Go Back
štrudla s makom

Štrudla s Makom

Po bakinom receptu
5 from 2 votes
Vreme pripreme 2 hours
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 3 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 293 kcal

Equipment

  • 1 posuda za testo
  • 1 šerpica za kuvanje mleka

Ingredients
  

ZA TESTO

  • 0,5 litara mleka
  • 1 komad kvasca
  • 3 komada jaja
  • 2 kafene kašičice šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 0,5 kg brašna
  • 2 dl ulja ili supena kašika masti

ZA FIL

  • 250 g mlevenog maka
  • 2 dl vrućeg mleka
  • 1 kom vanlin šećer
  • 200 g šećera

Instructions
 

Priprema testa

  • Izmrviti kvasac i pomešati ga sa pola litre toplog mleka.
  • U to dodati dve kašičice šećera i ostaviti na nekom toplom mestu da se kvasac probudi.
  • U jednoj vangli dodati pola kile brašna, ulje (ili mast), prstohvat soli i sve promešati.
  • Ondak napraviti udubljenje u testu i tu denuti tri jajeta i formirani kvasac.
  • Ručno mešati testo i po potrebi dodavati brašna.
  • Kada se testo formira u lepu loptu ostaviti na toplom mestu da raste, a preko vangle prekriti testo nekim čaršavom.
    testo za makovnjaču

Priprema fila

  • Pomešati mak, šećer i vanilin šećer da bude ujednačeno.
  • Zatim preliti vrelim mlekom i dobro izjednačiti fil koji ne sme da bude redak ni gust.
  • Fil treba ostaviti da se dobro ladne.

ZAVRŠNICA

  • Kada je testo naraslo posle sat vremena, premesiti ga još jednom, napraviti dve jednake jufke i ostaviti ih da se odmore frtalj sata.
  • E ondak razviti testo u obliku tepsije kojom ćete peći, naneti fil i rasporediti bratski da ima dovoljno za obe štrudle.
    fil za makovnjaču
  • Testo lagano umotavati i paziti da se fil ne rasipa. Ostaviti štrudle još frtalj sata da odmore.
  • Štrudle prebaciti u tepsiju, premazati ih jajetom i turiti u rernu na nekih 200ºC dok korica ne porumeni.
  • Kada su štrudle gotove, prekriti ih čaršavom da kora bude mekanija. Jedite ih dok su tople i mekane kao bakina duša.
    gotova štrudla s makom
Keyword štrudla