i ostaviti na nekom toplom mestu da se kvasac probudi.
U jednoj vangli dodati pola kile brašna, ulje (ili mast), prstohvat soli i sve promešati.
Ondak napraviti udubljenje u testu i tu denuti tri jajeta i formirani kvasac.
Ručno mešati testo i po potrebi dodavati brašna.
Kada se testo formira u lepu loptu ostaviti na toplom mestu da raste, a preko vangle prekriti testo nekim čaršavom.
Priprema fila
Pomešati mak, šećer i vanilin šećer da bude ujednačeno.
Zatim preliti vrelim mlekom i dobro izjednačiti fil koji ne sme da bude redak ni gust.
Fil treba ostaviti da se dobro ladne.
ZAVRŠNICA
Kada je testo naraslo posle sat vremena, premesiti ga još jednom, napraviti dve jednake jufke i ostaviti ih da se odmore frtalj sata.
E ondak razviti testo u obliku tepsije kojom ćete peći, naneti fil i rasporediti bratski da ima dovoljno za obe štrudle.
Testo lagano umotavati i paziti da se fil ne rasipa. Ostaviti štrudle još frtalj sata da odmore.
Štrudle prebaciti u tepsiju, premazati ih jajetom i turiti u rernu na nekih 200ºC dok korica ne porumeni.
Kada su štrudle gotove, prekriti ih čaršavom da kora bude mekanija. Jedite ih dok su tople i mekane kao bakina duša.
Keyword
štrudla